Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhassa maestrossa oli tulta, tunnetta ja energiaa – tulinen esitys Tampere-talossa

Royal Philharmonic Orchestran kapellimestari Charles Dutoit ei tyytynyt rauhalliseen tempoon.

Kulttuuri
 

Klassinen Royal Philharmonic Orchestra Tampere-talossa. Charles Dutoit, kapellimestari. Mendelssohn, Mozart, Brahms.

Vanhat kapellimestarit pitävät yleensä rauhallisista tempoista. Siihen on tarjottu fysiologista selitystä. Ikäihmisten ”biologinen kello” tikittää hitaammin kuin nuoremmalla iällä.

Toisaalta kokeneet maestrot tuntevat rakkaat partituurinsa yhä paremmin ja löytävät niistä yhä enemmän tärkeitä detaljeja. Mitä rauhallisemmin johtaa, sitä paremmin on aikaa havaita musiikin informaatiota.

Pian kahdeksankymppinen, sveitsiläissyntyinen Charles Dutoit on ollut Lontoon Royal Philharmonic Orchestran taiteellinen johtaja vuodesta 2009 lähtien.

Miellyttävän levollinen tunnelma vallitsi RPO:n Tampereen-konsertin konsertin alkupuolella, Mendelssohnin Hebridit-alkusoitossa ja Mozartin sinfoniassa nro 39 Es-duuri KV 543.

Avausnumerossa, Hebridit-alkusoitossa RPO:sta tulvahti lämmin romanttinen, pehmeästi aaltoileva ja kuohuva sointimeri.

Sir Thomas Beechamin 1946 perustamaa orkesteria ei pidetä yleensä aivan yhtä hyvänä kuin Lontoon neljää muuta sinfoniaorkesteria. Mutta jos on kuullut Lontoon muita orkestereita, tietää, että niiden väliset erot ovat hyvin pieniä ja vaihtelevat konsertista toiseen.

RPO:n soittajat ovat valtaosaltaan nuorta väkeä. Kaikki ovat eräänlaisia ”keikkamuusikoita”, joille maksetaan palkkaa vain silloin, kun he soittavat. Keikoille lähtevät tietysti aina – ainakin pääosin – samat muusikot, mikä takaa jatkuvuuden ja yhteisesti kehitetyn sointi- ja soittoidentiteetin.

Jousisto lauloi ja liplatti Hebrideissä yhtenäisen hienostuneesti ja sulavan kauniisti. Puupuhaltajien soolot säteilivät runollisesti, ja vasket vyöryivät tasaisina, jalosti hohtavina aaltoliikkeinä.

Mozarin Es-duuri-sinfonialle Dutoit antoi juhlavan seremoniallisen ilmeen. Sinfonia tuntui enteilevän Taikahuilu-oopperaa: se oli kuin salaperäinen rituaali, joka johti iloisessa allgero- finaalissa puhkeavaan humaaniin rakkauden sanomaan.

Hieman kevennetyn jousiston valoisa laulavuus ja leikkisyys, trumpettien ja patarumpujen juhlistama fanfaariloisto ja puupuhaltimien lyyrinen säteily hallitsivat tunnelmaa. Mystinen kromatiikka, oudot modulaatiot ja tuskaiset tunnepurkaukset maalasivat musiikin kulkuun rituaalin tummaa yötä.

Kaikki ajatukset verkkaisesti käyvästä biologisesta kellosta saattoi unohtaa, kun Dutoit johti Brahmsin ensimmäisen, c-molli-sinfonian. Hän oli yhtä tahdonvoimaa ja suvereenia hallintaa, tulta, tunnetta ja energiaa.

Ensiosan tuskaisessa kamppailussa Dutoit latasi kromaattisen jännitteet äärimmilleen, tumman värikkääseen, intohimoiseen hehkuun. Tampere-talon sali täyttyi mahtavan vuolaasta ja myrskyisestä soinnista.

Patarummut jyskyttivät armottomina kohtaloniskuina. Ensiosan jännitekaaret nousivat paisuvina ja laskevina maininkeina. Kaikki oli rakenteellisesti lujaa ja tiukkaa.

Väliosat olivat ensiosan valtaisan mittelön jälkeen idyllisiä, rentouttavia episodeja. Puupuhaltajat soittivat soolojaan ja yhteisiä sointikuvioitaan lumoavan herkästi ja taidokkaasti. Hitaan osaan nousuissa oli suurta emotionaalista voimaa. Konserttimestarin kaunis loppusoolo liiteli solakan tunteikkaasti.

Sinfonian finaali ratkaisee ensiosan piinaavat kohtalokonfliktit. Finaalissa Brahms antaa tunteilleeen täyden vallan ja vapautuu ankaran muoto-opin kahleista.

Huumaavampaa , hyminmäisempää, kuohuvampaa ja soinnillisesti värikkäämpää päätöstä Brahmsin ensimmäiselle ei voisi toivoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat