Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katsomot täyttyvät, komisario Palmu

Helsingin kaupunginteatterissa imitoidaan Matti Kassilan elokuvaa, ei Mika Waltarin teosta.

Kulttuuri
 
Henrik Schütt
Komisario Palmua esittää nyt Mikko Kivinen (keskellä).
Komisario Palmua esittää nyt Mikko Kivinen (keskellä). Kuva: Henrik Schütt

Vertailukohdat ovat musertavat. Mika Waltarin Komisario Palmu -kirjat ovat osa suomalaista dekkarikaanonia, ja ohjaaja Matti Kassilan filmatisoinnit on nostettu kotimaisen elokuvan kunniavitriiniin.

Helsingin kaupunginteatterilta on vaatinut hyvää itsetuntoa saattaa kansallisaarre teatterin lavalle, jolla Palmua, etsivä Kokkia tai poliisimies Virtaa ei ole aiemmin nähty.

Varsinkin, jos mursuviiksisen murahtelijan hahmolle on haluttu hakea uutta kulmaa.

Teen täyden tunnustuksen: Suomessa on lukuisia Komisario Palmu -friikkejä, ja olen yksi heistä. Kuka murhasi rouva Skrofin -kirjan lukukerroissani menin sekaisin 20:n jälkeen.

Minulle Waltarin ja Kassilan teokset ovat epätodellisen hyviä. Niissä yhtyvät koukuttavat henkilöhahmot, vetävä kerronta ja usean tason Helsinki-nostalgia.

Palmu-videoillani välkkyi välillä sininen ruutu, koska olin kelannut elokuvien hienoimpia kohtauksia, ja nauhat olivat venyneet.

Kävin myös tutkimassa elokuvien kuvauspaikkoja jo kauan ennen kuin niille tehtiin opastettuja kierroksia.

Minulla on iPadiin ladattuna aina Palmu-elokuvat, jos matkalla yllättää koti-ikävä.

Ei siis ihme, että odotin Helsingin kaupunginteatterin esitystä sekavin tuntein.

Jos Komisario Palmun erehdys olisi jonkun koulun näytelmäkerhon esitys, se olisi sensaatio. Klassikko kompaktisti näyttämöllä! Upea lavastus ja puvustus! Epookki puhuttelee!

Mutta kun ei. Mikko Kivinen Palmuna, Leena Uotila Amalia Rygseckinä, Eero Saarinen hovimestari Veijosena / Batlerina ja Antti Peltola Pentti Siimeksenä ovat kyllä erinomaisia, mutta muista hahmoista ei jää käteen sen enempää kuin valmiiksi odottaa.

Anteeksi, kirjoitinko Pentti Siimeksenä? Tarkoitin tietysti Bruno Rygseckin böbiä Aimo-serkkua.

Ollaan ongelman ytimessä: kaupunginteatterin sovitus imitoi pikemmin Kassilan elokuvaa kuin alkuperäistä kirjaa. Se harmittaa ohuesti, sillä kirjassa olisi ollut aineksia vähempäänkin komediallisuuteen. Palmu-kirjojen suola on waltarimainen melankolia, jonka Kassila hioi elokuvistaan pois.

Waltarin perikunta on tehnyt joka tapauksessa tehnyt merkkiteon päästettyään Palmut pannasta. Olisi kiintoisaa joskus nähdä, mitä esimerkiksi 1980- ja 90-luvulla syntynyt teatteripolvi saisi aikaan klassisesta rikosromaanista.

Nyt Arena-teatterin lavalla maistuu kassamagneetin varmistelun maku. Perjantai-illan esityksen jälkeen ulkona odottivatkin tilausajobussit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat