Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rock-yhtyeet ovat heikossa kurssissa – levy-yhtiöissä

Rock-yhtyeet ovat levy-yhtiöille tällä hetkellä riski-investointeja. Siksi syntyy uusia toimintamalleja, joissa bändi kantaa riskit ja jakaa onnistumiset keskenään, kirjoittaa musiikkitoimittaja Ilkka Mattila.

Kulttuuri
 
Ilkka Mattila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n musiikkitoimittaja.

Vielä 1980-luvulla huolestuneet vanhemmat varoittelivat lapsiaan ryhtymästä rockmuusikon uralle.

Jos ei huonon elämän, niin ainakin epävarman toimeentulon takia. Rokkia soittamalla kun sai menestystä ja töitä parhaimmillaankin vain muutamaksi vuodeksi.

Tilanne kääntyi päälaelleen vuosituhannen vaihteessa. Uuden sukupolven vanhemmat huomasivat, että suomalaiset rockyhtyeet löivät läpi ulkomailla ja menestyneimpien yhtyeiden lauluntekijät kiilasivat verotettavissa ansioissa yritysjohtajien rinnalle.

Nyt rockbändit ovat taas heikossa kurssissa, mutta bändeille pyörittelevät päätään vanhempien sijasta suurten levy-yhtiöiden johtajat.

Universal Musicin Suomen toimitusjohtaja Kimmo Valtanen arvioi runsaat kaksi viikkoa sitten HS:ssä, että rockyhtyeet ovat levy-yhtiölle suurempia riski-investointeja kuin poplaulajat.

Raskaan rockin puolella pitkän uran tehnyt tuottaja Kai ”Hiili” Hiilesmaa vahvistaa asian. Suuret ja keskisuuretkaan levy-yhtiöt eivät enää uskalla lähteä rahoittamaan rockyhtyeiden levytuotantoja entiseen malliin.

Muun muassa HIM:iä, Apocalypticaa ja Amorphista tuottanut Hiilesmaa toimii nykyisin pienessä tuotantoyhtiössä, jonka asiakkaita ovat rockbändien suhdanneromahdukseen kompastuneet keskisarjan yhtyeet eri puolilta maailmaa. Hiilesmaan yhtiö tuottaa ja tarvittaessa julkaisee, mutta musiikin oikeudet säilyvät tekijöillä.

”Bändi pystyy tekemään hyvän albumin omalla rahallaan, jos soittajat säästävät muutaman satasen kuussa vuoden ajan”, Hiilesmaa sanoo.

Bänditoiminnan etu on aina ollut yhteistyö. Parhaimmillaan siinä yhdistetään jäsenten vahvuudet rahoja myöten. Yhteistyöllä saadaan aikaan hienoja tuloksia.

Vastaavasti solidaarisuus raha-asioissa on koetuksella, kun hienoja tuloksia ei tulekaan.

Musiikin tekemisessä bändi on silti lyömätön yhdistelmä. Valtaosa modernista popista tehdään usean lauluntekijän ja sovittajan yhteistyönä. Sitä tosin nimitetään co-writingiksi, eikä siinä ole perinteisen bänditoiminnan ikäviä puolia, kuten keikan jälkeen roudaamista tai levytyssopimuksen metsästämistä.

”Rockbändien aika tulee vielä. Nämä asiat menevät aina aaltoliikkeessä”, Hiilesmaa sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat