Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joël Dicker ei tee juonikaavaa etukäteen

Kulttuuri
 

Moni varmasti yllättyy siitä, että Joël Dicker ei ole rakentanut minkäänlaista juonikaavaa etukäteen romaaniinsa Baltimoren sukuhaaran tragedia, jossa kuitenkin riittää juonenkäänteitä aina hengästymiseen asti. Näin vakuutti kirjailija vieraillessaan Suomessa viikko sitten. ”Minusta on hauskaa maalata itseni nurkkaan, ja katsoa saanko itseni keplotelluksi sieltä pois.”

Hän ei siis kuulu niihin kirjailijoihin, jotka tekevät romaanista, sen käänteistä ja henkilöistä yksityiskohtaisen synopsiksen, jotta ei kerrontaan eksyisi ikäviä klaffivirheitä. ”En pysty tällaiseen etukäteissuunnitteluun. Olen siihen aivan liian impulsiivinen ja intuitiivinen kirjailija.”

Juuri uuden romaanin kirjoittamisen aloittanut Joël Dicker tunnustaa, että liian tarkat askelmerkit voisivat sekoittaa hänen tiheistä tapahtumista laskostuvan proosansa käynnin.

”Kun lopetan illalla kirjoittamisen, en vielä tiedä, mistä aamulla aloitan.”

Yksi tärkeä syy tähän käytäntöön on se, että hän tahtoo saattaa kirjailijan ja lukijan samalle viivalle. ”Haluan kirjoittaessani olla samassa tilanteesta kuin lukija romaania lukiessaan. Olen kuin lukija, koska en tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu.”

Samalla hän myös toivoo, että kirjoittamisen ilo toteutuisi lukemisen ilona. ”En kuitenkaan rakenna juonta vain juonen vuoksi, koska minulle on tärkeintä selvittää, mitä luomilleni henkilöhahmoille tapahtuu.”

Kesällä 31 vuotta täyttänyt Joël Dicker muistuttaa, että kerronnallisen jännitteen ja suspenssin tunteen luominen ovat hänen romaaneissaan alisteisia henkilöhahmojen psykologiselle yllykkeille ja kahleille. ”Lukijan täytyy kiinnostua hahmoista, jotta juoni saisi syvemmän merkityksen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat