Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juntit hallitsevat maailmaa, turistit tukahduttivat kotikaupungin – menestyskirjailija Donna Leon kyllästyi kumpiinkin

HS tapasi maailmankuulun dekkaristin, joka tunnetaan Venetsiaan sijoittuvista kirjoistaan.

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Donna Leon vieraili kustannusosakeyhtiö Otavan tiloissa Helsingissä.
Donna Leon vieraili kustannusosakeyhtiö Otavan tiloissa Helsingissä. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Kuka?

Kirjailija tukee myös barokkiyhtyettä

 Donna Leon on syntynyt Montclairissa New Jerseyssä 29. syyskuuta 1942. Venetsiaan hän muutti 1981.

  Hän on asunut myös Iranissa, Kiinassa ja Saudi-Arabiassa.

 Ensimäinen Guido Brunetti -dekkari Death at La Fenice julkaistiin alkukielellä 1992. Suomennos Kuolema oopperassa ilmestyi vuonna 1997.

 Viimeisin Guido Brunetti -suomennos on Ansionsa mukaan viime keväältä. Sen jälkeen on ilmestynyt englanniksi kaksi Brunetti-dekkaria – Falling in Love ja The Waters of Eternal Youth.

 Kirjailija on intohimoinen oopperan ystävä. Hän tukee myös taloudellisesti Il Pomo d’Oro -barokkiyhtyttä. Kolme vuotta sitten hän juonsi Turun musiikkijuhlilla kaksi barokkikonserttia.

Ei lainkaan pöllömpi kansainvälinen mainoskyltti suomalaisen suunnittelijan mallistoon kuuluvalle raikkaalle valkoiselle paidalle, jossa on värikkäitä orgaanisia kuvioita, jännittäviä eläinhahmoja.

Suomalaisen muodin mannekiini on nimittäin Donna Leon, joka tunnetaan kaikkialla maailmassa jo 23-osaiseksi kasvaneesta venetsialaisesta komisario Guido Brunettista kertovasta sarjasta.

”Kun täytin 60 vuotta, päätin, että panen kertarysäyksellä vaatekaappini uusiksi ja luovun iänikuisesta mustista vaatteista, joita monet pitivät tavaramerkkinäni. Nyt minulla on varmasti yli 50 valkoista paitaa, joista useissa on erilaisia hauskoja kuvioita. Tämän ihanan paidan sain täällä Suomessa kustantajaltani”, kertoo sunnuntaina päättyneillä Turun kirjamessuilla esiintynyt Leon.

Samalla hän nostaa lahjettaan ja vilauttaa sukaansa. ”Sukkien pitää olla tietysti keltaiset. Se on energinen väri.”

Kaisa Riivarin suunnitteleman paidan tarina alkaa itse asiassa Tallinnasta, jossa Leon osallistui Head Read -kirjallisuustapahtumaan.

Kirjailijan suomalaisella kustantajalla, Otavan kaunokirjallisen osaston päälliköllä Antti Kasperilla oli yllään Kaisa Riivarin suunnittelema paita, johon Leon ihastui ikihyväksi. Omansa Donna Leon sai heti Helsinkiin saavuttuaan.

Parhaillaan jo seuraavaa Guido Brunetti -dekkaria kirjoittava Donna Leon tuntuu nuortuvan sitä mukaan kuin ikää siunaantuu lisää. Samalla hän on muuttunut entistä räväkämmäksi ja poliittisesti epäkorrektimmaksi.

Hän on paljon sapekkaampi ja sumeilemattomampi kuin Guido Brunetti -dekkareista voisi äkkipäätä luulla. Hänen huumorintajuna on hauskasti äkkiväärää.

Muutos on melkoinen siihen Leoniin, jonka tapasin ensimmäistä kertaa Göteborgin kirjamessuilla 2001. Silloin hän oli selvemmin markkinoimassa kirjaansa, nyt hän on pikemminkin nauttimassa olostaan. Siitä rentous.

Poliittiset päättäjät Donna Leon panee muitta mutkitta poikki ja pinoon. Hänen mielestään esimerkiksi Britannian entinen pääministeri Tony Blair ja hänen vaimonsa Cherie tuskin olisivat tunnistaneet kirjaa, vaikka sen olisi heille näyttänyt.

”Jo aikaa sitten pohtiessani Recep Tayyip Erdoğanin valintaa presidentiksi, päädyin siihen, että Anatolian niemimaan maalaiset ovat suurin poliittinen voima Turkissa, koska harva Ankarassa tai Istanbulissa oli Erdoğanin takana. Nyt tämä sama porukka puskee Donald Trumpia presidentiksi.”

Vertauskuva tai ei. Leon on vakaasti sitä mieltä, että tällä hetkellä juntit ovat herroja. He määräävät politiikan suunnan.

Donna Leon antaa ymmärtää, että dekkareissa on dekkarien maailma. Maailma niiden ulkopuolella on sen sijaan toinen juttu.

”Guido Brunetti -dekkareissa olen tilivelvollinen lukijoilleni. En voi loukata tai järkyttää heitä liikaa enkä voi liioin pettää heidän luottamustaan. Lukijat ovat aikojen saatossa tottuneet samaan Guido Brunettinsa tietyssä paketissa. Pidän sopimuksesta kiinni”, paljastaa Leon, joka suuntaa Helsingistä Berliiniin. Hänen tukemansa barokkiyhtye Il Pomo d’Oro saa viikonvaihteessa Berliinin konserttitalossa Echo Klassik 2017 -musiikkipalkinnon.

”Dekkari – kuten mikä kirja tahansa – tietenkin sallisi tavallaan aivan kaiken. Tilanne on kuitenkin sama kuin ajaisi Saksassa autobahnilla. Sitä voisi huristaa vaikka 300 kilomerin tuntinopeutta, mutta se ei ole turvallista, ei kenellekään.”

Jos kirjailija rikkoo lukijan luottamuksen, hän on kuin kuukausi sitten pyhimykseksi julistettu äiti Teresa antamassa muotivinkkejä yleisölle.

Innostuessaan Leon tarraa useamman kerran keskustelun tiimellyksessä olkapäästä kiinni. Näpeissä on yllättävän paljon voimaa.

Suositulle Guido Brunetti -sarjalle ei ole näköpiirissä loppua. Donna Leon jatkaa sarjan kirjoittamista, koska se on hauskaa ja palkitsevaa. ”Ehkä lopetan sarjan 212. osaan”, hän vitsailee.

”Vakavasti puhuen epäilen, että kirjoitan sarjaa niin kauan kuin henki minussa pihisee.” Tällä hetkellä hän kirjoittaa sarjan 27. osaa.

Toinenkin päätös on kiveen hakattu. Donna Leon ei salli Venetsiaan sijoittuvien dekkariensa kääntämistä italiaksi niin kauan kuin on elävien kirjoissa.

Sen sijaan yksi kohtalonyhteys katkesi muutama vuosi sitten. Leon jätti Venetsian, myi talonsa ja muutti Sveitsiin pieneen kylään, jossa on alle 300 asukasta. Venetsiassa hän piipahtaa talvikuukausina ja asuu ystäviensä luona tai vuokraa huoneiston.

Turistit karkottivat Donna Leonin Venetsiasta.

”Turistitulvan tähden Venetsiassa on hankalaa elää. Kaupungissa on nykyisellään enää vain noin 50 000 asukasta, mutta vuositasolla siellä käy noin 30 miljoonaa turistia. Jos määrä suhteutettaisiin esimerkiksi Helsinkiin, se merkitsisi sitä, että helsinkiläiset saisivat kontolleen 300 miljoonaa turistia vuodessa. Siinä vaiheessa helsinkiläiset tarttuisivat jo kalašnikoveihin”, Donna Leon jatkaa.

Komisario Guido Brunetti ei ole kuitenkaan hylkäämässä Venetsiaa ja siirtymässä ratkaisemaan kadonneen käkikellon arvoitusta Sveitsiin. ”Brunetti on ja pysyy Venetsiassa ja Venetsian laguunin alueella.”

Venetsian nykyinen kaupungin johto ei kuitenkaan suhtaudu turisteihin torjuvasti, päinvastoin. Leon muistelee, että puoli vuotta sitten pormestari Luigi Brugnaro ei esimerkiksi antanut lupaa Gianni Berengo Gardinin Venetsian turistitulvaa dokumentoivalle valokuvanäyttelylle Palazzo Ducalessa.

Suggestiiviset valokuvat kaupungin historialliset rakennukset varjoonsa jättävistä jättikokoisista valtamerilaivoista päätyivät lopulta Olivettin galleriaan, joka ei ole yhtä samanlainen turistipyydys kuin Palazzo Ducale. Se ikään kuin siivottiin katseilta piiloon.

Leon korostaa, että aiheista tuleviin Guido Brunetti -dekkareihin ei ole pulaa. Riittää, että lukee italialaisia sanomalehtiä ja kuuntelee ihmisten puheita. Aina löytyy joku skandaali, korruptiosyytös tai väärinkäytös.

Hän löysi aiheen sanomalehdestä myös keväällä suomeksi ilmestyneeseen Brunetti-dekkariin Ansionsa mukaan. Siinä Brunetti selvittää vanhoihin kirja-aarteisiin erikoistuneessa kirjastossa Biblioteca Merulassa tapahtunutta varkaussarjaa.

”Vastaavanlainen tapaus sattui Napolissa 2012. Senaattori Marcello Dell’Utri nimitti ystävänsä Marino Massimo de Caron Girolaminin ison renessanssikirjaston johtajaksi. Kirjastosta katosi neljä tuhatta kirjaa, muun muassa Thomas Moren Utopian ensimmäinen painos. Ehkä myös Monteverdin L’Arianna-oopperan käsikirjoitus.”

Dell’Utria syytettiin ensimmäisen kerran mafiayhteyksistä vuonna 2004.

Oikaisu 4.10.2016 kello 8.47: Thomas Moren kirjoitusasu korjattu oikeaksi. Alun perin jutussa luki virheellisesti Thomas Moore.

Kaisa Rautaheimo / HS
Donna Leonin paita on Kaisa Riivarin suunnittelema.
Donna Leonin paita on Kaisa Riivarin suunnittelema.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat