Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suklaata, komisario Montalbano

Kuuluisasta Modican suklaasta ei saa suuta makeaksi, koska se jättää kirpeän, karvaan jälkimaun, kirjoittaa Jukka Petäjä.

Kulttuuri
 
Jukka Petäjä / HS
Komisario Montalbanon kuvauspaikka Modica on yksi Unescon maailmanperintökohteista Sisiliassa Italiassa.
Komisario Montalbanon kuvauspaikka Modica on yksi Unescon maailmanperintökohteista Sisiliassa Italiassa. Kuva: Jukka Petäjä / HS

Nam, nam. Suklaata, komisario Montalbano. Siinä on hiukan muokatussa muodossa tuttu otsikko Matti Kassilian ohjaamasta komisario Palmu -elokuvasta. Mutta se Mika Waltarista ja takaisin Andrea Camillerin suosituksi 26-osaiseksi tv-sarjaksikin kääntyneen romaanisarjan tapahtumapaikkoihin Sisiliassa. Suklaan ja komisario Montalbanon salaperäisen kohtalonyhteyden selvittäminen vaatii luonnollisesti salapoliisityötä paikan päällä.

Helpommin sanottu kuin tehty. Montalbano-sarja nimittäin kuvaa todellista Sisiliaa, mutta sen maantieteelliset kiintopisteet ovat kirjailijan mielikuvituksen tuotetta. Silti keksitytkin paikat voi löytää, jos hankkii käsiinsä oikeanlaisen kompassin, joka ei osoita ainoastaan reaalisiin ilmansuuntiin.

Ahkerasti tupakkaa tuprutteleva komisario Salvo Montalbano työskentelee kuvitteellisessa Vigàtassa, joka sijaitsee yhtä keksityssä Montelusassa. Niiden todelliset vastineet ovat viime vuonna 90 vuotta täyttäneen kirjailijan synnyinkaupunki Porto Empedocle ja parinkymmenen kilometrin päässä sijaitseva Agrigento.

Tv-sarjan kuvauspaikkoja ovat myös Punta Secca, Ragusa ja jyrkille vuorenrinteille kohoava Modica – jokaisen jakson alkukuvissa vilahtaa juuri Modican laakson ylittävä pitkä silta. Tv-sarjassa Montalbanoa esittävä Luca Zingaretti (s. 1961) käyskentelee Modicassa yleensä silloin, kun aurinko kultaa hunajankeltaiset barokkirakennukset syöksyvät alas syvyyksiin tai kohoavat ylös korkeuksiin. Harvassa kaupungissa on yhtä suuret korkeuserot.

Samoja maisemia katsoo myös nuorta Montalbanoa esittävä Michele Riondino (s. 1971) sarjan spin-off-versiossa, jota sitäkin on tehty jo 12 osaa. Modicassa Montalbano saa ottaa mittaa suklaasta, mutta ei mitä tahansa suklaasta vaan aidosta asteekisuklaasta.

Rakeisesta ja aromaattisesta Modican suklaasta, cioccolato di Modica, on kiittäminen espanjalasia valloittajia, jotka toivat 1500-luvun lopulla ikivanhan reseptin kaakkois-Sisiliaan ja erityisesti Modican seudulle.

Hernán Cortésin johtamat espanjalaisten konkistadorit oli taas omineet reseptin asteekeilta valloitettuaan Montezuma II:n valtakunnan satakunta vuotta aikaisemmin. Kylmämenetelmällä valmistettavan suklaan alkuperäinen nimi oli xocoàtl.

Sen päätymiseen Modican mahtuu lähes yhtä monta käännettä kuin niissä rikoksissa, joita komisario Montalbano yrittää selvittää, vaikka mafia ja poliittinen johto haluaisivat, että hän mieluummin sulkisi silmänsä kuin ronkkisi vakiintuneita käytäntöjä Sisiliassa.

Kuinka ollakaan: kuuluisasta Modican suklaasta ei saa suuta makeaksi, koska se jättää kirpeän, karvaan jälkimaun. Se on Sisilian maku.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat