Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ensimmäinen naisministeri oli kouluja käymätön piika ja tinkimätön hyvinvointivaltion rakentaja

150 vuotta sitten syntynyt Miina Sillanpää ajoi jo 1900-luvun alussa asioita, jotka YK kirjasi Lapsen oikeuksien julistukseen vasta 1959, kirjoittaa Miska Rantanen esseessään.

Kulttuuri
 
Miina Sillanpään seura
Sosialidemokraattiset kansanedustajat Miina Sillanpää ja Santeri Nuorteva yksikamarisen eduskunnan ensimmäisellä istuntokaudella Palokunnantalon salissa 1907.
Sosialidemokraattiset kansanedustajat Miina Sillanpää ja Santeri Nuorteva yksikamarisen eduskunnan ensimmäisellä istuntokaudella Palokunnantalon salissa 1907. Kuva: Miina Sillanpään seura

Lastensuojelulaki. Aloite Naistenklinikan rakentamisesta. Äitiyspakkaus. Avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten oikeuksia vahvistava laki. Aloite naisista poliisivoimiin. Ensikodin perustaminen. Kansankirjastolaki. Laki kotiapulaisen työoloista.

Harvassa ovat ne hyvinvointiyhteiskunnan peruspilarit, joita suomen ensimmäinen naisministeri Miina Sillanpää (1866–1952) ei olisi ollut pystyttämässä tai ajamassa eteenpäin.

Kaikki hänen visionsa eivät toteutuneet sellaisinaan, mutta ne antoivat työntöapua monille hankkeille, jotka toteutettiin myöhemmin. Esimerkiksi Sillanpään hahmottelema peruskoulu toteutui vasta 1970-luvulla.

Pitkän uransa aikana Sillanpää toi julkisuuteen useita teemoja, jotka saivat maailmanlaajuisen hyväksynnän toisen maailmansodan jälkeen. Elinaikanaan hän ehti nähdä YK:n Ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen (1948), mutta ei enää Lapsen oikeuksien julistusta vuonna 1959 eikä Lapsen oikeuksien sopimusta vuonna 1989.

Niissä mainitut oikeudet olivat kutakuinkin samat kuin mitä Sillanpää eläessään ajoi.

Miina Sillanpää on naisasian, lastensuojelun, hyvinvoinnin, luokkanousun ja poliittisen yhteistyön monumentti, jonka esikuvallisuus ei himmene. Tätä todistaa 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi julkaistu professori Aura Korppi-Tommolan teos Miina Sillanpää – edelläkävijä (SKS).

Kirja ei ole kronologinen elämäkerta, vaan se kertoo kansalaisvaikuttajan elämästä ja tarkastelee naisten oikeuksien ja lastensuojelun kehittymistä Sillanpään aikana sekä hänen henkistä perintöään nyky-Suomessa.

Sillanpäätä on vuosikymmenien aikana muistettu useaan otteeseen edelläkävijän ja taistelijan roolistaan. Silti kirjaa lukiessa tulee mieleen kerettiläinen ajatus: entäpä jos hän olisi ollut mies? Veikkaan, että meillä olisi silloin valtaväyliä nimettyinä hänen mukaansa, kansainväliset Sillanpää-päivät ja hänen kuvansa setelissä.

Naisten oikeuksien ajaminen ja lastensuojelu ovat olleet perinteisesti vaarassa jäädä marginaaliin, vaikka niiden tulokset koskevat laajoja kansanosia.

Wilhelmiina Riktig syntyi 4. kesäkuuta 1866 Jokioisissa torppariperheen seitsemänneksi lapseksi. Kotiolot olivat karut ja työntäyteiset. 12-vuotiaana tyttö lähti töihin Forssan puuvillatehtaaseen. Sen ajan työoloja on nykyisin vaikea käsittää. Töitä tehtiin 15 tunnin päivävuorossa ja kahdeksan tunnin yövuorossa. Asuntola oli kylmä ja ahdas.

18-vuotiaan Miinan elämässä alkoi uusi luku 1884. Hän muutti Porvooseen kotiapulaiseksi eli palvelijattareksi, joka oli tuohon aikaan ansiotyössä olevien naisten yleisin ammatti. Samalla hän muutti sukunimensä Sillanpääksi, ”että mä itsekin osaan sen sanoa”.

Muutaman vuoden kuluttua hän lähti työn perässä Helsinkiin. Muutto tempaisi Sillanpään yhteiskunnalliseen toimintaan. Hänet valittiin 1898 toimikuntaan, joka suunnitteli palvelijattarien yhdistystä, ja aikanaan sen varapuheenjohtajaksi.

Helsinki muutti myös tyyliä: Sillanpää hankki hatun ja ryhtyi kaupunkilaiseksi.

Kotiapulaisten varhainen järjestäytyminen ei ollut sattuma. Työssään he näkivät parempiosaisten arkea ja oivalsivat, että heidänkään elämänsä ei tarvitsisi olla ympärivuorokautista raatamista. Ilmiössä on samaa kuin kirjantyöntekijöiden järjestäytymisessä, sillä hekin olivat paljon tekemisissä tiedon kanssa.

Sdp:hen Sillanpää liittyi vasta vuonna 1904, koska oli vierastanut sosialismia aatteena. Maine agitaattorina ja ”piikakenraalina” kasvoi, mutta yhdistysaktiivina hän profiloitui naisten asioiden ajajaksi. Sillanpää valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran vuonna 1907.

Näiltä ajoilta on peräisin hänen palonsa ajaa etenkin avioliiton ulkopuolelle syntyneiden vähävaraisten lasten asioita. Ilmiö oli tullut hänelle tutuksi monen kollegan kohtalosta.

Miina Sillanpään vahvimmat yhteiskunnallisen vaikuttamisen vuodet sijoittuvat sotien väliseen aikaan. Sisällissodan aikana hän vetäytyi puoluetoiminnasta, mistä juontuu loppuelämän kestänyt juopa Sdp:n vasemmistosiiven kanssa.

Jakautuneessa kansakunnassa vasemmiston äärilaidalla ei katsottu hyvällä Sillanpään veljeilyä, toisin sanoen yhteistyötä, muiden puolueiden edustajien kanssa. Tärkeitä yhteistyökumppaneita Sillanpäälle olivat muun muassa lastensuojelukysymyksissä kokoomuksen Arvo Ylppö ja kotitalousasioiden parantamisessa astiankuivauskaapin keksijä Maiju Gebhard.

Yhteistyö ei estänyt Sillanpäätä pitämästä räväköitä puheenvuoroja.

Vuonna 1932 hän teki aloitteen määrärahan myöntämiseksi kaikkia yhteiskuntaluokkia palvelevaa modernia Naistenklinikkaa varten: ”Eläinsuojelun kannalta kielletään pitämästä teuraseläintä huoneessa, missä toista eläintä teurastetaan, mutta ihmissuojelu ei estä asettamasta seitsemää kahdeksaa synnyttäjää samalla kertaa yhteen synnytyshuoneeseen.”

Näkyvin Sillanpään poliittinen saavutus oli kotiapulaisten asemaa kohentava laki vuodelta 1949. Hän oli silloin jo jäänyt pois eduskunnasta, mutta koska hänen uurastuksensa asian eteen oli yleisesti tiedossa, laki nimitettiin Lex Miinaksi.

Poliitikkona Sillanpää edusti reformistista työväenliikettä, joka korosti yhteistyötä työnantajien kanssa. Tässäkin mielessä hän enteili hyvinvointi-Suomen tapaa tehdä politiikkaa.

Sillanpään nimittäminen apulaissosiaaliministeriksi vuonna 1926 oli maailmanlaajuinen uutinen, vaikka hän ei ollutkaan maailman ensimmäinen naisministeri. Ministeripestin takana oli toinen nainen: Väinö Tannerin vaimo ja Sdp:n naisasia-aktiivi Linda.

”Ota yksi nainen hallitukseen, minä sanoin. Nainen!, hän vastasi. Mieheni ei erityisemmin pitänyt naispolitiikoista. Olimme vähän aikaa ääneti. Ota Miina Sillanpää, jatkoin. Ai, hän vastasi. Sen enempää emme asiasta puhuneet”, Linda Tanner muisteli myöhemmin.

Sillanpään ministerikauden tärkeimmät tasa-arvoa edistävät lait olivat avioliittolaki ja laki naisten kelpoisuudesta valtionvirkoihin. Nämä nostivat hänen suosiotaan myös porvarisnaisten keskuudessa.

Sillanpäällä oli myös uskallusta muuttaa mieltään. Kolmen kuukauden matka Yhdysvaltoihin vuonna 1931 lievensi hänen jyrkkää kantaansa yksityisiä sosiaalipalveluita kohtaan. Ällistystä nostivat myös Amerikan-ihmeet, kuten kodinkoneet ja säilykkeet, jotka helpottivat perheen arkea.

Entä millainen Sillanpää oli ihmisenä? Korppi-Tommolan mukaan ei täysin pyhimys. Aikalaiset kokivat Sillanpään määrätietoisuuden venyneen toisinaan röyhkeyden puolelle, ja häntä moitittiin kylmäksi ja tunteettomaksi. Perhettä hänellä ei ollut.

”Sillanpää oli kaukaa rakastettava ja läheltä pikemmin arvokas kuin läheinen”, kirjoittaa Korppi-Tommola.

Seppo Heinonen / Lehtikuva
Naisliiton eduskuntaryhmä 1907. Miina Sillanpää ylärivissä kolmantena oikealta.
Naisliiton eduskuntaryhmä 1907. Miina Sillanpää ylärivissä kolmantena oikealta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat