Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nöyryyttäminen on ääliöiden taito

Kulttuuri
 
Antti Majander Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Kuukausi sitten Hakaniemen levydivarin pitäjät halusivat avartaa maisemiani soittamalla jotakin erikoista.

Ensi-ihmetyksen jälkeen alkoi naurattaa, niin kammottavan epävireisesti lyyli lauloi. Joku Florence. Joka oli niin rikas, että pystyi kiekumaan kokonaisen lp-levyn aarioita, joita ei kuuntele pirukaan. Siis repeilemättä.

Kiitos, kivat kauppiaat, mutta ei kiitos. Tolkuton täti, tämä Florence Foster Jenkins (1868–1944), kertavitsi.

Muutama päivä myöhemmin havahduin tietoon, että hänestä on tehty elokuva, pääosassa Meryl Streep. Näin sen äsken.

Häpesin syvästi. En Florencea vaan itseäni – sitä, että olen ikäni lukenut romaaneja, mutta en ole oppinut niistä mitään.

Eräässä elokuvan loppupuolen kohtauksessa Florencen vakituisen lääkärin sijainen järkyttyy: tietääkö arvon vanharouva sairastavansa syfilistä? Entä sen, milloin hän on saanut taudin ja keneltä?

”Kyllä, 18-vuotiaana, hääyönä, aviomieheltäni”, Florence vastaa.

Kaunokirjallisuuden pitäisi opettaa herkkyyttä asettua toisen nahkoihin. Mutta ilmeisen vilpittömin sydämin tehdylle levylle minä hirnuin.

Ylenkatse on helppoa, kuka tahansa ääliö pystyy siihen. Nolaamaan nauramalla. Nöyryyttämään potkaisemalla torilla heikompaa rintaan.

Paljon vaikeampi on pitää pokkansa ja tuumata tovi. Vaikkapa sitä, miksi liki laulutaidoton Florence halusi levyttää.

Toisin sanoen: paljon vaikeampi on suoda ihmiselle mahdollisuus.

Katkerasti hävinneet punaiset antoivat sisällissodan jälkeen vauvoilleen sellaisia nimiä kuin Taisto, Voitto ja Varma Kosto.

Toisaalta myös Sulo oli suosittu. Vaikka kaikki oli luhistunut, syntyi kuitenkin jotain kaunista: silkka viattomuus, uusi elämä.

Eihän kukaan voi jaksaa seuraavaan päivään saati ylihuomiseen, jos tajunnasta riistetään kaikki kauneus. Tai edes kuvitelma siitä.

Kaukaa nuoruudesta muistan Isaac Bashevis Singerin omaelämäkerrallisen romaanin Shosha (1978). Siinä mies menestyy ihanien naisten parissa 1930-luvun Varsovassa, mutta vihkii jo koulupoikana suojelunhalua herättäneen ”Shoshelen”. Siksi, että kaikin tavoin vilpittömän Shoshan lapsenkaltaisuutta ei saa tappaa.

Natsien marssiessa Puolaan hauras puoliso kumminkin kuolee. Miehelle jää suru sen perään, mitä olisi voinut olla, jos Shoshalle sekä niille kaikille muille siellä silloin olisi sallittu ihmisen arvo.

Taisin nuorena pitkästyä Singerin kaihomielisyyden parissa. Nyt aavistelen, että teoksen teema kantaisi hyvin: kärsimykseen ei voi olla järjellistä vastausta, ei ainakaan kärsivälle itselleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat