Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tältä Bruce Springsteen näytti ja kuulosti ennen läpimurtoaan – kellarinauhoilla soi jo tuleva suuruus

Chapter and Verse -kokoelmalevy sisältää myös tunnettuja hittejä ja tukee tiistaina julkaistavaa Born to Run -omaelämäkertaa.

Kulttuuri
 
The Castiles-yhtyeen promokuva vuodelta 1966. Vasemmalta oikealle: Frank Marziotti, Bruce Springsteen (alarivissä), George Theiss, Paul Popkin (alarivissä) ja Vinnie Manniello.
The Castiles-yhtyeen promokuva vuodelta 1966. Vasemmalta oikealle: Frank Marziotti, Bruce Springsteen (alarivissä), George Theiss, Paul Popkin (alarivissä) ja Vinnie Manniello.

Bruce Springsteen on julkaissut uuden kokoelmalevyn Chapter and Verse taustoittamaan tiistaina englanniksi ja esimerkiksi suomeksi ilmestyvää Born to Run -omaelämäkertaansa.

Chapter and Verse -albumilla hän julkaisee ensimmäistä kertaa virallisesti viisi varhaista nauhoitusta ajalta ennen supertähteyttä. Tässä ne ovat.

1. Castiles: Baby I

Castiles oli teinipoikien bändi, jossa George Theissiä pidettiin parempana laulajana kuin Brucea. Siitä Springsteen saa yhä kuulla Georgen tavatessaan.

Pojat saivat paljon keikkoja kouluissa, erilaisten yhdistysten iltamissa sekä baareissa niin rasvisten kuin lopulta snobienkin alueilla New Jerseyssä.

Baby I on 16-vuotiaan Brucen sekä Georgen vauhdikas, rosoinen ja aivan kelvollinen sävellys, joka nauhoitettiin studiossa singlen b-puoleksi (A-puoli oli kehnompi) ja julkaistaan virallisesti vasta nyt. Jos käytät Spotifyä, voit kuunnella laulun tästä linkistä.

2. Castiles: You Can’t Judge the Book by the Cover

Castilesin cover-konserttitaltiointi kirkon ylläpitämältä Left Foot -teiniklubilta paikallisen papin äänittämänä. Huuliharppua, urkuja ja kitaraakin on jo opittu soittamaan varsin vakuuttavasti. Rupinen äänitys sisältää lahjakkaiden teinien riemukasta ellei peräti pakanallista menoa. Voit kuunnella taltioinnin tästä linkistä.

 

3. Steel Mill: He’s Guilty (The Judge Song)

Steel Mill oli Springsteenin viimeinen demokraattinen bändi ennen kuin hänestä tuli ”Boss” eli pomo. Keikkasuosio oli aika kovaa New Jerseyn ulkopuolellakin, ja jopa San Franciscosta saatiin kiittävä arvostelut. (Juttu jatkuu kuvan alla.)

Bruce Springsteen Steel Mill -yhtyeen aikoihin pari vuotta ennen läpimurtoa.
Bruce Springsteen Steel Mill -yhtyeen aikoihin pari vuotta ennen läpimurtoa.

Bändi laulaa stemmoissa vakuuttavasti ja lähes rock-oopperamainen oikeudenkäyntitarina kasvaa kiinnostavaksi psykedeeliseksi jammailuksi. Danny Federicin urkujen ulvonta yltää mittoihin, joita Springsteenin myöhäisemmissä tuotannoissa ei yleensä suvaittu.

Kutsunnat, sydänsurut ja yleinen päämäärättömyys hajottivat lupaavan yhtyeen, mutta sen runko jatkoi parin vuoden harhailun jälkeen The E Street Band -nimellä. Voit kuunnella laulun virallisen ensijulkaisun tästä linkistä.

 

4. The Bruce Springsteen Band: The Ballad of Jesse James

Bruce Springsteen vai Lynyrd Skynyrd? Tämä on toki vähemmän sofistikoitunutta kuin Lynyrdin tarkkaan pohditut kolmen kitaran sovitukset, mutta käyttökelpoinen ja hyvä laulu silti. Springsteen palasi villin lännen maailmaan myöhemmin esimerkiksi 2000-luvun Outlaw Pete -eepoksellaan. Voit kuunnella varhaisen onnistumisen tästä linkistä.

 

5. Bruce Springsteen: Henry Boy

Vuonna 1972 Springsteen hioi laulujaan akustisesti ilman bändiä. Tämä kiinnostava laulu ryöppyää melodioita ja riimejä, joita hän työsti sittemmin esimerkiksi Blinded by the Light- ja Rosalita-klassikoihinsa. Voit kuunnella laulun tästä linkistä.

Kokoelman loput 13 laulua on julkaistu ennenkin. Growin’ Upin akustinen versio vuodelta 1972 löytyy Tracks-kokoelmalta ja loput laulut ovat studioalbumien suosikkiraitoja Born to Runista Wrecking Balliin.

Bruce Springsteenin ensimmäinen albumi Greetings from Asbury Park, N.J. julkaistiin vuonna 1973.
Bruce Springsteenin ensimmäinen albumi Greetings from Asbury Park, N.J. julkaistiin vuonna 1973.

Spotify-linkki koko albumin kuunteluun löytyy klikkaamalla tästä ja Springsteen puhuu ensimmäisistä äänityksistään tiistaina julkaistavien muistelmiensa lisäksi tällä lyhyellä videolla:

Oikaisu 26.9. klo 15.00. Springsteenin myöhäisemmän cowboy-laulun nimi on korjattu oikeaan muotoon Outlaw Pete. Lue Springsteenin muistelmien arvio tiistain kulttuurisivuilta ja kuuntele tiistain verkkopaketista lisää muistelmiin liittyvää musiikkia tässä osoitteessa HS.fi/kulttuuri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat