Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisen teatterin uudistaja Kalle Holmberg on kuollut

”Suuri opettaja on poissa”, sanoo näyttelijä Vesa-Matti Loiri. ”Visionääri”, sanoo Esko Salminen. Kansallisteatteria johtavan Mika Myllyahon mukaan Holmberg toi ohjaajantaiteen Suomeen sellaisena kuin se on nyt.

Kulttuuri
 
Piia Arnould
Kalle Holmberg 1939–2016
Kalle Holmberg 1939–2016 Kuva: Piia Arnould

Suomen teatterihistorian kulmakiviin kuulunut ohjaaja, teatterineuvos Kalle Holmberg on kuollut 77-vuotiaana. Hän kuoli maanantai-iltana pitkäaikaiseen sairauteen.

Holmberg teki mittavan uran muun muassa Helsingin kaupunginteatterissa ja Kansallisoopperassa.

”Viimeinen mohikaani”, luonnehtii Holmbergin työtä vuosikymmenet läheltä seurannut Helsingin Sanomien pitkäaikainen teatteritoimittaja Kirsikka Moring.

”Teatterin isä monella tapaa”, tiivistää puolestaan Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho.

”Hänen merkityksenä on ollut valtava, erityisesti ohjaajantaidon kehittämisen kannalta. Hän toi ohjaajantaiteen Suomeen sellaisena kuin se on nyt.”

Moringin mukaan merkittävin vaihe Holmbergin urassa oli 1970-luvun kausi Turun kaupunginteatterissa, josta hän ponnisti kansainväliseen maineeseen.

Turussa Holmberg ohjasi monia suomalaisia näytelmiä, joista muun muassa tulkinta Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä nousi suurtyön asemaan.

Esityksessä näytteli näyttelijöiden seurue, joista myöhemmin tuli suomalaisen teatterin ykkösnimiä. Tuomasta näytteli Vesa-Matti Loiri.

”Erittäin tärkeä ystävä ja suuri opettaja on poissa”, Loiri toteaa HS:lle lähettämässään viestissä.

”Suru on valtava.”

Holmberg käytti 1970- ja 80-lukujen taitteessa kuusi vuotta elämästään ohjaamalla neliosaisen, Paavo Haavikon Kalevalan pohjalta kirjoittaman tv-elokuvan. Rauta-aika voitti Prix Italian 1983. Vesa-Matti Loiri näytteli Rauta-ajassa keskeistä roolia, Ilmarista.

Kalevala-filmatisoinnissa Kristiina Halkola näytteli Pohjolan emäntää. Halkola muistelee tv-sarjan tekoa huikeana kokemuksena.

”Se oli sitä ehkä juuri siksi, että Kalle ei ollut sitä ennen juuri ohjannut tv:tä eli kameraa. Ja huikeahan siitä tuli, kun hänellä ei ollut mitään ennakkorajoituksia, se sai hänet haluamaan sitä mitä nähtiin. Oli hirvittävän ihanaa, että pääsin näyttelemään siinä projektissa.”

Halkolan mukaan Holmberg oli visionääri.

”Rauta-ajan kokemuksen perusteella sanoisin myös, että hän oli jumalaton paneutuja. Hän loi ilmapiirin, jossa oli hyvä olla. Hän uskalsi laittaa itsensä likoon.”

Turun Seitsemässä veljeksessä Eeroa esitti Juha Muje. Pitkän uran suomalaisilla näyttämöillä tehnyt näyttelijä kiittelee Holmbergia vuolaasti. Muje on tyrmistynyt kuullessaan Holmbergin kuolleen.

”Kallehan antoi elämän minulle näyttämöllä. Hän oli minulle tärkein vaikuttaja teatterissa, otti minut 17-vuotiaana Teatterikorkeakouluun. Olihan se riski, olin nuori kundi Pietarsaaresta. Olin aina Kallen suojeluksessa.”

Kalle uudisti ja mylläsi suomalaisen teatterin, Muje toteaa. ”Jos katsoo Turun-kauden taltiointeja, ne ovat kestäneet aikaansa. Se kertoo tuoreudesta, ja ennalta näkemisen kyvystä.”

Muje sanoo, että dramaturgisesti Turun kaupunginteatterin Seitsemän veljestä oli Kalle Holmbergin puolison Ritvan loistotyö.

”Jos katsoo ilmaisua ja tapaa, jolla veljekset olivat näyttämöllä, niin johtotähtenä meillä oli Akira Kurosawan elokuva Seitsemän samuraita. Se intensiteetti, aina polvet vähän koukussa ja menossa johonkin, se intensiteetti välittyi näyttämölle”, Muje sanoo.

Seitsemässä veljeksessä ja monissa muissa Holmbergin ohjauksissa näytteli myös Esko Salminen.

”Kalle oli suuri visionääri. Kuulostaa kliseeltä, mutta puhun nyt erittäin läheisestä ihmisestä”, Salminen kertoo.

”Hän sai ihmiset liikkeelle, uskomaan asiaansa. En koskaan päässyt perille siitä, miksi hän oikein lopetti ohjaamisen.”

Salminen muistelee Holmbergin voimakasta temperamenttia ja kertoo tapauksesta Firenzessä. Suomalainen teatteriseurue oli Italiassa esittämässä Holmbergin ohjaamaa Kuningas Learia ja Holmberg antoi kovaäänisesti ohjeita.

”Italialaiset näyttämömiehet kuuntelivat sitä vieressä ja toinen heistä totesi: tuolla kundilla on ainakin kivekset tallella”, Salminen kertoo.

Salminen muistelee Holmbergia suurena teatterintekijänä mutta myös nyrkkeilyn harrastajana. ”Kallehan oli miehinen mies, mutta hyvin epäfyysinen. Monet nekkaajat ovat entisiä alkoholisteja. Se nyrkkeilijöiden jumppa on erittäin hyvää treeniä.”

Nuorena 1960-luvun radikaalina Holmberg ohjasi Lapualaisoopperan, jonka 50-vuotisjuhlaa on vietetty tänä vuonna.

Hän oli myös merkittävä oopperaohjaaja. Holmberg ohjasi esimerkiksi Aulis Sallisen ensimmäisten oopperoiden kantaesitysproduktiot Savonlinnan oopperajuhlilla, Suomen kansallisoopperassa ja Los Angelesin oopperassa. Useimmat oopperaohjaukset olivat taiteellisia menestyksiä, joskin Richard Wagnerin neljän illan Nibelungin sormus -tetralogia jäi kesken Tukholman oopperassa.

Vuodesta 2013 Kalle Holmberg toimi myös omaishoitajana vaimolleen Ritva Holmbergille, joka kuoli 2014.

Holmberg työskenteli viimeiseen asti. Tänä vuonna hänen piti vielä näytellä television draamasarjassa Presidentti, jota Yle ryhtyy esittämään ensi vuonna.

”Holmberg oli tulossa sarjaan, mutta sairauden vuoksi hän joutui vetäytymään kesken sarjan teon. Holmbergin roolina oli esittää vanhaa valtiomahtia, Aatos Erkon tapaista mediamogulia Väino Vahlgrenia, joka huomaa voimiensa ehtyvän ja ajan ajavan ohi”, kertoo sarjan ohjaaja Lauri Nurkse. Sarja perustuu Kirsti Mannisen ja Antti Pesosen käsikirjoitukseen.

Nurksen mukaan Holmberg oli hyvin kiinnostunut roolista.

”Oli hienoa nähdä, miten rooli puhutteli Holmbergia. Minusta tuntui, että roolin kautta hän käsitteli samaan aikaan myös henkilökohtaisia asioita.”

Seppo Heinonen
Kalle Holmberg ja Kaisa Korhonen vuonna 1965.
Kalle Holmberg ja Kaisa Korhonen vuonna 1965.
Teppo Lipasti / Lehtikuva
Kalle Holmberg ja Ralf Långbacka katusoittajina vuonna 1971.
Kalle Holmberg ja Ralf Långbacka katusoittajina vuonna 1971.
T. Nummi
Holmberg vuonna 1975.
Holmberg vuonna 1975.
Antero Tenhunen TV2
Kristiina Halkola (vas.) ja Lena Meriläinen esiintyivät Holmbergin ohjaamassa Rauta-ajassa vuonna 1982.
Kristiina Halkola (vas.) ja Lena Meriläinen esiintyivät Holmbergin ohjaamassa Rauta-ajassa vuonna 1982.
Timo Hämäläinen
Holmberg ja Vesa-Matti Loiri vuonna 1989.
Holmberg ja Vesa-Matti Loiri vuonna 1989.
Mauri Ratilainen
Ismo Alanko ja Kalle Holmberg vuonna 1994.
Ismo Alanko ja Kalle Holmberg vuonna 1994.
Christian Westerback / HS
Holmberg Tuntemattoman sotilaan harjoituksissa Pyynikin kesäteatterissa kesäkuussa 1997.
Holmberg Tuntemattoman sotilaan harjoituksissa Pyynikin kesäteatterissa kesäkuussa 1997.
Jussi Nukari
Kalle Holmberg keskustelemassa Adam Smithin ensimmäistä kertaa kokonaan suomennetusta taloustieteen klassikkoteoksesta Kansojen varallisuus Helsingin kirjamessuilla 22. lokakuuta 2015.
Kalle Holmberg keskustelemassa Adam Smithin ensimmäistä kertaa kokonaan suomennetusta taloustieteen klassikkoteoksesta Kansojen varallisuus Helsingin kirjamessuilla 22. lokakuuta 2015.
Piia Arnould
Kalle Holmberg 1939–2016
Kalle Holmberg 1939–2016
Kalle Holmberg ohjasi myös oopperan Paavo Nurmesta
Kalle Holmberg ohjasi myös oopperan Paavo Nurmesta
Yksi Paavo Holmbergin suurista ohjauksista oli Paavo Nurmesta kertova ooppera vuonna 2000. Olympiastadionilla esitetty ooppera oli yksi Helsingin kulttuuripääkaupunkivuoden suurimmista hankkeista. Ohjaajan mielessä oli kuitenkin huoli. Suomi oli muuttumassa liikaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat