Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hollywoodin lääke ikäsyrjintään: näyttelijöiden iät voi jatkossa sensuroida netin elokuvasivustoilta

Vuoden alussa voimaan astuvaa lakia arvostellaan voimakkaasti perustuslain ja sananvapauden vastaisena

Kulttuuri
 
Tommaso Boddi / Getty Images
Beverly Hills 90210 -sarjasta tunnetuksi tullut näyttelijä Gabrielle Carteris on toiminut näyttelijäjärjestö SAG-AFTRA:n ”mannekiinina” ja puhemiehenä lakiuudistuksen puolustajana. Järjestö on ajanut jo pitkään näyttelijöille mahdollisuutta poistattaa ikätietonsa internetin elokuvasivustoilta.
Beverly Hills 90210 -sarjasta tunnetuksi tullut näyttelijä Gabrielle Carteris on toiminut näyttelijäjärjestö SAG-AFTRA:n ”mannekiinina” ja puhemiehenä lakiuudistuksen puolustajana. Järjestö on ajanut jo pitkään näyttelijöille mahdollisuutta poistattaa ikätietonsa internetin elokuvasivustoilta. Kuva: Tommaso Boddi / Getty Images

Kalifornian kuvernööri Jerry Brown on vahvistanut lain, jonka avulla yritetään vähentää varsinkin naisnäyttelijöiden kohtaamaa ikäsyrjintää elokuvateollisuudessa, kertoo Variety.

Laki antaa näyttelijöille mahdollisuuden pyytää, että heidän ikänsä ja syntymäpäivänsä poistetaan internetin kaupallisilta nettisivustoilta ja tietokannoista. Tämä koskee varsinkin elokuvasivusto Internet Movie Databasea (IMDb) sekä StudioSystemiä.

Nimellä AB-1687 kulkeva laki koskee vain kaupallisia sivustoja. Näillä tarkoitetaan sivustoja, joissa on mainoksia tai joista tilaajat maksavat. Laki ei koske Wikipedian tyyppisiä netinkäyttäjien itse ylläpitämiä sivustoja eikä uutissivustoja.

Elokuva- ja televisionäyttelijöiden järjestö SAG-AFTRA on puolustanut ärhäkkäästi lakia. Se lähetti jäsenilleen viestin, jossa ikäsyrjinnän sanottiin olevan ”valtava ongelma alalla”. Viestissä tuotiin myös esiin se fakta, että IMDb:n kaltaiset nettisivustot ovat tärkeässä osassa, kun näyttelijöitä valitaan rooleihin.

Järjestö on yrittänyt ajaa iän poistamista IMDb:stä jo monta vuotta, siinä kuitenkaan onnistumatta. Tähän asti IMDb on puolustanut julkaisupolitiikkaansa sillä, että iät ovat tosiasioita, eikä niitä voi poistaa.

Laki on herättänyt jo runsaasti arvostelua. Sitä ovat kritisoineet voimakkaasti muun muassa sananvapausaktivistit.

Hollywood Reporterin mukaan myös useat oikeusoppineet ovat jo ehtineet tuomita lain. Moni pitää sitä perustuslain vastaisena.

”Ohjesääntö vaikuttaa minusta erityisen kyseenalaiselta perustuslain kannalta”, kertoo Hollywood Reporterin haastattelema lakimies Floyd Abrams.

”Syntymäajat ovat faktoja. On vaikea nähdä, varsinkaan Ensimmäisen lisäyksen kantilta, kuinka niiden julkaiseminen voitaisiin kieltää tai siitä voitaisiin rangaista.”

Yhdysvaltain perustuslain ensimmäinen lisäys on perustuslain osa, joka muun muassa kieltää Yhdysvaltain kongressia säätämästä sananvapautta rajoittavaa lakia.

Uuden ”ikälain” on tarkoitus astua voimaan ensi vuoden alussa. Se on voimassa ainoastaan Kalifornian osavaltiossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat