Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kitarasta tuli ”pelastuksen miekka” – lue kymmenen avainkohtaa Bruce Springsteenin muistelmista ja kuuntele niihin liittyvät laulut

Pomo puhuu isästään, Elviksestä ja elämänsä käännekohdista

Kulttuuri
 
ARND WIEGMANN / Reuters
Bruce Springsteen esiintyi Sveitsin Zürichissä heinäkuussa.
Bruce Springsteen esiintyi Sveitsin Zürichissä heinäkuussa. Kuva: ARND WIEGMANN / Reuters

Bruce Springsteenin omaelämäkerta Born to Run on ilmestynyt tiistaina 27. syyskuuta useilla kielillä, myös suomeksi. Ohessa julkaisemme kymmenen katkelmaa muistelmien avainkohdista sekä videot, jotka taustoittavat kyseisiä virkkeitä.

Isä

”Ikävä kyllä isällä heräsi halu olla kanssani melkein aina jokailtaisen, tunnontarkasti noudatetun ’pyhän sikspäkin’ rituaalin jälkeen. Olut oluen perään pilkkopimeässä keittiössä. Silloin hän aina halusi minut eteensä, ja siinä kävi aina samalla tavalla. Ensin hetki teeskenneltyä isällistä kiinnostusta minun hyvinvointiini ja sen jälkeen varsinainen asia. Vastenmielisyys ja raaka viha omaa poikaa kohtaan, talon toista miestä. Mikä vahinko. Hän rakasti minua, mutta ei pystynyt sietämään minua. Hänestä tuntui, että me kilpailimme äidin kiintymyksestä. Hän oli oikeassa. Lisäksi hän näki minussa liian paljon aitoa itseään.”

Elvis Presley

”Istuin [7-vuotiaana] lumoutuneena television ääressä ajatukset ilmiliekeissä – – Mitä minulta puuttui ? KITARA! Hän hakkasi sitä, nojasi siihen, tanssi sen kanssa, huusi sille, nai sitä, hyväili sitä, keikutti sitä lanteillaan ja silloin tällöin jopa soitti sitä. Yleisavain, kiveen isketty miekka, pyhä talismaani, oikeamielisyyden sauva, mahtavin viettelyväline, joka teinimaailmassa on milloinkaan tunnettu –VASTAUS minun suruuni ja vieraantumiseeni. Se oli syy elää ja yrittää viestiä muiden samaan jamaan juuttuneiden parkojen kanssa.”

The Beatles

”Beatles kantautui korviini ensimmäisen kerran ollessani äidin kyydissä South Streetillä. Radio paloi silmissäni kirkkaana, kun se yritti olla pakahtumatta soundiin, kappaleen ”I Wanna Hold Your Hand” stemmoihin. Miksi se kuulosti niin erilaiselta? Miksi se oli niin loistavaa? Miksi olin näin innoissani? – – Kävin kaupassa joka päivä uudestaan, kunnes näin SEN. Kaikkien aikojen loistavimman albuminkannen Nuo neljät puolivarjosta kurkistavat kasvot, rock and rollin Mount Rushmore ja… TUKKA… TUKKA. Mitä se tarkoitti? Se oli yllätys, järkytys. Radiossa heitä ei nähnyt. Tänään on lähes mahdotonta kuvailla tuon tukan vaikutusta – ne vitsan sivallukset, pilkkaamiset, riskit, tyrmäämiset ja syrjäytyminen – niihin täytyi sopeutua pitääkseen tuollaista tukkaa.”

Bod Dylan

”Bob Dylan on minun maani isä. Mielestäni Highway 61, Revisited ja Bringing It All Back Home olivat paitsi mahtavat levyt myös ensimmäiset totuudenmukaiset kuvat siitä, millaisessa maassa minä asuin. Niissä oli sekä pimeys että valo, illuusion ja hämäyksen verho vetäistynä sivuun. – – Hän inspiroi minua ja herätti minussa toivon.”

Clarence Clemons

”Clarence oli hahmo rock and rollin satukirjasta, kenties hahmo jonka kirjoittamiseen minakin osallistuin, mutta on mahdotonta olla Big Man ellei ole Big Man. – – Kun ensimmäisen kerran olin nähnyt C:n massiivisen varren astuvan esiin puolityhjän baarin varjoista Asbury Parkissa, olin ajatellut: ”Tuossa tulee minun veljeni.” – – Han oli seksuaalisesti arvoituksellinen ja kyltymätön, mutta myös uskomattoman viehättävä, ja hän oli minun ystäväni. Me emme hengailleet yhdessä. Emme voineet. Se olisi pilannut elämäni. Hän meni aina liian pitkälle. Mutta yhteiset hetkemme olivat täynnä intoa ja rehevää naurua. – – Rinta rinnan seistessämme me olimme koviksia, minä tahansa konsertti-iltana kaksi planeetan häijyintä karjua.

River-laulun tausta

”Siskoni Virginia tuli raskaaksi seitsemäntoistavuotiaana – – Mickey oli nahkarotsiin pukeutuva, nyrkkeilevä, tappeleva, kukkoileva rasvis Lakewoodista ja osoittautui lopulta kaikin puolin kunnon kaveriksi. – – Näin lankoni menettävän hyväpalkkaisen työpaikkansa ja yrittävän nurkumatta elättää perhettään. Kun siskoni kuuli laulun ensimmäisen kerran, hän tuli backstagelle, halasi minua ja sanoi: ’Tuo on minun elämääni.’ Se on edelleen paras arvostelu, jonka olen ikinä saanut.”

1980-luvun menestys

”Born in the USA -kiertue tuli kautta maan tunnetuksi pöyristyttävästä pukeutumisesta. Bändi ei ollut koskaan ennen pukeutunut niin huonosti ja näyttänyt niin kamalalta – –annoin kaikille vapaat kädet noudattaa omaa huonoa makuaan, ja he onnistuivat siinä erinomaisesti. 1980-luku hallitsi!

American Skin (41 Shots) -laulun tausta vuodelta 2000

”Siviilipukuiset poliisit olivat ampuneet afrikkalaisen maahanmuuttajan Amadou Diallon tämän yrittäessä ottaa lompakon taskustaan. Tapaus tuntui alleviivaavan sitä, kuinka hengenvaarallista mustaihoisen oli yhä kulkea suurkaupungin keskustan kaduilla 1900-luvun lopun Amerikassa. Kirjoitin niin harkiten kuin osasin ja yritin ottaa mukaan paitsi Diallon omaisten myös poliisien näkökulman. – – Ajatus oli: tätä systemaattinen rodullinen epäoikeudenmukaisuus, pelko ja vainoharha tekevät lapsillemme, omaisillemme, meille itsellemme. Tässä on siitä verenä maksettu hinta – – poliisit eivät suostuneet saattamaan meitä, kun tuli aika poistua.”

Nykyinen puoliso Patti Scialfa

”Kun masennus valtaa minut, yleensä juuri kukaan muu ei huomaa sitä – ei herra [ Jon ] Landau, ei kukaan jonka kanssa työskentelen studiossa, ei bändi, ei koskaan yleisö, eivätkä toivottavasti lapsenikaan – mutta Patti näkee, että tavarajuna lähestyy rahtinaan nitroglyserolia ja että kiskot loppuvat hyvin pian. Niiden jaksojen aikana osaan olla julma – minä karkailen, salailen, väistelen, luikertelen, kadun ja palaan enkä juuri koskaan pyydä anteeksi, ja kaiken aikaa Patti pitää taloa pystyssä, kun minä taas yritän polttaa sen maan tasalle. Hän pysäyttää minut. Hän vie minut lääkärille ja sanoo: ’Tämä mies tarvitsee pillerin.’ Niin tarvitsenkin.”

Työ

”Olen mielissäni siitä, että minulle on maksettu avokätisesti työstäni, mutta olisin tehnyt sen ilmaiseksikin – koska minun oli pakko. Vain sillä tavalla sain hetkellistä helpotusta ja etsimääni tarkoitusta. Siksi oikotiet eivät tulleet minun kohdallani kyseeseen. Tämä on paljon vaadittu puulankulta, johon on viritetty kuusi kieltä ja ruuvattu kaksi halpaa mikrofonia, mutta sellainen oli minun pelastukseni miekka.”

Bruce Springteen: Born to Run. Omaelämäkerta. Suomennos Ilkka Rekiaro. Otava.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat