Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhassa vara parempi: Marimekko poimi uuteen mallistoonsa arkistojen aarteita 1960- ja 1970-luvuilta

Marimekko esitteli kevään ja kesän 2017 mallistonsa sunnuntaina Pariisissa Suomen lähetystössä.

Kulttuuri
 
Marimekko
Marimekon sunnuntaisessa näytöksessä ei ehkä löytynyt radikaalia uutta visiota mallistosta, mutta sen sijaan paljon käyttövaatetta, joka varmasti tekee kauppansa.
Marimekon sunnuntaisessa näytöksessä ei ehkä löytynyt radikaalia uutta visiota mallistosta, mutta sen sijaan paljon käyttövaatetta, joka varmasti tekee kauppansa. Kuva: Marimekko
Marimekko
Liisa Suvannon vuonna 1974 suunnittelema Korppi-mekko aloitti näytöksen.
Liisa Suvannon vuonna 1974 suunnittelema Korppi-mekko aloitti näytöksen.

Sunnuntai-iltapäivänä Pariisissa Suomen lähetystössä järjestetyssä ja verkkoon striimatussa Marimekon muotinäytöksessä tuotiin yleisön syynättäväksi ensimmäisenä tutunnäköinen asu: Liisa Suvannon suunnittelema upeasti hulmuava Korppi-mekko vuodelta 1974.

Marimekko
Myös Kentauri-hame vuodelta 1973 on Liisa Suvannon käsialaa.
Myös Kentauri-hame vuodelta 1973 on Liisa Suvannon käsialaa.

Korppia seurasi lisää Mari-klassikoita: Liisa Suvannon mustavalkoinen Kentauri-hame (1973), Annika Rimalan graafinen Linjaviitta (1966) sekä Rimalan pyöreähelmainen Monrepos-mekko. Välissä tuli nykysuunnittelua, ja pisteenä retro-iin päälle näytöksen viimeisenä sisääntulona nähtiin Pentti Rinnan runsashelmainen Liidokki-mekko (1974).

Webcastin perusteella vaikutti, että lähetystön Artek-sisustuksen keskellä ja jazzin tahdissa oltiin hetki syvällä pohjoismaisessa modernistifantasiassa.

Aloitettuaan Marimekossa keväällä 2014 luova johtaja Anna Teurnell on hoitanut haastavaa tasapainoilutehtävää – paitsi palauttaa mallistot tiukempaan yhteyteen Marimekon rikkaan historian kanssa, myös tehdä Marimekosta taas raikas ja kiinnostava.

Aikaisemmissa mallistoissaan Teurnell kaivoi tiimeineen arkistoista klassikkoprinttejä ja leikkauksia. Ensi kevään ja kesän mallistoihin Teurnell on sieltä täältä lainailun sijaan napannut Marimekon historian parhaita paloja uusiokäyttöön sellaisenaan.

Pariisissa esitellyt 1960- ja 1970-luvun klassikot ovat uusia versioita niistä Marimekko-helmistä, joita fanit ovat pitkään metsästäneet kirpputoreilta ja vintage-liikkeistä: taidokkaita printtikuosien ja arkkitehtonisten leikkausten yhdistelmiä.

Päivitys 2010-luvulle on tehty hienovaraisesti. Pientä istuvuuden ja materiaalien viilausta lukuunottamatta vaatteet ovat uskollisia alkuperäisille versioille.

Näytöksen muu anti jatkoi Teurnellin linjaa 1970-luvun ystävänä. Aurinkolasit olivat suuria, housujen lahkeet liehuvia ja vihreän, ruskean ja oranssin sävyt kunniassa. Musta nahkainen trenssitakki oli kuin 70-luvun ranskalaisella filmitähdellä. Nykyaikaisia vaatteista tehtiin muun muassa pelaamalla volyymeillä ja yhdistelemällä printtejä odottamattomalla tavalla.

Marimekko
Juhanala-printillä kuvioitu takki oli yhdistetty vihreisiin nahkasaappaisiin.
Juhanala-printillä kuvioitu takki oli yhdistetty vihreisiin nahkasaappaisiin.

Uusia painokuoseja mallistossa oli säästeliäästi. Paavo Halosen värikäs Juhanala-kukkakuosi ja ruotsalaissuunnittelija Liselotte Watkinsin hillitty, graafinen Wim näkyivät paitsi yksittäisissä vaatteissa, myös yhdistettynä samaan mekkoon.

Radikaalia uutta visiota mallistosta ei ehkä löytynyt, mutta sen sijaan paljon käyttövaatetta, joka varmasti tekee kauppansa. Hyvä niin. Takavuosien turvallisiin toimistokaapuihin verrattuna uusista marimekoista löytyy kuitenkin myös monta sellaista vetoa, jotka vaativat käyttäjältään vähän pokkaa – esimerkiksi reiteen asti ulottuvat kirkkaanvihreät nahkasaappaat ja asu, jonka ylä- ja alaosa ovat molemmat Annika Rimalan folk-henkistä Keidas-printtiä.

Marimekko
Annika Rimalan Keidas-printti Monrepos-mekossa.
Annika Rimalan Keidas-printti Monrepos-mekossa.

Perjantaina Anna Teurnell kertoi puhelimitse, että hänen omiin suosikkeihinsa kuuluvat keltavihreän Monrepos-mekon ohella malliston liehuvalahkeisten housut. Hänen mukaansa uudessa mallistossa korostui unisex-ajattelu.

”Miehekkäämmät tyylit toimivat mielestäni printtien kanssa ja rinnalla todella hyvin”, Teurnell sanoi.

Hänen punaisena lankanaan on ollut, että Marimekko tuottaa vaatteita, jotka ratkaisevat naisten arjen ongelmia ja tekevät päivästä paremman.

”Vaikka arkistomekot eivät välttämättä ole työvaatteita sinänsä, ne eivät myöskään ole herkkiä tai hauraita. Tärkeintä on, että niissä voi istua nurmikolla”, Teurnell sanoi.

Taltioinnin Marimekon näytöksestä voi katsoa esimerkiksi Marimekon Facebook-sivulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat