Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näitä elokuvien ja tv-sarjojen tyranneja Donald Trump muistuttaa

Tieteistarinoitsijoiden ennustukset osuivat oikeaan: maailman huipulle nousi vihaa puhkuva, kovan linjan bisnespamppu

Kulttuuri
 
Mikko-Pekka Heikkinen
Mikko-Pekka Heikkinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.
Handout, Carlo Allegri / Reuters
Nälkäpeli-elokuvien diktaattori Snow (Donald Sutherland) luottaa televisioviihteen voimaan, aivan kuin USA:n republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump.
Nälkäpeli-elokuvien diktaattori Snow (Donald Sutherland) luottaa televisioviihteen voimaan, aivan kuin USA:n republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump. Kuva: Handout, Carlo Allegri / Reuters

Miksi Donald Trump tuntuu niin ikävän tutulta?

No, hänethän on nähty tieteistarinoissa. Siis kertomuksissa, jotka maalaavat synkeää kuvaa tulevaisuudesta tai vaihtoehtoisesta todellisuudesta. Yksi tieteistarinaniskijöiden päämääristä tuntuukin olevan ihmiskunnan varoittaminen. Älkäämme tuhotko luontoa, suitsitaan markkinavoimia, turvataan tasa-arvo. Ja ennen kaikkea: estetään hulluja pääsemästä valtaan.

Mitäs minä sanoin, lausuvat nämä tulevaisuuspessimistit nyt. Yhdysvaltojen presidenttivaalien republikaaniehdokas muistuttaa monin tavoin tieteistarinoiden tyrannia. Trumpin kaltaisia hahmoja on nähty valkokankaalla, tv:ssä, kirjallisuudessa, sarjakuvissa ja videopeleissä läjäpäin.

Esittelen vain muutaman.

Presidentti Coriolanus Snow (Nälkäpeli, romaani- ja elokuvasarja, 2012–2015). Presidentti Snow (näyttelijä Donald Sutherland ) johtaa maailmanlopun jälkeistä Pohjois-Amerikkaa yksinvaltiaana. Massoja hän viettelee tositeeveen avulla, aivan kuin Trump. Nälkäpeli-show’ssa presidentti kurittaa yhteiskunnan vähäosaisia määräämällä syrjäseutujen lapsia taistelemaan toisiaan vastaan kuolemaan saakka. Henkilökohtaisesta vaikutelmastaan Snow on Trumpin tavoin tarkka. Snow’ta ei tiettävästi epäillä peruukin pitämisestä, mutta pahanhajuisen hengityksensä hän peittää tuoksulla, joka tulee rintapieleen pistetystä ruususta.

Kuvernööri (The Walking Dead, sarjakuva ja tv-sarja 2010–). Tv-sarjan zombiet ovat vallanneet USA:n, ja harvat ihmiset sinnittelevät pienissä yhteisöissä. Erästä näistä johtaa karismaattinen ja häikäilemätön Kuvernööri ( David Morrissey ), joka manipuloi eksyneitä yksilöitä riveihinsä. Kilpailevaan leiriin Kuvernööri jyrää panssarivaunulla, ja omiensa turvaksi hän on pystyttänyt Trumpinkin unelmoiman muurin. Valli pitää maahanmuuttajat – tässä tapauksessa elävät kuolleet – valtakunnan ulkopuolella.

Adam Sutler (V niin kuin verikosto, sarjakuva ja elokuva, 2006). Lähitulevaisuuden Lontooseen sijoittuvassa dystopiassa nähdään tiukkaotteinen diktaattori. Hän nousi valtaan suuren terroristi-iskun jälkimainingeissa. Aivan kuin Trump, joka hyödyntää niin 9/11:n kuin viimeaikaistenkin terroritekojen siittämää vihaa. Sutlerin mielestä ihmiskunnan ylin edustaja on valkoinen, kristinuskoinen heteromies. Kuten Diili-Trump, myös Adam Sutler ( John Hurt ) uskoo tv:n voimaan. Elokuvan loppua lukuunottamatta diktaattori esiintyy vain televisiokuvan välityksellä.

Vilos Cohaagen (Total Recall, elokuva, vuoden 1990 versio). Total Recallissa ihmiset ovat perustaneet Marsiin siirtokunnan. Koloniaa hallitsee ahne yrityspamppu Vilos Cohaagen ( Ronny Cox ), joka repii rahat kansalaisilta säännöstelemällä häikäilemättömästi hengityskelpoista ilmaa. Trump puolestaan teki rahaa asuntomarkkinoiden romahduksella. Cohaagenin vihollisia ovat Marsin varhaiset uudisasukkaat, jotka poikkeavat enemmistöväestä fyysisesti. Trumpilta kuulostavaan tyyliin Cohaagen solvaa vähemmistöä ”v-tun mutanteiksi”.

Charles Lindbergh (Salajuoni Amerikkaa vastaan, romaani, 2004). Philip Rothin kirja edustaa tieteisfantasian alalajia, vaihtoehtoista historiankirjoitusta. 1940-luvulle sijoittuvassa tarinassa USA:n presidentiksi nousee Franklin D. Rooseveltin sijasta lentäjä ja kovan linjan oikeistolainen Charles Lindbergh. Hän käynnistää rajuja toimia juutalaisten ”amerikkalaistamiseksi” ja sopii Hitlerin kanssa, ettei USA sekaannu Saksan laajentumispyrkimyksiin. Yhdysvaltojen tulisi eristäytyä. (Tosielämässäkin Lindbergh ihannoi natseja ja sai heiltä kunniamerkin.) Ilmetty ennekuva – Trump mielistelee Putinia ja sanoo, että USA:n pitäisi puolustaa vain itseään.

JONATHAN ERNST
Donald Trump
Donald Trump
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat