Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström Norjan sensuuritapauksesta: ”Tämä on järkyttävää”

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Markku Ulander / Lehtikuva
Elina Grundström.
Elina Grundström. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Norjan suurin sanomalehti Aftenposten omisti perjantaina koko etusivunsa Facebookin ja Mark Zuckerbergin kritisoinnille. Tapaus on noussut kansainväliseksi uutisaiheeksi maailmalla.

Facebookin ja Aftenpostenin kiista sai alkunsa siitä, kun Facebook poisti Aftenpostenin Facebook-sivuilta päivityksen, jonka kuvana oli Nick Utin ottama legendaarinen valokuva Vietnamin sodasta. Utin kuvassa etualalla on alaston vietnamilainen tyttö, jonka vaatteet ovat palaneet napalmpommituksessa.

Saman kuvan sisältävän päivityksen julkaisi Facebook-sivuillaan myös Norjan pääministeri Erna Solberg. Myös Solbergin päivitys on sittemmin poistettu.

Myöhemmin perjantaina Facebookin tiedottaja ilmoitti, että kuva on palautettu päivityksiin historiallisen arvonsa takia.

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström on huolissaan Facebook-sensuurista.

”Tämä on järkyttävää”, Grundström sanoo.

Grundström sanoo, että suomalaiset ovat olleet naiiveja suhtautumisessaan Facebookin ja Googlen tapaisten toimijoiden sääntelyn mahdollisuuksiin.

”Vaikka taustalla ei olisikaan pyrkimystä vaikuttaa politiikkaan, tämä osoittaa sen, että esimerkiksi Facebookilla on mahdollisuus siihen”, Grundström sanoo.

Grundströmin mukaan tapaus on herättänyt keskustelua myös Euroopan medianeuvostojen yhteisellä sähköpostilistalla, mikä on hyvin poikkeuksellista.

Grundström myös huomauttaa, että ainut ongelma ei ole sisällön sääntely, vaan se, että muun muassa Facebookin ja Googlen käyttämät algoritmit rajaavat tiedonsaantiamme ja kaventavat maailmankatsomustamme.

”Jos opetusleikkausten yhteydessä kouluissa tiedonhankinta kapenee ilmaisten palveluiden käyttämiseen, se voi johtaa huolestuttavasti horisontin kaventumiseen.”

10.9. 14.28 Lisätty tieto Facebookin päätöksestä palauttaa kuva näkyviin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat