Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muumit pääsivät Pariisin muotiviikoille – Aalto-muotimerkin näytöksessä ammennettiin Tove Janssonin tuotannosta

Tuomas Merikosken Aalto-merkin muotinäytös otti inspiraationsa Tove Janssonin Vaarallinen matka -kirjasta

Kulttuuri
 
Aalto International
Aalto International -muotimerkki esitteli Pariisin muotiviikoilla Tove Janssonin Vaarallisesta matkasta inspiroituneen malliston.
Aalto International -muotimerkki esitteli Pariisin muotiviikoilla Tove Janssonin Vaarallisesta matkasta inspiroituneen malliston. Kuva: Aalto International

Muumeja Pariisin muotiviikoilla? Kyllä. Tiistaina uusimman mallistonsa muotiviikkojen virallisessa kalenterissa esitellyt muotimerkki Aalto oli koristellut vaatteensa Tove Janssonin Vaarallinen matka -kirjan (1977) kuvituksin.

Mallistossa nähtiin muun muassa Jansson-kuviolla kuorrutettuja housupukuja ja mekkoja, muumiaiheisia t-paitoja sekä muun muassa farkkutakkeja ja neuleita, joihin on lisätty muumihahmoja. Käsinkirjailtuja pistokkaita koristi Tuutikki-hahmo.

Guillaume Roujas
Aallon muotinäytös järjestettiin tiistaina Pariisissa.
Aallon muotinäytös järjestettiin tiistaina Pariisissa.

Aalto on Louis Vuittonilla ja Givenchyllä työskennelleen Tuomas Merikosken oma merkki, joka esitteli debyyttikokoelmansa keväällä 2015.

Suomalaista kulttuuria Merikoski käytti jo ensimmäisessä kokoelmassaan. Siinä valokuvaaja Jouko Lehtolan kuvat suomalaisesta nuorisokulttuurista koristivat takkeja ja muita yläosia. Viime keväänä esitelty mallisto puolestaan otti teemakseen saamelaisnuoret Helsingissä.

Guillaume Roujas
Muumit pääsivät myös bändipaitahenkisiin t-paitoihin.
Muumit pääsivät myös bändipaitahenkisiin t-paitoihin.

Yhteys nuorisokulttuuriin löytyy myös uusimmasta Uusi Fantasia -nimisestä kokoelmasta. Tuomas Merikosken mukaan kokoelma sekoittaa muumimaailmaa muun muassa grunge-liikkeen ideologiaan.

Merikosken mukaan mallistossa ei ole kyse vain muumimaailman fantasiaelementeistä, vaan tematiikalla on yhteys myös siihen, mitä maailmassa nyt tapahtuu. Hän viittaa erityisesti äärioikeiston nousuun.

”Muumimaailma symboloi sellaista maailmaa, jota meidän pitäisi miettiä ja jota kohti meidän pitäisi pyrkiä”, Merikoski kertoo puhelimitse Pariisista. ”Sellaista, joka hyväksyy erilaisuuden.”

Kaikki Aallon näytöksessä nähdyt vaatteet eivät mene sellaisenaan kauppoihin, sillä muumiaiheita käytettiin erityisesti vintagevaatteista muokatuista uniikkiasuista koostuvassa pienoismallistossa.

Tuomas Merikosken mukaan muumiteema näkyy kuitenkin myös osassa kauppoihin myytävää päämallistoa. Siihen kuuluvat muun muassa tämänkin artikkelin yhteydessä näkyvät vihreäpohjaiset asut.

Muumi-hahmojen lisensoinnista vastaavan Moomin Charactersin Milla Kallijärven mukaan on poikkeuksellista, että Vaarallisen matkan kuvitukset annettiin muotisuunnittelijan käyttöön kokonaisuudessaan, sillä kirjaa pidetään yhtenä Tove Janssonin hienoimmista taiteellisista kokonaisuuksista. Aikaisemmin kirjasta on lisensoitu vain juhlia ulkosalla kuvaava kuvitus.

Vaikka muumit eivät ole Pariisin muotiviikkojen vakiovieraita, on muodilla ja muumeilla ollut tiivis yhteys aiemminkin.

Syksyllä 2014 suomalaismerkki Ivana Helsinki esitteli muumiaiheisen malliston, josta povattiin hittiä Aasian markkinoille. Moomin Characters on tehnyt yhteistyötä myös japanilaisen Uniqlo-vaateketjun sekä amerikkalaissuunnittelija Anna Suin kanssa.

Tuomas Merikosken haastattelun viime syksyltä voi lukea täältä. HS kirjoitti myös Aallon viime kevään näytöksestä.

Guillaume Roujas
Aallon mallistoon kuului myös 90-luvulta vaikutteita ottaneita spagettiolkainmekkoja – muumiprintein, toki.
Aallon mallistoon kuului myös 90-luvulta vaikutteita ottaneita spagettiolkainmekkoja – muumiprintein, toki.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat