Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarvitsemme otsikkotulvan rinnalle syvempää kulttuuriyhteiskuntaa, sanoo Tampereelle palaava kapellimestarilegenda

Charles Dutoit vertailee sinfoniaorkesterien rahoitusta Yhdysvalloissa, ”virkamiesorkestereissa” ja haavoittuvassa Lontoossa, jonka Royal Philharmonic Orchestra konsertoi tänään Tampereella

Kulttuuri
 
Victor Fraile / Reuters
Charles Dutoit johti Royal Philharmonic Orchestraa Santanderissa Espanjassa elokuussa 2006.
Charles Dutoit johti Royal Philharmonic Orchestraa Santanderissa Espanjassa elokuussa 2006. Kuva: Victor Fraile / Reuters

Legendaarinen kapellimestari Charles Dutoit saadaan vuosikymmenien tauon jälkeen Tampereelle ja Suomeen kenties viimeistä kertaa. Vierailu on Tampere-talossa 26. syyskuuta lontoolaisen Royal Philharmonic Orchestran kanssa vain pari viikkoa ennen maestron 80-vuotispäiviä.

”Tunnen Suomen hyvin ja olen matkustellut siellä itsekseni Mikkeliä myöten. Mutta totuus on, että vähennän Euroopassa vierailujohtamista, koska johdan joka vuosi neljä kuukautta Yhdysvalloissa ja kuukauden Japanissa.”

Dutoit’n pitää Euroopassakin sveitsiläinen syntyperä ja ylikapellimestarin tehtävät juuri Lontoon Royal Philharmonic Orchestrassa. Orkesteri juhli juuri 70-vuotispäiviään, ja Dutoit’n solisteina vierailivat entinen puoliso, pianisti Martha Argerich sekä pianisti Daniil Trifonov ja viulisti Leonidas Kavakos.

Royal Philharmonic Orchestra on yksi Lontoon viidestä suuresta orkesterista, mutta harva pitää sitä viisikon parhaana.

”Kaikki Lontoon huippuorkesterit ovat samaa huipputasoa!” Dutoit kiirehtii oikomaan. ”Tietysti London Symphony Orchestra saa eniten näkyvyyttä, koska heillä on suurin budjetti ja myös suurimmat kiertuebudjetit.”

Royal Philharmonic Orchestralla on ollut välillä rahoitusvaikeuksia, ja se pakottaa muusikot äärimmäiseen monipuolisuuteen.

”He ovat kaikista joustavimpia, yhtä kotonaan Gustav Mahlerin sinfonioiden kuin elokuvamusiikin konserteissa. He eivät ole kaupungin virkamiehiä joidenkin muiden eurooppalaismaiden kaupunginorkesterien tapaan. He toimivat osin freelance-pohjalta, ovat hyvin ahkeria eivätkä odottele eläkeikää.”

Dutoit’n mukaan dynaamisin tapa rahoittaa sinfoniaorkestereita on Yhdysvalloissa, jossa parhaat orkesterit keräävät muusikoille huippupalkat verovapain lahjoituksin.

Turvatuin tapa löytyy vakituisista viroista vaikkapa Pohjoismaissa ja eräissä Keski-Euroopassa. Ja haavoittuvin tapa on rahoitus Lontoon-malliin, jossa muusikko tietää saavansa peruspotin ”omalta” orkesteriltaan vain, jos soittokunto säilyy huipussaan. Peruspotti ei silti riitä, vaan sitä pitää täydentää freelance-tehtävin ja esimerkiksi opettamalla.

”Tärkeintä on tietysti jatkuvuus: että samat ihmiset oppivat soittamaan yhdessä. Sadan huippumuusikon kerääminen milloin mistäkin ei johtaisi automaattisesti huippukonserttiin.”

Dutoit teki kapellimestaridebyyttinsä 1959 ja ja ensimmäiset ylikapellimestarin pestit olivat Bernissä, Meksikossa ja Göteborgissa.

Parhaiten muistetaan kuitenkin pitkä ylikapellimestarikausi Montrealissa 1977– 2002. Dutoit johti yli sata levytystä ja sai noin joka kolmannesta kansainvälisen levypalkinnon!

”Kyllä, 37 palkintoa. Tilasin myös kantaesityksiä kuudeltakymmeneltä kanadalaissäveltäjältä, vaikka moni ei ehkä tiedä, että Kanadassa edes on kuuttakymmentä säveltäjää!”

Musiikki on ollut osa hänen elämäänsä aina. Hän aloitti laulamalla koulukuorossa ja käymällä viulutunneilla.

”Olen huolestunut varhaisesta musiikkikasvatuksesta Euroopassa. Emme ehkä näe vaivaa kuten ennen, koska niin paljon viihdykettä on saatavilla napinpainalluksella. Lapsilla on Youtube ja aikuisilla jatkuva nettiotsikoiden seuranta. Elämme informaatioyhteiskunnassa, mutta tarvitsisimme myös jotain syvempää, eli kulttuuriyhteiskuntaa.”

Vaivaakin toki nähdään – varsinkin Aasiassa.

”Olen konsertoinut Japanissa joka vuosi vuodesta 1970 alkaen ja Kiinassakin jo 26 vuotena. Aasialaisorkesterien taso on noussut ilmiömäisesti. Ja nytkin miljoonat kiinalaislapset harjoittelevat määrätietoisesti tullakseen huippumuusikoiksi.”

Dutoit on vähän puolustuskannalla, kun muistutan hänen johtavan Tampereella mitä perinteisintä ohjelmistoa: pienen alkupalan Mendelssohnilta ja sitten kaksi sinfoniaa Mozartilta ja Brahmsilta.

”Toisaalta johdin juuri kaikkien Igor Stravinskyn balettien alkuperäisversiot. Minulla on ohjelmistossani yli 2000 sävellystä, ja kiertuejärjestäjät saavat sanoa sanansa kiertueohjelmistosta.”

Dutoit johtaa valikoiden myös uusinta musiikkia.

”Olen tilannut teoksia esimerkiksi Sofia Gubaidulinalta, Tan Dunilta, Krzysztof Pendereckiltä ja James McMillanilta. Ja Suomikin on täynnä sekä loistavia kapellimestareita että loistavia säveltäjiä Magnus Lindbergistä lähtien.”

Dutoit ei missään tapauksessa halua eläköityä. Kahdeksankymppinen kapellimestari täyttää kalenteriaan vuosiksi eteenpäin.

”Oopperoitakin haluaisin johtaa paljon lisää. Ja se tulee myös onnistumaan, kun vähennän vierailujohtamista.”

Royal Philharmonic Orchestra ja Charles Dutoit Tampere-talossa 26. syyskuuta klo 19.30.

Victor Fraile / Reuters
Charles Dutoit vuonna 2006.
Charles Dutoit vuonna 2006.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat