Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei mitään piperrystä: Ruotsalaistaiteilija teki 2,5 metriä korkean, realistisen norsuveistoksen, ja nyt sen voi nähdä Helsingissä

Roland Perssonin silikonista valmistettu norsuveistos Hope and Glory on vaikuttava kokemus. Sen mallina on toiminut vanha sirkusnorsu, joka täytettiin 1970-luvulla.

Kulttuuri
 
Sirpa Räihä / HS
Roland Persson tunnetaan realistisista silikoniveistoksistaan. Norsuveistos ”Hope and Glory” on esillä ensimmäistä kertaa Suomessa.
Roland Persson tunnetaan realistisista silikoniveistoksistaan. Norsuveistos ”Hope and Glory” on esillä ensimmäistä kertaa Suomessa. Kuva: Sirpa Räihä / HS
Kuka?

Roland Persson

 Ruotsalainen taiteilija, syntynyt 1963 Gävlessä, asuu Tukholmassa.

 Opiskellut Umeån taidekorkeakoulussa sekä kuninkaallisessa taidekorkeakoulussa Tukholmassa.

 Tuotanto koostuu paitsi piirroksista ja maalauksista, erityisesti silikonista valmistetuista veistoksista.

 Paljon julkisia teoksia Ruotsissa, mm. Tukholman Sergelin torin metroasemalla ja Uppsalan Vasaparkissa.

 Tunnetaan Suomessa näyttelystään yhdessä Andreas Erikssonin kanssa Amos Andersonin taidemuseossa vuonna 2012.

Tällä viikolla Bulevardia pitkin kulkeneista moni on jäänyt tuijottamaan gallerian loisteputkivalossa hehkuvia ikkunoita. Helsinki Contemporaryn ikkunassa on nimittäin norsu, eikä edes mitenkään kuvaannollisesti: 3,5 metriä pitkä ja 2,5 metriä korkea pitkäkärsäinen, kurttunahkainen, karvaselkäinen, surusilmäinen, ilmiselvä norsu.

Se on ruotsalaistaiteilija Roland Perssonin veistos nimeltä Hope and Glory (toivo ja kunnia). Vaikka norsu on erehdyttävästi aidon näköinen, se on valmistettu silikonista, kuten monet muutkin Roland Perssonin tunnetuimmista teoksista. Moni muistaa Perssonin vaaleanpunaisen lumpeen, patjalla makaavan jättikurpitsan tai irroitetut raajat Amos Andersonin taidemuseon näyttelystä vuodelta 2012.

Norsu on majesteettinen eläin, joka symboloi usein voimaa, kunniaa, viisautta tai kärsivällisyyttä.

Perssonin norsuparka ei ole elämänsä kunnossa. Sen kyljissä on kiinni kursittuja haavoja ja sen silmät näyttävät olevan vähän eri tasolla.

Niitä selittää norsun historia. Persson käyttää aina silikoniveistostensa tekemiseen aitoja malleja: täytettyjä eläimiä, kuolleita eläimiä, omaa kehoaan. Norsun tekoon Persson käytti huonokuntoista täytettyä norsua, jonka taiteilija löysi tanskalaisen huutokauppatalon nettisivuilta.

Kerrotaan, että norsu oli intialaissyntyinen sirkusnorsu, joka syntyi vuonna 1870 ja eli elämänsä ehtoon eläintarhassa ennen kuolemaansa 102 vuoden iässä. Se ei välttämättä pidä paikkaansa, sillä tavallisesti norsut elävät luonnossa noin 60-vuotiaksi ja kuolevat vankeudessa nuorempina. Varmaa lienee vain se, että kuolemansa jälkeen norsu täytettiin vähän sinne päin.

Jotain kaunista siinä on siitä huolimatta, uljastakin. Myös taiteilija suhtautuu siihen kunnioittavasti.

Vaikka eläin onkin valumuottia tehdessä jo kuollut, sitä yrittää käsitellä mahdollisimman helläkätiseksi, Persson selittää ja vaikuttaa vähän ujolta.

Erästä teosta varten Persson otti mallin samana päivänä kuolleesta hevosesta, joka oli vielä lämmin. Se veti vakavaksi. Työtä tehtiin täydessä hiljaisuudessa, hän kertoo. Elämä ja kuolema olivat voimakkaasti läsnä.

Täytetyn eläimen käyttäminen mallina tuntuu henkisesti helpommalta, hän kertoo.

Perssonin norsulla ei ole syöksyhampaita, vaan ruuvipuristimella paikalleen asennetut jätepuupiikit.

Aiemmin tällä viikolla uutisoitiin, että salametsästys on pudottanut afrikannorsujen lukumäärää kymmenessä vuodessa 111 000 yksilöllä. Niitä on jäljellä enää 415 000. Norsunluu ja erityisesti syöksyhampaat ovat haluttuja erityisesti Aasiassa, missä niistä maksetaan jopa tuhansia euroa kilolta. Norsuteosta valmistellessaan Persson löysi googlatessaan loputtomasti kuvia teurastetuista norsuista.

”Jos teos näyttää mielestäsi traagiselta, googlaa itse”, Persson sanoo.

Galleriassa norsu seisoo vastakkain toisen norsun kanssa, joka muistuttaa huomattavasti vähemmän elävää eläintä: se on pelkkä ranka.

Jussi Tiainen
Täytetty norsu kohtaa luurangon Roland Perssonin näyttelyssä. Takana Marlon Wobstin maalauksia.
Täytetty norsu kohtaa luurangon Roland Perssonin näyttelyssä. Takana Marlon Wobstin maalauksia.

Sen pää on silikonivalos muovisesta norsunkallokopiosta, silmät ovat hehkulamput ja vartalo koostuu kakkosnelosesta, sementillä täytetystä tynnyristä, tiilistä ja rautatangosta. Se on kuin lapsen piirros norsusta.

Perssonin mukaan veistos syntyi siitä vihasta ja toivottomuudesta, jonka ensimmäisen norsuveistoksen taustatyöt aiheuttivat.

Persson ei kuitenkaan halua moralisoida.

”En minä koe itseäni miksikään eläinoikeusaktivistiksi”, hän sanoo.

Pikemminkin hän näkee itsensä tarkkailijana. Häntä kiinnostaa ihmisen käyttäytyminen ja alitajunta.

Nykyihmisen luontosuhde on yksi aihe, jota Persson on käsitellyt teoksissaan paljon.

Pohjoismaissa ihmiset ovat pitkään eläneet rinnakkain luonnon kanssa ja suhtautuneet siihen pragmaattisesti. Kaupungistuminen on tehnyt luontosuhteestamme etäisen ja sentimentaalisen.

”Ruotsissa metsistä vain murto-osa on koskematonta”, Persson huomauttaa.

Se, mitä luulemme luonnoksi, on puupeltoa.

”Olemme yrittäneet järjestää luonnon kuin luonnontieteellisen museon dioraamaksi”, Persson sanoo.

Sirpa Räihä / HS
Roland Persson: Panama Papers, 2016
Roland Persson: Panama Papers, 2016

Roland Persson & Marlon Wobst: Animal Farm Helsinki Contemporaryssa (Bulevardi 10) 30.9.–23.10.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat