Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapellimestarilegenda musisoi yli 90-vuotiaaksi ja kuoli rauhallisesti nukkuessaan

Sir Neville Marrinerin johtama Amadeus-elokuvan levytys myi aikoinaan miljoonia

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen
Sir Neville Marriner Helsingin Musiikkitalossa lokakuussa 2012.
Sir Neville Marriner Helsingin Musiikkitalossa lokakuussa 2012. Kuva: Juhani Niiranen

Suomalaisyleisönkin rakastama kapellimestari Sir Neville Marriner kuoli nukkuessaan sunnuntaina 92-vuotiaana. Hän oli syntynyt Lincolnissa Englannissa 15. huhtikuuta 1924 ja johti orkestereita yli 90-vuotiaaksi.

Marriner kouluttautui viulistiksi ja soitti Lontoon budjetiltaan suurimmaksi nousseen London Symphony Orchestran kakkosviulujen äänenjohtajana 1956–1968.

Varhainen avioliitto teki hänestä kahden lapsen isän, mutta päättyi eroon. Yhteistyö varsinkin klarinetistipojan Andrew’n kanssa oli kuitenkin tiivistä. Pojasta tuli myöhemmin London Symphony Orchestran sooloklarinetisti.

Toinen avioliitto alkoi vuonna 1957 ja kesti. Kun Marriner oli saanut yksityiselämänsä kuntoon, hän halusi tehdä saman musisoinnille.

Isojen orkesterien taso oli sodanjälkeisessä Lontoossa ollut kehno, joten hän kutsui parhaista parhaita kotiinsa musisoimaan tasokkaammin.

”Meillä ei ollut tarkoitustakaan pitää konsertteja. Cembalistimme houkutteli meidät pitämään konsertin Lontoon St Martin-in-the-Fieldsin kirkossa. Meille tehtiin heti levytystarjous, ja siitä kaikki alkoi”, hän kertoi Helsingin Sanomille viimeisen Suomen-vierailunsa yhteydessä lokakuussa 2012. (Voit lukea haastattelun tästä linkistä).

Academy of St Martin-in-the-Fieldsin ensikonsertti oli 1958, eikä erillistä kapellimestaria tarvittu, koska Marriner piti langat käsissään konserttimestarin paikalta. Aluksi vain 15-henkinen kokoonpano kasvoi pian täydeksi kamariorkesteriksi.

Saatuaan koulutusta Pierre Monteux’lta Marriner ryhtyi johtamaan ilman viuluaan, koska erillisen kapellimestarin avulla harjoitusaika saatiin hyödynnettyä tehokkaammin.

Marriner johti kaikkiaan yli 600 levytystä, joilla on yli 2 000 sävellystä. Suosituimmaksi levyksi nousi Milos Formanin Amadeus-elokuvan soundtrack, joka myi yli 6,5 miljoonaa kappaletta.

”Meistä tuli suorastaan rikkaita. Aloimme suunnitella omaa konserttisalia ja laajentaa toimistoa. Siitä ei tullut mitään, ja menetimme rahamme”, hän tunnusti HS:lle.

Orkesteri jatkoi kuitenkin toimintaansa. Joshua Bell on nykyisin sen johtaja, ja Marriner pysyi sen elinikäisenä puheenjohtajana.

Sir Nevillen ohjelmiston ydin ulottui barokista aina 1900-luvun brittimusiikkiin. Hän suosi moderneja instrumentteja ja sai autenttisuuteen tähdänneiden vanhan musiikin tutkijoiden vihat niskoilleen.

Suosiota se ei haitannut lainkaan. Hän levytti myös suosittuja oopperalevyjä, joita tähditti esimerkiksi Karita Mattila.

Marriner perusti myös Los Angeles Chamber Orchestran ja johti sitä 1969–1978. Hän toimi ylikapellimestarina Osmo Vänskän nykyisin isännöimässä Minnesota Orchestrassa 1979–1986 ja Stuttgartin radion sinfoniaorkesterissa (Radio-Sinfonieorchester Stuttgart des SWR) 1986–1989. Vakituisten pestien jälkeen hän viiletti ympäri maailma kunnioitettuna vanhana maestrona.

Hyvän arvion hän sai myös Helsingissä 2012 johdettuaan Helsingin kaupunginorkesteria Musiikkitalossa, jonka akustiikkaa hän kehui paremmaksi kuin Lontoon salien tunnetusti vain välttäviä akustiikkoja.

Entä miksi hän halusi johtaa vielä yli 90-vuotiaana? Kyse oli tietysti nautinnosta, jonka musiikin tekeminen yhdessä lahjakkaiden orkesterimuusikoiden kanssa hänelle tuotti.

”Se on varsin addiktoivaa. Musiikkia voi ilmaista niin vapaasti ilman, että tarvitsee enää harjoitella minkään instrumentin soittamista”, hän kertoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat