Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kajaanin kaupunginteatteri dramatisoi Emmi Itärannan palkitun dystopian

Teemestarin kirjasta syntyi Veden muistista -kuunnelma, joka alkaa Radio 1:ssä klo 15.

Kulttuuri
 
Yle
Veden muistista -kuunnelman dramatisointi painottaa tarinaa, ei niinkään henkilöhahmoja. Äänisuunnittelussa maalataan tummuutta.
Veden muistista -kuunnelman dramatisointi painottaa tarinaa, ei niinkään henkilöhahmoja. Äänisuunnittelussa maalataan tummuutta. Kuva: Yle

Helka-Maria Kinnusen dramatisoima ja ohjaama kuunnelma Veden muistista vie yleisönsä omaan maailmaansa enempiä pohjustamatta.

On muovihauta, entismaailma, hämärän vuosisata ja niin edelleen. Ne lässähtäisivät aika pahasti puhki selittämällä.

Tapahtumapaikka ja -aikakin ovat epämääräisiä.

Tuntuu, kuin oltaisiin Suomessa, mutta nimet ovat outoja, kuten myös tavat.

Kuunnelmissa on viime vuosina seikkailtu paljon enemmän dystopioissa kuin utopioissa. Ehkä tämä aika ei anna aineksia viimeksi mainittuihin.

Veden muistista pohjautuu kirjailija Emmi Itärannan esikoiskomeettaan Teemestarin kirja, joka on jo ilmestynyt ainakin kuudellatoista kielellä. Romaani voitti Kalevi Jäntin palkinnon 2012 ja Nuori Aleksis -palkinnon 2013.

Vesi on loppumassa ja sotilashallinto valvoo sen kulutusta. Tätä tarkastellaan isänsä jälkiä teemestariksi seuraavan nuoren naisen Norian kautta.

Kuunnelma on osa Radioteatteri liikkeellä -sarjaa, jossa radiodraamaa on tehty maakuntien teattereiden kanssa. Sen on toteuttanut kotikaupunkinsa kokoon nähden huomattavan tunnettu ja arvostettu Kajaanin kaupunginteatteri.

Helka-Maria Kinnunen on johtanut Kajaanin kaupunginteatteria vuoden alusta.

Hänellä on aiempaakin kokemusta radiotyöstä. Kuunnelmaosaamista on löytynyt Kainuusta myös aiemmin – istuihan Kristian Smeds samalla pallilla vuosina 2001–04.

Dramatisointi painottaa tarinaa henkilöhahmojen kustannuksella. Pääroolia esittävä Talvikki Eerola on parhaimmillaan dialogeissa. Yksin puhumista ei tosin ylen määrin olekaan mukana.

Äänisuunnittelija Sinikka Isoniemi ei käytä juuri lainkaan realistisia äänimaisemia, vaan maalaa tummuutta lähes läpi kuunnelman ulottuvilla musiikillisilla äänimatoilla.

Jännästi kuunnelman tunnelma ohenee samaan aikaan, kun se tarinassa lisääntyy. Tiheimmillään uhka on alussa – ennen dramaattisia käänteitä.

Veden muistista Radio1:ssä klo 15.00

Helka-Maria Kinnunen
Helka-Maria Kinnunen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat