Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija viimeisteli kuolleen ystävänsä kesken jääneen romaanin – ”Kirjan kautta sain vielä puhua hänen kanssaan”

Kun nuortenkirjailija Seita Vuorela kuoli yllättäen, jäljelle jäi keskeneräinen käsikirjoitus. Ystävä ja kollega Vilja-Tuulia Huotarinen saattoi sen valmiiksi.

Kulttuuri
 
Taika Dahlbom
Seita Vuorela (vas.) ja Vilja-Tuulia Huotarinen New Yorkin Keskuspuistossa
Seita Vuorela (vas.) ja Vilja-Tuulia Huotarinen New Yorkin Keskuspuistossa

Kirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen nojaa leuan käsiinsä, rutistaa silmät kiinni ja hymyilee. Hän palaa viime talveen, jolloin työn alla oli kuolleen ystävän viimeiseksi jäävä teos, Lumi.

”Kirjan kautta saatoin vielä puhua hänen kanssaan. Sain tehdä asioita, joissa hän oli vielä mukana”, Huotarinen muistelee.

Nuortenkirjailija Seita Vuorela (1971–2015) työskenteli uusimman teoksensa käsikirjoituksen parissa keväällä 2015. Hän kirjoitti kirjoistaan useita versioita – ja käsikirjoitukset piti riistää käsistä kustantamolle.

Maaliskuussa hän kirjoitti kustannustoimittajalleen: ”Itsellä oli vahva olo loppusuoralla, tunne että juuri näin utuinen ja toisaalta karu lopun on oltava ja myös moneen ratkaisuun avautuva. Seuraava versio, siihen pyrin, olisi sitten jo tosi lähellä muotoa, jollaiseksi olen tekstiä hiomassa.”

Tämä jäi hänen viimeiseksi viestikseen kustantamolle.

Huhtikuisena maanantaina hän kirjoitti teostaan, kunnes ei enää jaksanut. Tämä oli hänen tapansa työskennellä. 44-vuotiaan kirjailijan kuolema tuli yllättäen, käsikirjoitus jäi kesken, matkaliput Visbyhyn käyttämättä.

”Seitalla oli monenlaisia terveyshuolia, mutta hän ei ikinä antautunut ajatukselle, että pitäisi sen takia ottaa iisimmin”, Vilja-Tuulia Huotarinen sanoo. ”Hän oli sillä tavalla villi, hänellä oli valtava elämännälkä. Se oli osa hänen näkemystään sekä elämästä että kirjoittamisesta, että pitää jatkaa ilmaa rajoja.”

Kimmo Räisänen
Seita Vuorela vuonna 2014.
Seita Vuorela vuonna 2014.

Elämännälkä vei Vuorelan ja Huotarisen matkoille, joille tämä ei olisi tullut yksin lähteneeksi. Yksi oli sanataidekoulun perustaminen Turkuun vuonna 2005, toiset matkat veivät kauemmas kotikaupungista.

”New Yorkissa kävimme 2011. Asuimme Bronxissa. Seita hakeutui vaarallisiinkin paikkoihin, koska halusi ottaa paikan haltuun. Mikään muu kuin graffitintuoksu ei riitä, oli sen matkan motto”, hän kertoo.

”Seita kirjoitti sielläkin ajasta, nälästä ja väsymyksestä riippumatta. Saatoin aamulla löytää lapun kirjoitin neljään, jatketaan yhdessä iltapäivällä.”

Keväällä 2015 jäi ilmaan kysymys siitä, miten kirjalle käy. Sen kohtalo alkoi kiertyä auki lokakuussa, kun Huotarinen oli Islannissa kävelyllä. Sää oli hyvin tuulinen, kun puhelin soi.

Juhani Niiranen / HS
Vilja-Tuulia Huotarinen sai omasta Valoa valoa valoa -romaanistaan Finlandia Junior -palkinnon 2011.
Vilja-Tuulia Huotarinen sai omasta Valoa valoa valoa -romaanistaan Finlandia Junior -palkinnon 2011.

Soittaja oli kustantaja Saara Tiuraniemi, joka pyysi häntä saattamaan loppuun Seitan viimeisen teoksen.

”Ajattelin ensin, että on mahdotonta kurkottaa kuoleman yli. Että on niin kauhean surullista. Ja voiko kirjailija ylipäänsä kirjoittaa toisen kirjaa, edes ystävän kirjaa.”

Kävelyretki jatkui, Huotarinen mietti. Hän ei ollut nähnyt käsikirjoitusta eikä tiennyt kirjailijaystävänsä suunnitelmista. Hän tiesi, ettei tämä ollut järjestelmällinen kirjoittaja, vaan teokset kasvoivat orgaanisesti, suoraan ajatuksista koneelle.

”Sillä kävelyllä Seita tuli viereen ja virnisti, että kukas sitten, jos et sinä”, Huotarinen naurahtaa.

Seuraavana päivänä hän ilmoitti kustantajalle ottavansa teoksen valmisteltavakseen.

Huojennus oli suuri, kun hän näki käsikirjoituksen ensi kertaa. Siitä pystyi jo lukemaan, mihin suuntaan teosta olisi kuljetettava, jotta siitä tulisi kirja, jonka ystävä oli halunnut tehdä.

”En ollut siinä paikallani vain kirjailijana, vaan ystävänä. Väkeviä kokemuksia oli niissä kohdissa, kun ajatteli, että miten tämä voi olla viimeinen kirja. Eikö tämä tosiaan jatku enää? Millaisia maailmoja olisi auennut, jos Seita olisi saanut elää?”

Lumi-teoksen valmiiksi saattaminen avasi Huotariselle myös uudenlaisen näkymän kirjan tekemiseen, vaikka hän on kirjoittamista opettaessaan tottunut kulkemaan keskeneräisten tekstien rinnalla.

Toinen kirjailija oli jo käynyt läpi epävarmuuden ja epätoivon vaiheet, joissa on etsittävä se, mikä teoksesta tulee. Huotarinen sai käsiinsä tekstin, joka oli menossa jonnekin, vaikka kaikki lauseet eivät vielä olleet syntyneet.

Se, ettei kirja ollut alkujaan oma, aiheutti myös hankaluuksia aivan käsikirjoitusprosessin viime metreille saakka.

”Kävimme kustannustoimittajan kanssa käsikirjoitusta läpi ja huomasimme aukkoja. Mistä tämä puukko tuli?”

Viimeiseksi Huotarinen muutti omat pisteensä seitamaisemmiksi pilkuiksi. Hän pitää onnekkaana sattumana, että samaan aikaan ei ollut tekeillä omaa kirjoitustyötä.

”En voi olla kaksi kirjailijaa yhtä aikaa”, hän toteaa.

Vuorelan kirjailijuudelle oli ominaista kapina ja haastaminen. Hän suhtautui intohimoisesti kaikkeen kirjallisuuden ulkopuolellakin. Huotarinen kääntää katseensa jälleen sisäänpäin.

”Seita puhui niin paljon, että näen hänet puhumassa, mutten enää tavoita, mitä hän puhuu. Jotenkin se oli aina intuitiivisesti totta. Hän otti tilaa, mutta ei toiselta. Ja sitten jossain vaiheessa sanoi: Tiedätkö, tästä tuli mieleen tällainen kirja.

”Ystävyys alkoi Seitan lauseesta Kirjoittajan täytyy mennä päin punaisia. Seitan kirjoittaminen oli kuin hänen elämänsäkin, kapinaa kuolemaa, terveyshuolia, vallitsevia käsityksiä vastaan. Että ei nuortenkirjoja kirjoiteta erityisesti nuorille. Niissä kirjoitetaan siitä, mikä on meille kaikille yhteistä, mikä on oikeasti totta.”

Valmista kirjaa Vilja-Tuulia Huotarinen ei ole vielä saanut käsiinsä. Sen etulehti on viimeinen paikka, jolla ystävykset ovat yhdessä.

”Seita oli aina ylpeä kirjoistaan. Tavallaan elämä jatkuu kuitenkin, jakaminen jatkuu lukijoiden kanssa. Voi kurkottaa kuoleman rajan yli.”

Seita Vuorelan Lumi-romaani ilmestyy 29. syyskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat