Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä esiintyvä Justin Bieber katkaisi syöksykierteensä: kolmessa vuodessa sekoilevasta ongelmanuoresta maailman ykköseksi

Helsingissä maanantaina ja tiistaina esiintyvä kanadalainen supertähti on vähitellen aikuistumassa.

Kulttuuri
 
Yui Mok
Nyt 22-vuotias Justin Bieber on elänyt viimeiset seitsemän vuotta supertähtenä.
Nyt 22-vuotias Justin Bieber on elänyt viimeiset seitsemän vuotta supertähtenä. Kuva: Yui Mok

Harva poplaulaja on saanut niin paljon niin nuorena kuin 22-vuotias Justin Bieber. Maanantaina ja tiistaina Helsingissä esiintyvä kanadalaistähti on suositumpi kuin koskaan, vaikka vain kolme vuotta sitten hänen uransa näytti olevan lopussa.

Viime marraskuussa julkaistun Purpose-albumin jälkeen Justin Bieberin saavutukset popmaailmassa ovat olleet ällistyttäviä.

Hän sai viikossa enemmän Spotify-kuuntelukertoja kuin kukaan, hänellä oli samanaikaisesti enemmän kappaleita Yhdysvaltain singlelistalla kuin kenelläkään aiemmin, kolme ensimmäistä sijaa Britannian singlelistalla ja enemmän seuraajia Twitterissä ja Youtubessa kuin kenelläkään miespuolisella henkilöllä.

Hänestä on Wikipedia-artikkeli 127 eri kielellä.

Justin Bieber on epäilemättä maailman kuuluisimpia ihmisiä, samassa sarjassa Katy Perryn ja Rihannan, mutta myös Barack Obaman ja Donald Trumpin kanssa.

Tänä kesänä Yhdysvaltain republikaaninen puolue yritti saada Bieberin esiintymään puoluekokouksensa yhteydessä järjestettyyn konserttiin.

TMZ-sivuston mukaan republikaanit olisivat maksaneet 45 minuutin esiintymisestä viisi miljoonaa dollaria, mikä olisi ollut Bieberin kaikkein aikojen paras keikkapalkkio.

Harkinnan jälkeen hän kieltäytyi tarjouksesta. Päätökseen vaikutti, että Bieberin manageri Scooter Brown on tukenut demokraattien Hillary Clintonia.

Kolmessa vuodessa on tapahtunut paljon.

Jouluna 2013 Justin Bieber nimittäin ilmoitti 47 miljoonalle Twitter-seuraajalleen lopettavansa uransa. Hän syytti mediaa, joka Bieberin mukaan on sepittänyt hänestä valheita ja halunnut hänen epäonnistuvan.

Vaikeaa Bieberillä oli kieltämättä ollutkin.

13-vuotiaana maailmalaajuisen läpimurron tehnyt poppari oli kasvanut täysi-ikäiseksi. Puhtoisen lapsitähden sijasta viihdeuutisissa seikkaili rahojaan levittelevä ja todellisuudesta vieraantunut ongelmanuori.

Reuters
Päihtyneenä ajamisesta epäilty Bieber esitteli tatuointejaan poliisivalokuvassa tammikuussa 2014. Lapaluun kohdalla on Raamatun Psalmien kohta ”Sinun sanasi on lamppu, joka valaisee askeleeni, se on valo minun matkallani.”
Päihtyneenä ajamisesta epäilty Bieber esitteli tatuointejaan poliisivalokuvassa tammikuussa 2014. Lapaluun kohdalla on Raamatun Psalmien kohta ”Sinun sanasi on lamppu, joka valaisee askeleeni, se on valo minun matkallani.”

Bieber biletti kuin 1970-luvun dekadentit rocktähdet: kannabista, strippareita, prostituoituja, järjestyshäiriöitä, lisää järjestyshäiriöitä ja putkareissuja.

Pääosin teini-ikäisistä tytöistä koostuvassa fanijoukossa eli beliebereissä riitti vielä tukijoita, mutta teinien vanhemmat eivät katsoneet enää hyvällä idolin muodonmuutosta.

Se näkyi lopulta lippukassalla. Syksyllä 2013 Bieberin Australian kiertuetta ei enää myyty loppuun silmänräpäyksessä. Jo ostettuja lippuja kaupiteltiin netti-ilmoituksissa puoleen hintaan.

Yhdysvalloissa kerättiin jopa kansalaisadressi, jossa vaadittiin Kaliforniaan muuttaneen Bieberin karkottamista maasta.

Joulun 2013 dramaattisesta lopettamisilmoituksesta huolimatta Justin Bieberin synkkä syöksykierre taittui yllättävän nopeasti.

Manageri Scooter Braun täsmensi pian, että lopetusilmoitus tarkoittikin vain pientä taukoa. Taustavoimat pysyivät tähden tukena, ja keskittivät voimansa uuden musiikin tekemiseen ja uskottavien tuottajien haalimiseen.

Jo kesällä 2015 Bieberillä oli paluuhitti. Where Are Ü Now edusti uudenlaista sointia. Kappaleen tekivät edm-supertähdet Skrillex ja Diplo yhdessä Bieberin kanssa.

Kovaa vauhtia Kanadan Tauskiksi muuttumassa ollut Justin Bieber oli yhtäkkiä vakavasti otettava modernin popmusiikin tekijä, jota kriitikotkin jo vähän kehuivat.

Tänä vuonna hänen keikoillaan on jo nähty aikuisia, jotka eivät ole paikalla vahtimassa alaikäisiä lapsiaan. Heitä Bieber tarvitsee jatkaakseen uraansa.

Viime syksynä Billboardin haastattelussa Bieber myönsi että menestys melkein tuhosi hänet vuonna 2013.

”Vaikeinta maailmassa on tulla kuuluisaksi ennen kuin kasvaa aikuiseksi”, hän sanoi.

Bieberillä on toki kohtalotovereita vanhemmissa kollegoissa. Osa heistä on unohtunut, mutta jotkut ovat selvinneet.

20 vuotta Bieberiä vanhempi Robbie Williams oireili 1990-luvun puolivälissä samalla tavalla, ensin Take Thatin pahana poikana ja sitten uskottavuutta hakevana sooloartistina.

Williams voitti vaikeudet ja asettui luontevasti suurten joukkojen retrohenkisen viihdyttäjän rooliin.

Teini-ikäisenä maailmantähdeksi nousseella Britney Spearsilla menestyksen hinta oli kovempi. Päihteiden ja mielenterveysongelmien riuduttama Spears menetti lastensa huoltajuuden vuonna 2007 ja sai sen takaisin vasta viime vuonna. Kaikissa asioissa häntä ei vieläkään pidetä oikeustoimikelpoisena.

Täysin kivutonta Bieberin paluu ei ole ollut.

Viime lokakuussa Oslossa hän hermostui eturivin faneihin, jotka yrittivät tarttua häneen, kun hän kuivasi lavalle juomapullosta kaatunutta vettä. Tähti poistui lavalta ensimmäisen kappaleen jälkeen, mutta pahoitteli tekoaan jälkeenpäin.

Madridissa Bieber marssi ulos studiosta kesken suoran radiolähetyksen kyllästyttyään juontajien kysymyksiin.

Kolmen vuoden takainen sekoilukausi viilensi myös Bieberin ja hänen äitinsä Pattie Malletten välit. Yksinhuoltajana poikansa kasvattanut Mallette oli kiinteästi mukana Bieberin lapsitähtiuran rakentamisessa.

Bieber itse sanoo turvaavansa nykyisin vain Jumalaan.

”Pahoissa ajatuksissa eläminen on sitä, mitä Saatana haluaa. Hän ei halua, että olemme onnellisia”, Bieber sanoi keväällä GQ-lehden haastattelussa.

Andrew Innerarity / Reuters
Justin Bieber pidätettiin juopuneen ajamisesta Miamissa Floridassa tammikuussa 2014.
Justin Bieber pidätettiin juopuneen ajamisesta Miamissa Floridassa tammikuussa 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat