Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VR:n harventuneet junavuorot vaikeuttavat kirjailijoiden työtä – ”Uhka sanan- ja ilmaisunvapaudelle”

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta / HS
Sirpa Kähkösen mielestä eri puolilla Suomea esiintyminen on kirjailijoille elinehto.
Sirpa Kähkösen mielestä eri puolilla Suomea esiintyminen on kirjailijoille elinehto. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Parempaa kannattavuutta hakevan VR:n harventuneet junavuorot vaikeuttavat kirjailijoiden työtä ja ovat näin uhka sanan- ja ilmaisunvapaudelle. Tätä mieltä ovat useat kauno- ja tietokirjailijat, jotka katsovat, että nykyään Suomessa on aiempaa huomattavasti vaikeampaa esiintyä ja tavata lukijoita niillä paikkakunnilla, jotka ovat joutuneet VR:n leikkurin kohteeksi.

Viimeksi tämän ongelman on nostanut esiin kirjailija, Suomen Pen-keskuksen puheenjohtaja Sirpa Kähkönen, joka mielestä junavuorojen harventuminen vaikeuttaa erityisesti kirjailijoiden tekemää tärkeää jalkatyötä Suomessa.

”Tilanne on se, että VR:n muuttuneiden aikataulujen vuoksi koko vapaa sivistystyö on suuressa vaarassa. Sellaisilta paikkakunnilta kuin Kuopio ja Joensuu viimeiset junavuorot Helsinkiin lähtevät nykyisin puoli seitsemän tienoossa illansuussa. Sama koskee Mikkeliäkin. Tämä asettaa monet pienet tilaisuuksien järjestäjät vaikeaan asemaan, koska matkakulujen lisäksi pitäisi maksaa yöpyminen”, hän toteaa.

”Moni luennoitsija ei liioin halua tai voi käyttää luentomatkaan kahta työpäivää.”

Kirjailijat liikkuvat junalla satunnaisesti. Vuorojen harvennukset vaikuttavat eniten säännölliseen työssäkäyntiin, ja kysymyksestä on viime aikoinakin keskusteltu laajasti.

Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiläinen vahvistaa, että varsin monet kirjailijat ovat kuitenkin työssään törmänneet ongelmaan. Hänen mukaansa moni kirjailija joutuu tekemään erityisjärjestelyjä päästäkseen esiintymään tietyille paikkakunnille. Hänellä on harventuneista junavuoroista omiakin kokemuksia.

”Muutaman viikon päästä minun pitää toteuttaa meno ja paluu Pyhäjoelle siten, että yksi tietokirjailija hakee minut Oulun lentoasemalta ja sitten ajamme sata kilometriä Pyhäjoelle ja illalla takaisin Ouluun. Viime viikolla jouduin jäämään Vaasaan, koska junia ei enää kulkenut Helsinkiin”, hän kertoo.

Pietiläisen mukaan viime aikoina moni tietokirjailija on kieltäytynyt esiintymisistä.

Hän ymmärtää, että oman auton käyttö ei kirjailijoita innosta, koska yhdistyksellä ei ole varaa maksaa oman auton käytöstä korvauksia kuin junalipun hinnan verran.

Sirpa Kähkönen muistuttaa, että junavuorot harvenevat Suomessa kiihtyvällä tahdilla, mikä kärjistää ongelmaa. Hän korostaa, että eri puolilla esiintyminen on elinehto suomalaisille kirjailijoille, myös hänelle itselleen.

”Se lähes ainoa mahdollinen tapa luoda sen verran suuri lukijakunta, että olen voinut edetä ammatissani siihen tunnettuuteen, joka minulla nyt on, ja myöskin ansaitsemaan edes kohtuullisesti työlläni.”

Sirpa Kähkönen kertoo, että ongelmasta on informoitu Suomen tietokirjailijat ry:n lisäksi myös Suomen kirjailijaliittoa ja kirjallisuuden lukemista harrastamista edistävää Lukukeskusta, joissa kaikissa pohditaan nyt sitä, miten ylläpitää vanhaa ja toimivaa käytäntöä kirjailijoiden ja lukijoiden kohtaamisista eri puolilla Suomea.

Oman auton käyttöä Kähkönen ei pidä ratkaisuna. Itse hän vierastaa esimerkiksi talviajoa. Lisäksi hänellä on tapana työskennellä junassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat