Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lauri Tähkä pärjäsi parhaiten Mikael Gabrielin raskaiden aiheiden keskellä – lue HS:n arviot perjantain Vain elämää -esityksistä

Anna Puun rääkäisyssä oli pelottavaa voimaa, ja Kuustonen teki taas svengiversion

Kulttuuri
 

Helsingin Sanomien musiikkitoimittaja Ilkka Mattila arvioi tuoreeltaan Vain elämää -jaksojen musiikkiesitykset. Suositun sarjan viidennen tuotantokauden kolmannessa jaksossa artistit esittivät tulkintoja Mikael Gabrielin kappaleista.

Sami Kero / HS
Mikael Gabriel
Mikael Gabriel

Suvi Teräsniska: Päästä mut pois

★★★

Mikael Gabrielin päivän perustunnelma kävi selväksi heti avauskappaleessa. Räppäri on purkanut risaisen nuoruutensa kipeitä tuntoja kappaleisiinsa avoimesti, ja kovin paljon hilpeää bailumusiikkia ei ollutkaan odotettavissa.

Isoihin kertosäkeisiin erikoistunut Teräsniska teki yksinkertaisesta balladiversiosta odotetusti hyvin tunteellisen tulkinnan.

Chisu: Älä herätä mua unesta

★★★

Chisu oli onnistunut löytämään Gabrielin tuotannosta vähemmän synkän tsemppikappaleen. Tulkinnassa oli jopa huumoria, ja sovitus poikkesi piristävästi rockballadilinjasta.

Kertosäkeen yksinkertainen syntetisaattoririffi vei suoraan 1980-luvulle, ja Chisun esiintyminen oli kuin menneiden aikojen Madonnaa. Lopputuloksena oli tyylikäs, joskaan ei ikimuistoinen tulkinta.

Anna Puu: Kovaa

★★★

Rockballadilla lähti liikkeelle myös Anna Puu, joskin sointi oli indiehenkisempää ja ilmavampaa kuin muilla. Yllätys tuli viimeisessä kertosäkeessä, jonka Puu rääkäisi lähes pelottavalla voimalla.

Räpättyjen säkeistöjen tiivistäminen ja lauluksi sovittaminen onnistui kaikilta tulkitsijoilta paremmin kuin olisi voinut odottaa. Se on ehkä merkki siitä, että rap-ilmaisu ei ole enää uppo-outoa rocktaustaisillekaan laulajille.

Mikko Kuustonen: Vielä viimeisen kerran

★★

Kuustosen tavaramerkkimäinen rhythm & blues -komppi pyörähti käyntiin heti ensimmäisestä tahdista. Tällä kertaa laulussa oli onneksi vakavampi sävy kuin viime viikolla, ja lopun instrumentaaliosuuskin oli itsetuhosta kertovan laulun tekstiä palvelevaksi tarkoitettu.

Tsemppaava svengitulkinta oli jakson dramaturgiassa tervetullut kaiken raskaan tilityksen keskellä. Itsenäisenä taideteoksena sen arvo jää pienemmäksi.

Lauri Tähkä: Kipua

★★★★

Tähkä ja Gabriel näyttävät tulleen ohjelman teon aikana hyvin juttuun keskenään, ja siksi oli sympaattista, että Tähkä onnistui tekemään Gabriel-illan parhaan esityksen. Aihe oli taas ahdistavan henkilökohtainen ja kipeä, mutta Tähkä vältti sentimentaalisuusansan.

Laulutulkinta oli pelkistettyä ja totista, ja häjyromantiikka ja naistenmiehen leuhotus loisti poissaolollaan. Sovituksessakin maltettiin olla lyömättä suurinta tuulikonevaihdetta silmään.

Hector: Vastatuuleen

★★★

Jos Tähkä esitettiin jaksossa jonkinlaisena Mikael Gabrielin isoveljenä, niin Hectorista tuli sitten nuorelle miehelle isähahmo. Hector muotoili räppisäkeistön tilalle oman sukupolvensa räppiä eli beatnik-henkistä spoken wordia.

Laulutulkinta vei lopussa draamamittarin neulan taas lähelle punaista aluetta, mutta jollakin tavalla esitys pysyi taas ehjänä. Kenties syynä on Hectorin vuosikymmenten aikana tutuksi tullut ääni. Jos se ei kosketa, niin on pahimmassa tapauksessa – kuten Mikael Gabriel sanoi – fuckboy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat