Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuuriväen vetoomus säilyttäisi Yle Teeman, ripottelisi ruotsinkieliset ohjelmat eri kanaville – Yle lupaa edelleen ”kahta vahvaa brändiä” yhdelle kanavalle

Vetoomuksen takana on yrittäjä Alex Nieminen, joka uskoo, että ruotsinkieliset laatuohjelmat saisivat enemmän katsojia pääkanavilla

Kulttuuri
 
Heidi Piiroinen
Alex Nieminen haluaa ripotella ruotsinkieliset ohjelmat Ylen eri kanaville ja säilyttää Yle Teeman.
Alex Nieminen haluaa ripotella ruotsinkieliset ohjelmat Ylen eri kanaville ja säilyttää Yle Teeman. Kuva: Heidi Piiroinen

Joukko nimekkäitä taiteentekijöitä on noussut vastustamaan Yleisradion suunnittelemia uudistuksia ja puolustamaan Ylen ruotsinkielistä ohjelmaa.

Tempauksen takana on yrittäjä Alex Nieminen, joka julkaisi eilen torstaina Facebookissa Ylelle suunnatun lausunnon, jonka hän kertoi toimittavansa Ylelle tänään perjantaina.

Niemisen Facebook-julkaisu keräsi nopeasti suosiota.

Lausunnossa Nieminen ehdottaa, että Ylen ruotsinkieliselle ohjelmistolle annettaisiin tilaa kaikilta Ylen kanavilta. Hän vastustaa siitä, että Ylen ruotsinkielinen Fem-kanava yhdistettäisiin Teema-kanavaan.

”Kanavien yhdistäminen on poliittisesti helpoin, mutta älyllisesti köyhin ratkaisu”, Nieminen sanoo puhelimessa.

Hänen mukaansa Efter Nion, Strömsön ja Buu Klubbenin kaltaiset laatuohjelmat saavat varmasti enemmän katsojia pääkanavilla.

Allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa viulisti Pekka Kuusisto, elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen, lauluntekijä Jarkko Martikainen, muusikko Joel Melasniemi, kirjailija Juha Itkonen ja näyttelijä Antti Reini.

Lisäksi allekirjoittajissa on joukko tieteentekijöitä, liike-elämän edustajia, eläkeläisiä ja opiskelijoita.

”Näkemyksemme mukaan Yle Fem -kanavalla on ollut merkittävä symbolinen merkitys ruotsinkieliselle väestölle”, Nieminen kirjoittaa lausunnossaan.

Niemisen mielestä ruotsinkielinen uutis- ja ajankohtaisohjelmiston tulisi sijoittua Ylen ykköskanavalle, lastenohjelmat sekä viihdeohjelmat kakkoselle ja kulttuuriohjelmat Yle Teemalle.

Yle ilmoitti keskiviikkona suurista muutoksista, joissa se muun muassa karsii kanavia ja ohjelmia.

Saman teeman otti esiin myös elokuvatoimittaja Kalle Kinnunen Suomen Kuvalehden blogissaan tänään perjantaina.

Kinnunen ottaa kirjoituksessaan kantaa erityisesti Yle Teemaan kohtaloon.

Hän toivoo, että Teema voisi säilyä jatkossakin omana erillisenä kanavanaan. Kinnusen mielestä tätä puolustaisi se, että Teema on hänen mielestään suomalaisen television kanavista profiililtaan selkein, se on löytänyt vahvan oman identiteetin ja ennen kaikkea on laadukas kanava.

”Ajatus amputoidusta, jaetusta kanavasta on tolvanan julistus: laatu ja sivistys hus marginaaliin!” Kinnunen kirjoittaa.

Hän myös kannattaa Alex Niemisen ehdotusta ruotsinkielisen ohjelmiston yhdenvertaisuudesta suomenkielisen ohjelmiston kanssa Ylen keskeisillä kanavilla.

Yleisradio vastasi heti Kinnusen kirjoitukseen.

Ylen julkaisupäällikkö Petri Jauhiainen kirjoittaa vastineessa, että Teemaa ei olla lopettamassa eikä amputoimassa.

Jauhiaisen mukaan Teeman ”kaikki keskeinen sisältö” sopii myös tulevalle kanavapaikalle, joka on tarkoitus jakaa Teeman ja Femin kesken. Molemmat brändit säilyisivät Jauhiaisen mukaan vahvoina.

Jauhiainen myös tyrmää Kinnusen väitteen siitä, että Teeman ja Femin budjetteja jaettaisiin entistä enemmän ruotsinkieliselle sisällölle.

”Tämä ei pidä paikkaansa. Uudistuksella ei ole merkittävää vaikutusta Yle Teeman ja Yle Femin ohjelmistobudjetteihin. Molempien ohjelmistoja tehdään nykytasoisin resurssein”, Jauhiainen kirjoittaa.

Samalla Jauhiainen lupaa, että uudistuksessa myös Yle Fem säilyisi vahvana. ”Ruotsinkielistä sisältöä on saatavilla ajasta, paikasta ja välineestä riippumatta”, hän kirjoittaa.

Tämä viitannee siihen, että ruotsinkielistä ohjelmaa löytyy jatkossa aiempaa enemmän Yle Areenasta. Sama pätisi Yle Teeman sisältöihin.

”Katsojien valinnanvapaus etenkin Yle Areenassa kasvaa, mutta Teeman ja Femin keskeiset sisällöt säilyvät myös perinteisessä televisiossa”, Jauhiainen päättää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat