Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Facebook päätti palauttaa sensuroidun ”napalmitytön” kuvan

Facebook pyörsi perjantaina päätöksensä ja palautti sensuroimansa valokuvan Vietnamin sodan ajalta.

Kulttuuri
 
Kuvakaappaus Espen Egil Hansenin kirjoituksesta Aftenposten-lehden sivuilta.
Kuvakaappaus Espen Egil Hansenin kirjoituksesta Aftenposten-lehden sivuilta.

Facebook pyörsi perjantaina päätöksensä ja palautti sensuroimansa valokuvan Vietnamin sodan ajalta.

Nick Utin ottamassa kuuluisassa valokuvassa joukko vietnamilaisia lapsia juoksee pakoon napalmipommitusta. Etualalla on kauhistunut Kim Púch -niminen tyttö, joka on repinyt päältään palamaan syttyneet vaatteensa.

Kiista kuvasta sai alkunsa, kun norjalainen kirjailija ja toimittaja Tom Egeland jakoi pari viikkoa sitten Facebookissa kirjoituksen sotahistoriaa muuttaneista valokuvista. Facebook poisti ”napalmitytön” kuvan alastomuuden vuoksi, ja kirjailija suljettiin palvelusta määräajaksi. Päätös herätti Norjassa vastalausemyrskyn.

Sanomalehti Aftenposten arvosteli Facebookia perjantaina voimakkaasti etusivullaan ilmaisunvapauden rajoittamisesta. Päätoimittaja Espen Egil Hansenin mukaan ei voi olla mahdollista, että Facebook ei erottele kuuluisia sotavalokuvia lapsipornografiasta.

Monet tiedotusvälineet, mukaan lukien Aftenposten, olivat jakaneet poistetun kuvan Facebook-sivuillaan.

Kirjoitus nousi kansainväliseksi uutisaiheeksi, ja asiaan otti kantaa myös Norjan pääministeri Erna Solberg. Hän julkaisi omalla Facebook-sivullaan kuvan sisältävän päivityksen. Myöhemmin Solberg kertoi Facebookin poistaneen kuvan myös hänen sivultaan.

Kim Phúc itse asuu nykyään Kanadassa. Hän ilmoitti tiedottajansa välityksenä olevansa surullinen siitä, että jotkut kiinnittävät ”historiallisessa kuvassa ennemmin huomiota alastomuuteen kuin kuvan sisältämään vahvaan viestiin”.

Perjantaina Facebook ilmoitti palauttavansa valokuvan sosiaalisen median palveluun.

”Johtuen kuvan ikonisesta asemasta ja historiallisesta merkityksestä, sen jakamisen salliminen on tärkeämpää kuin sen poistaminen yhteisön suojelemiseksi”, yhtiön tiedottaja sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat