Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelijät: Miksi meitä ei oteta taiteiden tukemista uudistavaan työryhmään?

Sanni Grahn-Laasonen ei kommentoi Näyttelijäliiton vaatimusta

Kulttuuri
 
Jukka Gröndahl / HS
Ministeri Sanni Grahn-Laasonen.
Ministeri Sanni Grahn-Laasonen. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Näyttelijäliitto vaatii edustajaansa valtionosuusjärjestelmän uudistamista valmistelevaan asiantuntijatyöryhmään.

Liiton hallitus hämmästelee, että ammattinäyttelijöiden kokonaisnäkemystä ei ole työryhmässä edustettuna. Sen mukaan näyttelijöiden edustus työryhmässä teattereiden suurimpana ammattiryhmänä on välttämätöntä.

Näyttelijäliitto edustaa ainoana järjestönä suomalaisia ammattinäyttelijöitä. Jäseniä liitossa on yli 1900.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ei kommentoinut vaatimusta keskiviikkona.

Ministeriöstä kuitenkin laskettiin ryhmässä olevan yhteensä seitsemän jäsentä, jotka edustavat esittäviä taiteita. Määrää pidetään suurena. Lisäksi tarkoituksena on syksyn järjestää kolme uutta usean sadan hengen tilaisuutta, jossa ääneen pääsevät suurempi joukko uudistuksesta kiinnostuneita.

Grahn-Laasosen (kok) asettaman ryhmän tehtävänä on valmistella ehdotus museoiden, teattereiden ja orkestereiden valtionosuusjärjestelmän uudistamiseksi.

HS kertoi vos-järjestelmän uudistusaikeista ensimmäisenä lokakuussa 2015. Jutussa esiteltiin myös Suomen kulttuurirahaston selvityksen mukaiset vaihtoehtoiset mallit vos-rahoitukselle.

Grahn-Laasosen mukaan valtionosuusjärjestelmällä on ehdottomat vahvuutensa. Samaan aikaan hän kuitenkin pitää nykyistä järjestelmää jäykkänä. Ministeri toivoo, että uusi järjestelmä tuo lisää liikettä ja kannustimia ja antaa perinteisien tuensaajien lisäksi mahdollisuuksia uusille toimijoille, myös vapaalle kentälle.

Tällä hetkellä tukijärjestelmä sulkee uusia toimijoita rahoituksen ulkopuolelle.

Työryhmän työ jakautuu kahteen vaiheeseen: Syksyn aikana työryhmä valmistelee yhteistyössä Sitran ja kulttuurialan edustajien kanssa ehdotuksen uuden rahoitusjärjestelmän pääperiaatteiksi.

Seuraavan vuoden aikana ryhmä laatii ehdotuksen rahoitusjärjestelmän uudistamiseksi ja valmistelee tarvittavat säädösmuutosehdotukset.

Työryhmän puheenjohtajana on muusikko Jaakko Kuusisto. Parikymmenhenkisessä ryhmässä on jäseniä laajasti eri taiteenaloilta.

Teatterin alalta edustettuna toiminnanjohtaja Maaria Kuukorento (Teatterikeskus ry), näyttelijä Jarkko Lahti, ohjaajantaiteen professori Saana Lavaste (Taideyliopisto), toiminnanjohtaja Tommi Saarikivi (Suomen Teatterit ry), johtaja Joachim Thibblin (Espoon kaupunginteatteri).

Grahn-Laasonen myönsi keskiviikkona 943 000 euroa valtionavustuksina taiteilijoiden toimeentulon ja työllisyyden kehittämiseen sekä vapaan kentän tukeen.

Avustukset on tarkoitettu kehittämishankkeisiin, joilla edistetään taiteilijoiden työllisyyttä ja toimeentuloa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat