Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lue katkelma Jari Tervon romaanista Matriarkka

Neuvostoviranomaiset kuormaavat suurimman osan Simpukan kylän asukkaista karjavaunuihin ja lähettävät Siperiaan. Vain muutama neuvostojärjestelmän palvelijaksi kääntynyt inkeriläinen on saanut jäädä synnyinsijoilleen. Siellä he nyt kulkevat orpoina Jari Tervon Matriarkka-romaanin (Otava, 2016) alkupuolelle sijoittuvassa katkelmassa – ja pelkäävät oman vuoronsa tulevan pian.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

Rusko ja Nadja vaelsivat Vellikoukun tyhjässä tuvassa, tyhjässä takatuvassa, tyhjässä tyttöjen uunittomassa kesähuoneessa, tyhjässä halkokatoksessa ja tyhjissä aitoissa. Karjasuojassa eläimistä muistutti haju. Nadja ja Rusko tunsivat itsensä kalendaarisesta aikuisuudestaan huolimatta kakaroiksi. He saivat tehdä nyt mitä halusivat, vanhemmat olivat poissa. He eivät vain tienneet mitä tehdä. Kansankomissariaatin miehet olivat takavarikoineet talosta kaiken. Näin vellikoukkulaiset kuittasivat lohikäärmeen kaltaisen veronsa. Kun yhden maksoi, sivalsi fiskaalisen pään poikki, kaksi nousi tilalle.

Rusko tajusi kansankomissariaatin takavarikoineen myös hänen retusoimansa vanhempien vihkikuvan. Kenties sitä parhaillaan kirjattiin todisteluetteloihin, työnnettiin muitten alhaisuudesta ja luopuruudesta kertovien todisteitten seassa pyörävaunulla lentokonehalliin, joka oli täynnä alpakkalusikkoja epäilyttävine kaiverruksineen, tinasormuksia salaisine viestineen, laatikoittain suomalaisten, ranskalaisten, englantilaisten ja jaappanilaisten spionikontaktien kuvia, vaikka niitten taakse oli mustekynäilty koristeellisin kaarin: setä se ja se, täti tuo ja tämä, vihkiäiset siellä, ristiäiset täällä.

Rusko repi kesantopellon aidasta muutaman riu’un saadakseen sytytettyä tuvan piisiin nuhaisen tulen. Siskonpoika istahti lattialle ja hänen tätinsä laskeutui hamettaan varjellen hänen jalkojensa väliin, sukulaismieheensä selin. Noita ujostutti jaloillaan ja käsillään lämmittää toisiaan, mutta yhä nuo istuivat turtunein jäsenin samassa asennossa, kun tuli oli jo virinnyt täyteen tohinaan ja tupa lämmennyt, ikkunoitten huurukukat kuihtuneet. Nadja pyysi hellanrenkaiden välistä pilkahtelevia liekinkärkiä katsellen Ruskoa lupaamaan. Mitä täti tahtoo, Rusko kysyi.

Kun pyyhit minut, tule hetkeä ennen kertomaan, Nadja sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat