Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Netin sanat voivat muuttua teoiksi, sanoo tutkimus – Tuleeko meistä kaduillakin parissa sekunnissa hulluuteen kiihtyviä trolleja?

Kulttuuri
 
Mikko-Pekka Heikkinen
Mikko-Pekka Heikkinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Mikä on trolli? Tiukasti määriteltynä se on henkilö, joka lähettää provosoivia viestejä internetissä ärsyttääkseen tai suututtaakseen. Tässä tiivistys Wikipedian määritelmästä.

Trolleja on koko ajan enemmän. Takavuosina he esiintyivät nettikeskusteluissa nimettöminä, sitten tuli Facebook.

Nyt solvataan, vihataan ja uhkaillaan oman naaman ja nimen kanssa. Loanheitosta tuli salonkikelpoista – näyttäväthän poliitikot ja muut julkimot esimerkkiä. Trolleista tunnetuin pyrkii Yhdysvaltain presidentiksi. Donald Trump trollaa jokaisessa mediassa.

Entäs sitten. Selaimet voi sulkea ja keskittyä kivoihin asioihin. Mutta nettipä ei ole pelkkä viestintäväline. Se ohjelmoi meitä. Viime kuussa ilmestynyt Time-lehti siteerasi tuoretta tutkimusta, jonka mukaan Facebookissa hyviä tekoja nähneet kertoivat niistä itsekin, todennäköisemmin kuin jos eivät olisi nähneet. Mutta sama päti myös pahoihin tekoihin.

Lehti myös siteerasi Harvardin tutkijaa Susan Beneschiä. Hän kertoi, että ne, joiden mielestä on hyväksyttävää kutsua ihmisryhmää ”syöpäläisiksi” tai ”ali-ihmisiksi”, ovat todennäköisesti myös sitä mieltä, että noita ihmisiä saa vahingoittaa.

Luulisi, ettei kukaan halua vihan ilmapiiriä. Vaan netissä sitä noidutaan, ja sieltä se puskee wifi-verkkojen ja älypuhelimien kautta tosimaailmaan. Kaikkien riesaksi.

Haluan uskoa, ettei nettivihalla ole mitään osuutta tapauksessa, jossa pyöräilevä mies kuristi Helsingin Baanalla hänet ohittanutta naista. Liikenneraivotapauksia on Helsingin seudulla ollut viime aikoina hämmentävän useita.

Tässäkö tulevaisuutemme? Kiihdymme parissa sekunnissa silmittömään hulluuteen.

Vielä on toivoa.

Tässä lehdessä kerrottiin taannoin, kuinka nettihäirikkö pelotteli HS:n toimittajaa tämän lapsen raiskaamisella. Sitten toimittaja Satu Vasantola otti ja tapasi trollinsa. Nimimerkin takaa paljastui menestyvä liikemies ja perheenisä. Vihansa mies säilytti, mutta käyttäytyi silmätysten ystävällisesti ja kohteliaasti.

Lienee myös mahdollista, että Filippiinien presidentti, joka kutsui Barack Obamaa haastattelussa ”huoranpenikaksi”, siistisi suunsa, jos hän istuisi amerikkalaiskollegansa kanssa samassa pöydässä.

Harva solvaa tuntematonta ihmistä päin naamaa. Moisen estää raja, jota terveen kirjoissa tarpova ei ylitä. Tuota rajaa ei nettiviha ole vielä murtanut.

Jos näin käy, meistä kaikista tulee trolleja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat