Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väliaikainen museo Suvilahdessa näyttää, miten me sorramme muita: ”Suomalaisilla on sitkeä ajatus siitä, että me olemme hyviksiä”, sanoo Laura Gustafsson

Epäihmisyyden museo on Suvilahdessa auki vain syyskuun loppuun asti, ja se kannattaa nähdä. Sen näyttely on painava yhteiskunnallinen puheenvuoro siitä, kenellä on oikeuksia ja kenellä ei.

Kulttuuri
 
Sami Kero / HS
Epäihmisyyden näyttely kertoo siitä, miten luodaan jakolinjoja ihmisryhmien välille.
Epäihmisyyden näyttely kertoo siitä, miten luodaan jakolinjoja ihmisryhmien välille. Kuva: Sami Kero / HS

Tähän ei ole tarvittu tonttia Etelärannasta, arkkitehtuurikilpailua tai miljoonabudjettia: Suvilahdessa on syyskuun ajan toiminut uusi museo näyttelyineen, kahviloineen ja kirjakauppoineen.

Museo on nimeltään Epäihmisyyden museo, ja sinne ehtii vielä juuri ja juuri: se on avoinna 29. syyskuuta asti. Museossa kannattaa ehdottomasti käydä, sillä sen ainoa näyttely on tärkeä yhteiskunnallinen puheenvuoro.

Se pohtii sitä, kenellä tässä yhteiskunnassa on oikeuksia ja keistä tehdään resursseja.

Projisoinneista koostuvassa teoksessa kuvataiteilija Terike Haapoja ja kirjailija Laura Gustafsson työryhmineen kietovat runsaan tunnin aikana yhteen muun muassa Kongon siirtomaakauden, Suomen sisällissodan naissotilaat, ihmisen ja suden suhteen, lihantuotannon, Ruandan konfliktin ja keskitysleirit.

Ihminen on ihmiselle susi, ja sudelle ihminen on, no, ihminen.

Haapoja ja Gustafsson haluavat Epäihmisyyden museolla tuoda yhteen usein erilliset keskustelut ihmisoikeuksista ja eläinten oikeuksista. Historiallisiin lähteisiin perustuva teos näyttää, miten ja miksi meillä on taipumus jakaa ympäristö meihin ja muihin, ihmisiin ja eläimiin, ihmisiin ja epäihmisiin. Jaottelun perusteella vallassa oleva ryhmä polkee muiden oikeuksia ja pyrkii hyötymään heistä tai niistä.

Jaottelu voi johtaa arkipäivän epäoikeudenmukaisuuksiin tai kansanmurhan kaltaisiin hirveyksiin. Sama mekanismi on helppo nähdä esimerkiksi nyky-Suomessa näkyvässä ja kuuluvassa rasismissa.

Sami Kero / HS
Laura Gustafsson ja Terike Haapoja ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2011 saakka.
Laura Gustafsson ja Terike Haapoja ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2011 saakka.

Näyttely herättää ajattelemaan keinotekoisia rajanvetoja ja sitä, miten ne syntyvät. Haapoja ja Gustafsson pyrkivät historiallisten lainausten ja kuvien avulla näyttämään, että sorron syyt ja erottelun luomisen retoriset keinot ovat olleet samanlaisia kautta aikain.

”Toiveemme on, että ihmiset näkisivät yhteyden siihen, mitä tapahtuu nyt”, Laura Gustafsson sanoo. ”Että miten me kohtelemme muita eläimiä ja miten suhtaudumme vaikka pakolaisiin. Tai niihin ihmisiin, jotka ovat meille näkymättömiä mutta jotka tekevät meidän vaatteemme ja kännykkämme.”

”Suomalaisilla on sitkeä ajatus siitä, että me olemme hyviksiä”, sanoo Laura Gustafsson. ”Meidän on vaikea katsoa näitä asioita itsekriittisesti.”

Taiteilijoiden tavoitteena on erityisesti museossa järjestettävien keskustelutilaisuuksien kautta hahmotella erilaista yhteiskuntaa, jossa toiset ihmiset ja lajit nähdään arvokkaina itsessään eikä vain hyödyn tai haitan lähteinä valtaapitävälle ryhmälle.

Suvilahden projekti ei ole Terike Haapojan ja Laura Gustafssonin ensimmäinen museo, vaan he toteuttivat Naudan historian museon Kaapelitehtaalla 2013 osana Toisten historia -projektiaan. ”Museo” pyrki kertomaan naudan pitkästä historiasta ihmisen rinnalla, mutta eläimen kantilta.

Miksi he halusivat kutsua hankettaan museoksi tavallisen näyttelyn sijaan?

Haapoja ja Gustafsson kertovat halunneensa tehdä projektin itsenäisesti, erillään instituutioista, ja siten myös kyseenalaistaa museoiden harjoittamaa vallankäyttöä. Museot luovat totuutta: se, mikä pääsee museoon, on tärkeää.

”Tällaista museota ei ole vaikka pitäisi olla”, sanoo Haapoja.

Vuonna 2013 Naudan historian museo teki eläinten elämästä hetkeksi museonäyttelyn arvoisen.

”Julistamalla että nyt perustetaan Epäihmisyyden museo muutamme hetkellisesti maailman sellaiseksi paikaksi, jossa epäihmisyys on laitettu historiaan”, sanoo Haapoja.

”Ei holokaustimuseokaan poista maailmasta hirveyksiä, mutta se julistaa, että tämä asia on käsitelty. Se rajaa tulevaisuuden sellaiseksi, jossa sitä ei enää ole.”

Epäihmisyyden museo Suvilahden Tiivistämössä (Sörnäisten rantatie 22, rakennus 5). Museo on avoinna 29.9. saakka ti–pe klo 13–19, la–su klo 12–18. Puheohjelmaa lauantaina klo 13–16.15 ja su klo 12–16. Lisätietoa ohjelmasta täällä. Vapaa pääsy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat