Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1980-luvulla Markku Eskelinen haukkui kirjallisuudesta kaikki, nyt hän sukeltaa sen historiaan

Enää Eskelinen ei halua vain ilkeillä

Kulttuuri
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Kun opiskelin 1980-luvulla kirjallisuutta Helsingin yliopistossa, meitä neuvottiin olemaan tutkimatta eläviä kirjailijoita. Parempi keskittyä kuolleisiin: vasta aika antaa havainnoille ja oivalluksille tarpeeksi perspektiiviä.

Tämä tuli mieleen, kun kuuntelin ikätoveriani Markku Eskelistä (s. 1959) alkuviikosta yliopistolla. Hän esitteli kirjallisuuden laitoksen tutkijaseminaarissa Raukoilla rajoilla -teostaan ja sai vinhaan väistellä etenkin etabloituneiden tutkijoiden kommentteja ja syytöksiä.

Nuoremmille kuulijoille tilanne oli ehkä vähän outo, Eskeliselle itselleen toki aivan tuttu.

Kun hän 1980-luvulla ”kohautti” kirjallisuuspiirejä yhdessä Jyrki Lehtolan kanssa kiistakirjoituskokoelmalla Jälkisanat. Sianhoito-opas, käsittelyssä olivat nimenomaan elävät kirjailijat ja heitä ympäröivä suomalainen nykykulttuuri.

Päätarkoitus oli pureutua tutkijoiden ja kriitikoiden vääriin lukutapoihin, mutta mieleen jäi silti elävimmin ihmisten haukkuminen. Eskelinen kutsui Jörn Donneria kerrontatekniikan agraarikoksi ja Lassi Nummea tyhjiöpakatuksi peräsuoleksi.

Raukoilla rajoilla ei ole mikään Jälkisanat 2.0, Eskelinen vakuutti nyt yliopistolla.

Henkilöhakemistokin siitä puuttuu juuri siksi, etteivät lukijat juuttuisi etsimään pelkkiä ilkeitä luonnehdintoja kirjailijoista ja tutkijoista, vaan lukisivat kirjaa kronologisena esityksenä suomenkielisen proosan vaiheista.

Eskelistä kiinnostaa etenkin kirjallisuuden diversiteetti eli monimuotoisuus, ja sitä hän on nyt etsinyt myös menneisyydestä. Raukoilla rajoilla käsittelee esimerkiksi 1800-luvun alun hengellisiä tekstejä, satuja ja muuta kansanperinnettä.

Myös ajan sanomalehtinovellit Eskelinen nostaa esiin ja ihmettelee, miksei tätä kirjallisuuden vihantaa aluskasvillisuutta ole meillä tutkittu, vanhojen lehtien digitoinnista huolimatta.

Tutkijaseminaarissa puututtiin laajasti siihen, mitä Eskelisen proosakirjallisuuden historiasta puuttuu, ei niinkään niihin historiallisiin tekstityyppeihin, joita hän on kelpuuttanut mukaan.

Minä nostan sille hattua, vaikka Raukoilla rajoilla -teoksessa vain pintaa raavitaankin. Suomen varhaisinta kirjallisuutta, samoin kuin kirjallisuuden leviämistä ja lukemisen kehitystä, on yhä tutkittu meillä käsittämättömän vähän.

Ja silti siihen työhön pätee sama perustelu kuin minulle annettiin muinoin kirjallisuudenopiskelijana: tutki vanhaa, sillä vain sitä tuntemalla tiedät, minkä varaan nykyisyys rakentuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat