Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion taideteostoimikunta tilasi ensi kertaa graffiteja – vangit kiittävät suomalaistaiteilijan töitä

Suomalaistaiteilija teki Vantaan vankilaan kolme isoa seinämaalausta. Teokset tilasi Valtion taideteostoimikunta, joka ei ole tilannut kokoelmaansa graffititaidetta koskaan aiemmin.

Kulttuuri
 
Vankilan harmaat seinät saivat väriä
Vankilan harmaat seinät saivat väriä
Suomalainen graffitaiteilija Egs teki kolme isoa seinämaalausta Vantaan vankilan seiniin ja muuriin. Työt oli tilannut Valtion taideteostoimikunta. Toimittaja: Riitta Koivuranta, kuvaus: Sami Kero, leikkaus: Esa Syväkuru
Kuka?

Egs

 Helsingissä 1974 syntynyt graffititaiteilija.

 Esiintyy salanimellä kunnioittaakseen omaa alakulttuuriaan.

 Maalannut viidellä mantereella ja yli neljässäkymmenessä maassa. Kansainvälisesti tunnetuin suomalainen graffititaiteilija.

  On kiinnostunut historiasta ja identiteetistä.

 Tekee myös abstraktia maalausta ja kuvanveistoa. Kaikista töistä löytyvät aina kolme kirjainta egs. ”Niiden kautta tarkastelen maailmaa eli yritän kuvittaa asiat, joista olen kiinnostunut tai huolissani.”

Siinä se nyt on, iso värikäs taideteos toivottamassa tulijan tervetulleeksi Vantaan vankilaan. Vankiloiden betoniset muurit kuuluvat niihin seiniin, joissa ei yleensä nähdä graffititaidetta.

Mutta tämä teos onkin tehty luvan kanssa, eikä se ole ainoa. Vankilan sisäpuolelta niitä löytyy vielä kaksi lisää.

”Ehdottomasti yksi erikoisimmista paikoista, joissa olen maalannut”, sanoo seinämaalaukset tehnyt graffititaiteilija Egs.

Suomen kansainvälisesti tunnetuin graffititaiteilija pääsi tuomaan katutaiteen estetiikkaa vankilaan, kun Valtion taideteostoimikunta tilasi häneltä kolme suurta seinämaalausta. Se on ensimmäinen kerta, kun toimikunta tilaa kokoelmiinsa graffititaidetta. Ja ensimmäinen kerta, kun vankila antaa osan seinistään tällaiseen käyttöön.

Teokset julkistettiin torstaina.

Taiteilija itse pitää mielenkiintoisena sitä, että teokset on tehty nimenomaan niitä ihmisiä varten, jotka viettävät aikaansa vankilassa.

”Osa teoksista on ikään kuin julkista taidetta, mutta niitä on kovin hankala päästä katsomaan, koska ne ovat vain vankien ja henkilökunnan nähtävissä. Yksi teos on ulkoportilla kaikkien nähtävillä.”

Suurin kolmesta maalauksesta sijaitsee vankien ulkoilualueella.

Yksi teos haluttiin sijoittaa sisäkäytävälle, jota pitkin kaikki vangit kulkevat tapaamisiin, jolloin se on kaikkien vankien nähtävillä luomassa mahdollisesti parempaa tunnelmaa.

Vankilanjohtajan Tuomo Junkkarin mukaan vangeilta on tullut hyvää palautetta.

”He ovat sanoneet esimerkiksi ulkoilupihalla olevasta maalauksesta, että kun on tuijottanut muutaman kuukauden harmaita muureja, niin onhan tämä jotain muuta. Laittaa ajatuksia ja tunteita liikkeelle.”

Myös Egs sai vangeilta palautetta tehdessään teosta ulkoilualueella.

”Pari peukun nostoa ja hurraa-huudot, kun ajoin nosturilla assistenttini kanssa pihaan. Kuulin, että se liittyi enemmänkin siihen nosturiin”, Egs kertoo vankilan pihalla.

Taiteilija on peittänyt kasvonsa hupun, huivin ja aurinkolasien alle, jotta hänen henkilöllisyytensä ei paljastuisi. Egs esiintyy salanimellä, koska haluaa kunnioittaa omaa alakulttuuriaan.

Kaikki kolme seinämaalausta ovat tyyliltään samanlaisia. Niissä abstraktit muodot seuraavat toisiaan ikään kuin leijuen ja ollen jatkuvassa liikkeessä.

Egs sai vapaat kädet toteuttaa teoksensa.

”Reaktiot olivat pelkästään positiivisia, kun kävin esittelemässä luonnoksia vankilan johdolle.”

Toki paikka, vankila, asetti teoksille omat haasteensa. Yli puolet Vantaan vankilan vangeista on ulkomaalaistaustaisia. Vankilan toiveena oli, että teokset eivät ole millään tavalla provosoivia.

”Halusin tehdä abstraktin työn, jossa ei ole mitään tunnistettavaa ja jossa symboliikka olisi kenen tahansa löydettävissä”, Egs kertoo.

Taiteilija sanoo pyrkineensä universaaliin muotokieleen, joka ei loukkaa ketään. Hän halusi tuoda vankilaan valoa, väriä ja jotain muuta ajateltavaa kuin harmaat seinät.

”Teosten syvempi ajatus on siinä, että ne pystyisivät luomaan uutta ajateltavaa. Yritin luoda sellaisia teoksia, joihin ei kyllästyisi heti, koska jotkut joutuvat katselemaan niitä useamman vuoden.”

Egs ammensi ideoita maalauksiinsa tutkintavankilan historiasta, sen merellisestä ympäristöstä.

”Vankila perustettiin alun perin Katajanokalle vähän kuin ulkosaaristoon, ja se on ikään kuin sieltä siirtynyt. Lähdin hakemaan muotoja saaresta ja merestä.”

Egs kertoo olevansa hyvin otettu siitä, että hänet kutsuttiin tekemään nämä työt.

”En usko, että saan tällaista keikkaa enää toiste.”

Valtion taideteostoimikunta hankkii taidetta valtion omistamiin ja sen käytössä oleviin kiinteistöihin. Sen kokoelma on Suomen suurimpia: noin 13 600 teosta taiteen eri alueilta.

Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun taideteostoimikunta sijoittaa taidetta vankilaan.

Kylmäkosken vankilassa on kuvanveistäjä Aaron Heinon ja taidemaalari Tarja Pitkänen-Walterin teoksia, Turun vankilassa taiteilija Mari Rantasen teos.

Oliko aika viimein kypsä graffititaiteelle?

”Valtion taidetoimikunta on aikaisemminkin ollut valmis hankkimaan graffititaidetta. Viime vuosien aikana on kuitenkin selvästi tapahtunut iso murros suhtautumisessa graffitiin, katutaiteeseen sekä muihin luvattomiin, urbaanissa tilassa tapahtuviin taiteellisiin interventioihin. Muutos on ollut sallivampaan suuntaan”, kertoo taideteostoimikunnan jäsen, kuvataiteilija Tatu Tuominen.

Tuomisen mukaan muutoksen huomaa esimerkiksi siitä, että katutaiteeseen liittyviä hankintoja löytyy nykyään merkittävistä museoista, esimerkiksi Hamin, Kiasman ja Artsin kokoelmista.

Myös tiedotusvälineet ovat muuttaneet linjaansa, sanoo Tuominen. Ennen graffitista puhuttaessa käytettiin usein sanaa töhry.

Nykyään sitä ei juuri kuule käytettävän.

”Media on normalisoinut luvatonta taidetta. Sille on selvästi tilaus. Moniin suomalaisiin kaupunkeihin on noussut laillisia seiniä, joihin kuka tahansa voi maalata mitä tahansa. Nollatoleranssin aika on ohi.”

Oikaisu 26.9. klo 2.56: Otsikkoon korjattu Valtion taidetoimikunta taideteostoimikunnaksi.

Sami Kero / HS
Graffititaiteilija Egs Vantaan vankilan portilla muurin ulkoseinään tekemänsä maalauksen edessä.
Graffititaiteilija Egs Vantaan vankilan portilla muurin ulkoseinään tekemänsä maalauksen edessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat