Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsimetron asemien taideteoksista poru – alle puolet toteutuu

Länsimetron asemille suunnitelluista taideteoksista vain osa toteutuu. Lisää teoksia saadaan ehkä myöhemmin.

Kulttuuri
 
Havainnekuva Niittykummun asemasta, jonka seiniä värittää taidemaalari Mari Rantasen teos.
Havainnekuva Niittykummun asemasta, jonka seiniä värittää taidemaalari Mari Rantasen teos.

Tapiolan tulevalla metroasemalla taiteilija Kim Simonssonin teos on viritelty paikalleen ja odottaa julkistusta. Teoksen rahoituksen keränneen Espoon taidemuseo Emman johtaja Pilvi Kalhama ei vielä paljasta, millainen se on. Kyseessä on kuitenkin taiteilijalle tyypillinen animehenkinen mielikuvitushahmo, ja teokseen liittyy myös digitaalinen osuus.

”Lähdimme poikkeuksellisesti itse keräämään rahoitusta teokselle koska koimme, että on tärkeää saada taidetta asemille”, Kalhama sanoo. Teosta rahoittivat Svenska Kulturfonden, Saastamoisen säätiö, Espoon kaupunki ja Espoon taidemuseosäätiö. Teoksen budjetti oli 200 000 euroa.

Simonssonin teos on yksi kolmesta julkisesta taideteoksesta, jotka elävöittävät uuden länsimetron asemia. Niittykummun asemalla on jo taidemaalari Mari Rantasen teos ja Keilaniemessä alkaa olla valmiina Tommi Grönlundin ja Petteri Nisusen teos.

Rantasen värikäs teos koostuu puna- ja vihreäsävyisistä metallilevyistä, jotka on kiinnitetty seiniin laiturin molemmilla puolilla. Keilaniemessä asemalaiturin katosta roikkuu vaaka- ja pystyasennossa pitkiä led-valosauvoja. Nämä teokset rahoitti Länsimetro. Ne maksoivat noin 200 000 euroa.

Länsimetron asemista kahdeksalle suunniteltiin alun perin teos. HS esitteli alustavat teosluonnokset maaliskuussa 2013. Mukana oli teosehdotuksia muiden muassa Marja Kanervolta, Tuula Närhiseltä ja Kari Cavénilta.

Länsimetron toimitusjohtajan Matti Kokkisen mukaan ”kaikille asemille haluttiin selvittää taiteen paikat, ei niin, että kaikille asemille olisi ollut toteutumassa luonnoksen mukainen teos”.

Rantasen ja Grönlund & Nisusen teokset valikoituivat, koska ne olivat ehdotuksista toteuttamiskelpoisimmat.

”Lähtökohtamme oli, että teokset olisivat hyvin ylläpidettävissä”, Kokkinen sanoo.

Kokkisen mielestä kyse oli koko ajan alustavista suunnitelmista. Kuvataiteilija Jaakko Niemelä toimi Länsimetron taidekoordinaattorina vuosina 2010–2015. Hän koordinoi yhteistyötä arkkitehtitoimistojen ja taiteilijoiden välillä.

”Niemelän tehtävä oli koordinoida taidepaikkojen varmistelua. Meidän ajatuksena oli varmistaa, että taiteelle jää paikkoja. Teetimme ideoita, ja osa niistä toteutuu. Mielestämme teosten toteutuminen eri aikaan ei ole huono asia”, Kokkinen sanoo.

Länsimetro kärsii vakavista budjetti- ja aikatauluongelmista. Jäikö taideohjelma siis niiden jalkoihin?

Kokkisen mielestä näin ole.

”Kyllähän tässä jää mahdollisuus siihen, että teoksia tulee myöhemmin. Ei kirvestä ole kaivoon heitetty. Minusta asemat jo itsessäänkin hienoja”, hän sanoo.

Havainnekuva Keilaniemen metroasemasta.
Havainnekuva Keilaniemen metroasemasta.

Taideteoksia koordinoinut Jaakko Niemelä on pettynyt siihen, että vain osa teoksista toteutuu. Hän ei ollut mukana enää teosten toteutusvaiheessa. Budjettivastuuta hänellä ei ollut koko aikana.

”Kyllä minun annettiin ymmärtää että teoksia lähdetään myös toteuttamaan”, Niemelä sanoo.

”Ihmettelen, miksi näin kävi. Onhan Länsimetron kokonaisbudjetti yli miljardi euroa ja olimme tosi aikaisin liikkeellä. Kun aloitimme, arkkitehdit olivat vasta aloittelemassa asemien suunnittelua, ja taide olisi integroitu muuhun arkkitehtuuriin”, hän sanoo. Toteutuvien teosten osalta näin tapahtuukin.

”Mielestäni puolet teosehdotuksista oli taiteellisesti niin korkealaatuisia, että ne olisi voinut toteuttaa. Muita neljää ehdotusta olisi voinut kehitellä edelleen, se on ihan normaalia. Tai sitten ehdotuksia olisi voitu pyytää lisää”, Niemelä sanoo.

Länsimetrossa ei sovellettu prosenttiperiaatetta, eli suositusta, jonka mukaan julkisten rakennushankkeiden budjeteista prosentti pitäisi ohjata taiteeseen.

”Kun on kyseessä näin iso hanke jossa on julkisia rahoittajia, niin prosenttiperiaate pitäisi ottaa huomioon. Jos edes puoli prosenttia olisi laitettu taiteeseen, niin oltaisiin saatu komeita teoksia. Mutta jos tilaajalla ei ole minkäänlaista tahtoa tai kiinnostusta taiteeseen, eikä siihen ole velvoitetta, niin sitten voi käydä näin”, Niemelä sanoo.

”Metro jos mikä on paikkana mitä parhain julkiselle taiteelle. Kun ihminen odottaa metroa hän voi katsella sillä välin taidetta. Tässä on menetetty iso mahdollisuus.”

Pilvi Kalhaman mielestä Länsimetrossa on koko ajan ollut ”tahtotila” taiteen puolesta. ”Budjetin romuttuminen romutti myös nämä ekstrat. Tavallaan Länsimetro kuitenkin on viides rahoittaja, sillä se on hoitanut muun muassa valaistukset ja kuljetukset”, hän sanoo.

Koneen säätiö tarjoutui viime vuonna rahoittamaan taideteosta Lauttasaaren asemalle. Säätiön tiedossa ei tuolloin ollut, että Lauttasaaren asemalle oli Niemelän kokoamassa ehdotuksessa alun perin suunniteltu Marja Kanervon teosta.

”Hankimme viime vuonna Lauttasaaren kartanon tulevaksi toimitilaksemme. Ajattelimme, että olisi lauttasaarelaisille hienoa jos voisimme lahjoittaa teoksen asemalle, jonka nurkalla olemme”, sanoo Koneen säätiön hallituksen puheenjohtaja Hanna Nurminen.

Nurmisen mukaan Länsimetron vastaanotto ei ollut innostunut. Rakennustyöt olivat myös jo pitkällä.

”Olimme kauhean innostuneita. Mutta jos vastaanotto ei ole innostunutta, niin into latistuu meilläkin. Jotta tuollainen hanke onnistuu, täytyy yhteistyön hengen olla myönteinen. Joka tapauksessa hankimme kartanon puistoon taidetta, josta on iloa myös lauttasaarelaisille”, Nurminen sanoo.

”Koneen Säätiö on edelleen avoin taidehankintayhteistyölle, mikäli Länsimetrolta löytyy kiinnostusta”, hän jatkaa.

Matti Kokkisen mukaan neuvotteluissa ei löytynyt yhteistä näkemystä teoksesta.

”Keskustelimme Koneen säätiön kanssa, mutta minusta säätiökään ei vaikuttanut innostuneelta. Ehkä mielikuvani on väärä. Emme missään nimessä tyrmänneet ehdotusta, mutta emme löytäneet yhdessä sopivaa teosta”, Kokkinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat