Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko sinunkin ullakollasi 80 000 euron tuoli? Alvar Aallon nojatuoli myytiin ennätyshintaan huutokaupassa

Hagelstamin huutokaupassa huippuhintaan myytyä nojatuolia valmistettiin 1950-luvulla vain pieni erä

Kulttuuri
 
Nojatuoli on peräisin 50-luvulta
Nojatuoli on peräisin 50-luvulta

Alvar Aallon suunnittelemat huonekalut nousivat ennätyshintoihin Hagelstamin huutokaupassa torstai-iltana.

Aallon suunnittelema mustalla nahalla päällystetty nojatuoli arvioitiin alun perin noin 1 500 euron arvoiseksi, mutta huutokaupassa sen hinta nousi 80 000 euroon. Tiettävästi se on korkein hinta, joka on koskaan maksettu Aallon huonekalusta.

Tavallisesti Aallon tuolit maksavat suomalaisissa huutokaupoissa muutamia tuhansia euroja. Erikoisemmat tuolit voivat nousta kuitenkin erityisesti ulkomaisissa huutokaupoissa kymmeniintuhansiin euroihin, kertoo Hagelstam & Co:n intendentti Johanna Lindfors.

Vuonna 2015 tanskalaisen Bruun Rasmussenin järjestämässä huutokaupassa kahdesta kappaleesta Aallon tuolia 48 maksettiin 73 000 euroa. Vuonna 2010 Brysselin Pierre Bergé & Associés myi Aallon Paimio-tuolin 37 000 euron hintaan.

Hagelstamin huutokaupassa tuolista kilpaili lopulta tositarkoituksella kaksi huutajaa, jotka osallistuivat huutokauppaan puhelimen välityksellä.

Tuolin ostaja ei Lindforsin mukaan halua tulla julkisuuteen. Suomalaisen muotoilun kultakauden tuotoksilla on useita intohimoisia keräilijöitä Suomessa ja ulkomailla, ja niitä on merkittävissä kokoelmissa Suomen lisäksi Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Hagelstamilla myydyn tuolin korkeaan hintaan vaikutti se, että sitä valmistettiin 1950-luvulla vain pieni määrä.

Sen alkuperä on myös tarkasti tiedossa, sillä se tuli huutokauppaan Aallon huonekaluja vuosikymmeniä valmistaneen Korhosen huonekalutehtaan omistajaperheeltä.

Samaan erään kuuluivat myös 1950-luvulla valmistetut rottinki- ja nahkaverhoillut jakkarat, joiden hinnat nousivat 26 000 ja 28 000 euroon kappaleelta.

Katja Hagelstam
Aallon nojatuoli on peräisin 1950-luvulta.
Aallon nojatuoli on peräisin 1950-luvulta.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat