Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimittaja vietti karmivan yön Stasi-museossa

Museoiden yönä Berliinissä järjestettiin yli 700 tapahtumaa

Kulttuuri
 
Kira Gronow / HS
Stasi-museon opas Heiko esitteli rakennuksia taskulampun valossa
Stasi-museon opas Heiko esitteli rakennuksia taskulampun valossa Kuva: Kira Gronow / HS

Jalassa mukavat lenkkarit, repussa tölkki energiajuomaa. Olo on kuin ennen Cooper-testiä yläasteella.

Nyt alkaa museoiden pitkä yö Berliinissä. Kahdeksan tuntia, 77 museota ja niissä yli 700 tapahtumaa – hilfe! Mistä sitä edes aloittaisi?

Berliinissä on tajuttu, että museoyleisö kaipaa jotakin erikoista ja jännittävää. Museoyönä näyttelyt ja museot ovat auki iltakuudesta aamukahteen. Etukäteen ostettuna pääsylippu maksaa vain 12 euroa, ja sillä voi rampata niin monessa museossa kuin ehtii ja jaksaa.

Paikasta toiseen pääsee kätevästi ilmaisilla museobusseilla. Pääsylippu toimii myös bussikorttina julkisessa liikenteessä.

Pian selviää, että monet ovat valinneet jo etukäteen tarkat reitit, mutta minä en halua tehdä liian sitovia suunnitelmia.

Aloitan illan Kulturforumista, jonka pihalla Berliinin filharmonikot soittavat ilmaiskonsertin Simon Rattlen johdolla. Täydellistä.

Filharmonian vieressä houkuttelisi Gemäldegalerie, mutta suuntaan seuraavaksi Potsdamer Platzin Ottobock-tiedekeskukseen tutkimaan amputoituja jalkoja.

Sitten käyn vakoilumuseossa. Se on pieni pettymys – väkeä on liikaa ja museokaupassa on liian pieni valikoima irtoviiksiä.

Siirryn museobussilla viestintämuseoon. Supersankareiksi pukeutuneet trapetsitaiteilijat aloittelevat juuri showtaan. Lapsiyleisö taputtaa vimmatusti. Ihailen museon postilaatikkokokoelmaa.

Kesken illan alkaa huikoa. Kurvaan seuraavaksi currywurstmuseoon, joka onkin todella mainio. Jättimäiseksi currywurstiksi pukeutunut työntekijä läppää käteeni yläviitosen. Museon kojusta saa ostaa makkaraa, myös kasvisversiona.

Sitten Berliinin tuomiokirkkoon. Ehdin kuunnella urkukonsertin alkusoinnut, kunnes tajuan, että kello on jo yli yksitoista. Nyt kiireesti metroon, jos haluan nähdä vielä jotakin muuta.

Viimeiseksi kohteeksi valitsen erikoisopastuksen Stasi-museon pihoilla.

Puoli yhdeltä on lämmin ja tähtikirkas yö. Kuljemme taskulamput käsissä oppaan perässä, joka esittelee DDR:n salaisen poliisin rakennuksia. Taloja on valtava määrä, sillä täällä työskenteli yli 6000 Stasi-virkailijaa.

Kiehtovaa ja karmivaa.

Mitä museoyöstä jäi käteen?

Lopulta petti aikataulu eikä kunto. En ehtinyt kuin kuuteen tai seitsemään paikkaan. Olisin mielelläni pistäytynyt vielä vaikka Anne Frank Zentrumissa tai tietokonepelimuseossa testaamassa 1980-luvun ankeaa tv-peliä.

Niin että arvon museoihmiset Berliinissä. Jos satutte lukemaan tämän kirjoituksen, voisitteko aloittaa tapahtuman ensi vuonna jo pari tuntia aikaisemmin?

Voisitte ottaa mallia esimerkiksi Helsingistä, jossa Helsingin kaupunginmuseo oli keväisissä avajaisissaan auki kokonaisen vuorokauden.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat