Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lavalla Bruce Springsteen vaikuttaa yli-ihmiseltä, mutta muistelmat paljastavat toisen puolen – masennus vaatii jatkuvaa hoitoa

Huippuenerginen rocktähti kertoo voimakkaasta taipumuksesta masennukseen sekä lääkkeistä, jotka ovat auttaneet häntä selviytymään. Ensimmäinen oli rock, toinen rakkaus ja viimeisin klonatsepaami.

Kulttuuri
 
Stian Lysberg Solum / Reuters
Bruce Springsteen avautuu mielenterveyden ongelmista ainutlaatuisella tavalla muistelmissaan. Rockin ja rakkauden lisäksi hän tarvitsee nykyisin myös masennuslääkkeitä.
Bruce Springsteen avautuu mielenterveyden ongelmista ainutlaatuisella tavalla muistelmissaan. Rockin ja rakkauden lisäksi hän tarvitsee nykyisin myös masennuslääkkeitä. Kuva: Stian Lysberg Solum / Reuters

Bruce Springsteen: Born to Run. Omaelämäkerta. Käsikirjoituksesta suomentanut Ilkka Rekiaro. Otava 2016.

Loistelias lavaesiintyjä Bruce Springsteen on yltänyt tämänkin vuosikymmenen Suomen-konserteissaan lähes yli-inhimillisiin saavutuksiin.

Kesällä 2012 Helsingissä konsertti kesti ensimmäistä kertaa hänen urallaan yli neljä tuntia, mikä oli kansainvälinen uutinen (lue konsertin arvio tästä linkistä). Turun-keikka 2013 kesti kaksi ja puoli tuntia ja oli kuin se nelituntinen keikka editoituna ”kaikkein intensiivisimmilleen”, HS:n kriitikko kuvaili.

Tänään englanniksi ja useilla muilla kielillä, esimerkiksi suomeksi, ilmestyvässä omaelämäkerrassaan Born to Run Springsteen kertoo totuuden tuon yli-inhimillisen lavaenergian hinnasta. Hän ei ollut syntynyt juoksemaan tai pakenemaan. Hän syntyi masentumaan, mutta hän on selvinnyt musiikin, rakkauden ja lääkityksen avulla.

”Olen käyttänyt masennuslääkkeitä menneet 12–15 vuotta”, hän tunnustaa. Ja ammattiapua hän on saanut mielenterveytensä ylläpitämiseksi jo yli 30 vuotta.

Tämä saattaa johtua osin ammatinvalinnasta.

”Konsertit ovat maanista menoa”, Springsteen myöntää. ”Kiertueen jälkeen voi yleensä odottaa lievää masennusta.”

Ongelmien taustalla on Springsteenin arvion mukaan myös sukurasitusta. Kyse voi toki olla myös isältä ja tämän sukulaisilta saaduista masennukseen altistavista käyttäytymismalleista, joita vastaan hän ymmärsi taistella jo lapsuudesta asti.

Silti sairaus voi joskus paheta maaniseksi kuntoiluksi, haluttomuudeksi, repiviksi ahdistuskohtauksiksi ja päiväkausien itkeskelyksi.

Silloin puoliso vie Brucen lääkäriin, ja sanoo: ”tämä mies tarvitsee pillereitä”. Niitä määrätään kulloisenkin tilanteen mukaan. Viimeksi tarvittiin klonatsepaamia, jota Springsteen korostaa ottaneensa vain väliaikaisesti.

”Tuhoisan käyttäytymiseni pahimmat ylilyönnit laantuvat, ja inhimillisyyteni palaa”, Springsteen kiittää erilaisia masennuslääkekuurejaan. Sopivan koostumuksen löytäminen on silti tasapainottelua.

”Olin maassa 60. ja 62. ikävuoden välillä, pärjäsin hyvin vuoden verran ja olin jälleen kyykyssä 63. ja 64. ikävuoden välillä. Siinä ei ole hurraamista”, nyt 67-vuotias Springsteen kirjoittaa.

Kaikki alkoi tietysti New Jerseyssä vuonna 1949. Springsteenin isä oli Fordin tehtaalla työskentelevä nuori sotaveteraani ja äiti asianajajan sihteeri. Isovanhemmat asuivat samassa talossa, ja isoäiti ikään kuin nappasi Brucen työssäkäyviltä vanhemmiltaan ja hemmotteli hänet pilalle. Poika sai valvoa vaikka aamukolmeen ja luuhata sängyssä kolmeen iltapäivällä.

Virginia-sisko ja Bruce Springsteen lapsina. River-laulu kertoo teininä raskaaksi tulleen Virginian tarinan.
Virginia-sisko ja Bruce Springsteen lapsina. River-laulu kertoo teininä raskaaksi tulleen Virginian tarinan.

Perheen pieni tyranni joutui mukautumaan kuriin vasta katolisessa koulussa, jossa nunnat löivät rystysille, kuristivat koulupuvun solmiosta, tunkivat pimeään komeroon ja jopa roskapönttöön, ”johon hän kuului”.

Samoihin aikoihin isoäidin ote kirposi, ja vanhemmat yrittivät lievähköä kurinpalautusta myös kotona. Se aiheutti voimakasta kapinointia ja tarpeen päästä tyranniksi muissa ympyröissä.

Isä teki kovaa työtä silloin kun sitä oli, mutta särki myös humalaisen raivolla paikkoja keskellä yötä. Aina rauhallista äitiä isä ei ilmeisesti lyönyt, vaikka pieni Bruce sitä kerran pelkäsi ja löi vihaisesti huutavaa isää pesäpallomailalla selkään. Isä purskahti nauramaan ja kehui pientä poikaansa, jota hän oli luullut nynnyksi. Äitiä pitääkin puolustaa!

Isän mielenterveysongelmat olivat pahempia kuin pojalla myöhemmin, joskin vainoharhaan saattoi olla perusteita. Kerran joku ampui kodin ikkunan läpi. Isä selitti poliisille ammattiyhdistysriitojen kärjistyneen.

Isällä oli myös huumorintajua. Myöhemmin hän kertoi pojalleen pitävänsä eniten niistä lauluista, joissa Bruce purkaa isäsuhteen ahdistusta.

Springsteen myöntää olleensa isälleen epäreilu monissa lauluissaan ja kaiken kukkuraksi tartuttaneensa isään satiaisia istuskeltuaan nuorena aikuisena vanhempiensa uuden Kalifornian-kodin vessanpöntöllä.

Välit olivat lopulta hyvät. Kun isä kuoli, jo perheellisellä Brucella puhkesi ahtaan paikan kammo eli klaustrofobia. Seinät ahdistivat, ja hän nukkui kaksi viikkoa kuistilla, vaikka koko ajan satoi.

Sen jälkeen hän palasi sisään kotitaloonsa ja itki.

Musiikista Springsteen kirjoittaa ennalta-arvattavammin kuin isästään. Seitsenvuotiaana hän näki Elvis Presleyn televisiossa ja kärtti itselleen vuokrakitaran, jonka soittamiseen pienet sormet eivät taipuneet. Kitarasta luovuttiin, mutta myöhemmän Beatles-herätyksen jälkeen poika osti pihatyötienesteillä ja äidin avulla kitaran ja opetteli soittamaan.

The Castiles-yhtyeen promokuva vuodelta 1966. Vasemmalta oikealle: Frank Marziotti, Bruce Springsteen (alarivissä), George Theiss, Paul Popkin (alarivissä) ja Vinnie Manniello.
The Castiles-yhtyeen promokuva vuodelta 1966. Vasemmalta oikealle: Frank Marziotti, Bruce Springsteen (alarivissä), George Theiss, Paul Popkin (alarivissä) ja Vinnie Manniello.

Jo high school -poikien Castiles sai paikallista suosiota. Siihen oli syynsä, kuten vasta nyt muistelmien kylkiäisenä Chapter and Verse -kokoelmalevyllä julkaistuilta varhaisnauhoituksilta kuulee (voit kuunnella ne tästä linkistä).

Springsteen tuntee selviytyjän syyllisyyttä onnistuttuaan välttämään lääkärintarkistuksessa passituksen Vietnamiin, jossa hänen varhaisia bändikavereitaan kaatui. Hän yritti valehdella kutsuntakyselyssä silloisesta henkisestä terveydestään ja seksuaalisista taipumuksistaan, mutta lopulta hänet pelasti lääketieteellinen tosiasia: hän oli saanut moottoripyöräonnettomuudessa vaikean aivotärähdyksen.

Springsteen on edelleen ylpeä siitä, mitä kitaransoittotreenien jälkeen tapahtui. Marssiessaan 18-vuotiaana jamisessioon New Jerseyn Asbury Parkin Upstage Clubiin hän teki lähtemättömän vaikutuksen miehiin, jotka hän tapasi ensimmäistä kertaa: basisti Gary Tallentiin, kosketinsoittaja Danny Federiciin ja rumpali Vincent ”Mad Dog” Lopeziin. Heidän kanssaan hän perusti useita The E Street Bandin esiasteita.

Otava
Bruce Springsteen ennen läpimurtoaan 1970-luvun vaihteessa.
Bruce Springsteen ennen läpimurtoaan 1970-luvun vaihteessa.

Steel Mill -nimellä he vetivät täyteen jopa muutaman tuhannen hengen saleja, mutta sydänsurut, kutsunnat ja monet muut seikat hajottivat yhtyeen. Tarvittiin parempia omia lauluja. Mutta mistä löytyisi opit niiden tekemiseen?

Vastauksen tarjosi Bob Dylanin tuotanto, jonka Springsteen tunsi ja jota hän syventyi analysoimaan vuonna 1972 uudella intensiteetillä. Pian syntyivät esikoisalbumin aluksi akustiset laulut, jotka toivat levytyssopimuksen. Varsinkin 1960-luvun alkupuolen Dylanin sanaryöpyt Springsteen sisäisti luontevasti ja pystyi yhdistämään tekniikan omaan lähiöromantiikkaansa.

Myöhemmin supertähti Springsteen teki Dylanille palveluksia, joihin Dylan vastasi kohteliaasti: voisiko hän puolestaan auttaa jotenkin.

”Olet jo auttanut”, Springsteen sanoi.

Steel Mill oli Springsteenin viimeinen demokraattinen bändi. Levytyssopimuksen hän solmi akustisen koesoiton jälkeen yksin, ja haalittuaan vanhoja muusikkokavereitaan E Street Bandiin, hän päätti olla sen ”Boss”, pomo. Hän sai viimein olla samanlainen tyranni kuin varhaislapsuudessaan isoäidin hemmottelemana.

”Minä loin hyvänsuovan diktatuurin”, hän kirjoittaa. Se tarkoitti ankaria treenejä, joita johti raivoraitis keulakuva. Bruce ei käyttänyt huumeita eikä ottanut pisaraakaan alkoholia ennen kuin oli 22-vuotias ja tehnyt jo läpimurtonsa levymarkkinoille.

Otava
Bruce Springsteenin ensimmäinen albumi Greetings from Asbury Park, N.J. julkaistiin vuonna 1973.
Bruce Springsteenin ensimmäinen albumi Greetings from Asbury Park, N.J. julkaistiin vuonna 1973.

Springsteenin kulta-aika alkoi kakkoslevyn kakkospuolella Rosalitalla ja New York City Serenadella sekä käsittämättömän energisillä konserteilla.

Sitten syntyi Born to Runin kaupunkiromanttinen eskapismi ja pitkälti pianon ääressä sävelletyt uran kehittyneimmät sävellykset. Kerrankin hän malttoi tehdä säkeistöjen, kertosäkeistöjen ja riffien lisäksi myös loistavat introt, väliosat ja koodat eli yksinkertaistaen lopukkeet. Thunder Road ja Jungleland ovat tämän sävellystekniikan tunnetuimpia esimerkkejä.

Darkness on the Edge of Townilla rönsyilevä romantiikka vaihtui kuitenkin onnistuneesti realismiin ja Springsteenin mielestä myös ”armottomaan totisuuteen”. Autoromantiikka toki jatkui, vaikka Springsteen opetteli itse ajamaan vasta vuosia kavereitaan myöhemmin. Sitä ennen hän liftasi.

Ilmeisimpien klassikkojen virta lopahti River-tupla-albumiin, akustiseen Nebraskaan ja monenlaisia Vietnam-traumoja purkaneen Born in the USA -levyn supermenestykseen.

Ensimmäinen masennus oli tuolloin jo koettu ja jatkuva yhteys luottolääkäriin aloitettu.

Vaikeat vuodet saavat uutta valaistusta. Hän laittoi E Street Bandin telakalle vuosiksi, kosi nuorta mallia vain muutamien kuukausien seurustelun jälkeen ja sai häiden jälkeen vakavia ahdistuskohtauksia, jotka hän yritti salata vaimoltaan. Hän halusi sukupolvensa tulkkina siirtyä nyt kirjoittamaan lauluja perhe-elämästä, mutta heittelehti hyperseksuaalisuudesta haluttomuuteen ja näki isänsä tavoin harhoja, jotka pelästyttivät pahasti.

Ei siis ihme, että Tunnel of Love kuulostaa hajanaiselta avioerolevyltä, vaikka liiton piti olla vasta alussa.

Musiikillisesti mentiin pian vielä alemmas. Ostin vuonna 1992 Human Touchin ja Lucky Townin vain harmitellakseni turhaa rahanmenoa. Ei edes yhtä uutta loistobiisiä, vain muutamia välttäviä!

Springsteen ei mainitse näitä levyjä muistelmissaan, joskin Human Touch mainitaan kiertueen nimenä ja Lucky Townin kappale nimeltä Living Proof kelpaa yhden luvun nimeksi, koska se kertoo hänen esikoispoikansa syntymästä.

Springsteen nai yhtyeensä taustalaulajan Patti Scialfan vuonna 1991, ja tämä liitto on kestänyt. Isän roolissa oli opettelemista, ja rock unohtui vuosiksi. Hän teki kuitenkin asiallisen akustisvoittoisen levyn (Ghost of Tom Joad) seurattuaan Dylania tämän juurille Woody Guthrien, Hank Williamsin ja lopulta myös Pete Seegerin taltiointeihin.

Hän kokosi E Street Bandin uudelleen noin vuosikymmenen tauon jälkeen. Tuttu taika palasi konsertteihin, mutta enää harvakseltaan studiolevyille. Vuonna 2000 taltioitu Live in New York City sisälsi kuitenkin pari erinomaista uutta laulua, kuten Land of Hope and Dreams ja poliisin ampumalle nuorelle mustalle miehelle omistettu American Skin (41 Shots). Myös muutamat syyskuun 2001 terrori-iskujen inspiroimat Rising-levyn raidat ovat aivan hyviä.

Springsteen ei ole hylännyt yhteiskunnallisuutta. Magic-albumi (2007) oli ”virallinen vastalauseeni Irakin sodalle ja [ George W. ] Bushin presidenttikaudelle”. Wrecking Ball (2012) oli puolestaan ”kiukunpuuska” siitä vääryydestä ja vahingosta, jonka ”kourallinen Wall Streetin meklarifirmoja oli saanut aikaan”.

Wrecking Ball oli Yhdysvaltain listaykkönen, mutta Springsteen olisi janonnut suurempaa tunnustusta. ”Alistuin siihen, että Valloissa rockmusiikin voima aatteiden levittäjänä oli heikentynyt”, hän kertoo.

Varovaisesti väittäisin, että sävellyksillä ja sovituksillakin on merkitystä. Springsteen voisi säveltää enemmänkin muinaisen Incident of 57th Streetin kaltaisia sävykkäitä kokeiluja ja vähemmän sinänsä mainioiden rockrallien kuten Cadillac Ranchin ja Ramrodin uudelleenlämmityksiä.

Esimerkiksi uusimman High Hopes -albumin (2014) huomattavin laulu American Skin (41 Shots) on vain uusi versio vuoden 2000 klassikosta.

Springsteen kirjoitti näitä muistelmia seitsemän vuotta. Tyyli on samanlainen kuin sanoituksissa: vuoroin karismaattista monisanailua, vuoroin punnittuja kiteytyksiä.

Musiikki-intoilu rönsyilee loisteliaasti yli konserttien välispiikkien tapaan. HÄN KIRJOITTAA JOPA VERSAALILLA INTOILLESSAAN – ja intoilua ironisoidessaan.

Kokeneen Ilkka Rekiaron suomennos on monin paikoin sujuva, joskin kiireen jäljet näkyvät joissakin anglismeissa. Lukija saattaa joutua myös hetken pohtimaan esimerkiksi sitä, mitä ”sileä” bassonsoitto tai ”singlealbumi” (ilmeisesti tavallinen albumi tupla-albumin vastakohtana River-tuplan tekoa kuvattaessa) ovat tänään ilmestyvässä englanninkielisessä alkuteoksessa.

Muistelmat päättyvät suhteellisen tasapainoiseen tilanteeseen. Lapset ovat aikuistuneet ja näyttäisivät pärjäävän valitsemillaan aloilla asiallisesti. Tytär on jopa kansainvälisen tason esteratsastaja.

Bruce itse piti materialismia pitkään tarkoituksettomana, mutta nauttii nyt varallisuudestaan.

”Elän leveästi, purjehdin Välimerellä (kukapa ei?) ja lennän yksityiskoneella hammaslääkärille”, hän kuvailee.

Tänään tiistaina hän palaa lapsuutensa maisemiin New Jerseyn Freeholdin Barnes & Noble -kirjakauppaan signeeraamaan muistelmiaan. Loppuunmyydyt kirjakauppaesiintymiset jatkuvat seuraavaksi New Yorkissa ja Philadelphiassa.

Ja tammikuussa hän palaa areenoille, ensimmäiseksi Australiassa. Syykin on selvä. Musisointi yleisön edessä on paitsi työ ja nautinto, myös mielenterveyttä ylläpitävä asia.

”Voit laulaa piinastasi, maailman piinasta ja musertavimmista kokemuksistasi, mutta sielujen yhteen kokoontumisessa on jotain, mikä puhaltaa alakulon pois”, Springsteen kiteyttää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat