Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjamaailman pitkä odotus päättyy: intialainen sensaatiokirjailija julkaisee toisen romaaninsa 20 vuoden jälkeen

Intialaisen Arundhati Royn esikoisromaani voitti 1997 Booker-palkinnon ja siitä tuli valtava kansainvälinen menestys

Kulttuuri
 
Hannes Heikura / HS
Arundhati Roy kotonaan Intian Delhissä vuonna 2005.
Arundhati Roy kotonaan Intian Delhissä vuonna 2005. Kuva: Hannes Heikura / HS

Intialaiselta menestyskirjailijalta Arundhati Roylta (s. 1961) ilmestyy uusi romaani – kaksikymmentä vuotta esikoisteoksen jälkeen.

Esikoisromaani Joutavuuksien jumala (The God of Small Things) voitti 1997 Booker-palkinnon ja oli ilmiömäinen menestys ympäri maailman. Se oli myös kaikkien aikojen myydyin Intiassa asuvan kirjailijan teos.

Suomeksi romaanin käänsi Hanna Tarkka ja se ilmestyi Otavan kustantamana syksyllä 1997. Roy vieraili tuolloin Suomessa Turun kirjamessuilla.

Joutavuuksien jumalan tapahtumat sijoittuivat Royn synnyinkylään Ayemenemiin Intian Keralassa, ajankohtana oli joulukuu 1969, jolloin kommunistit nousivat valtaan.

Vaikka toista romaania alettiin odottaa kiihkeästi heti ensimmäisen jälkeen, on Arundhati Roy kuluneet vuosikymmenet keskittynyt aktivismiin ja kirjoittamaan esseitä, aiheinaan esimerkiksi Yhdysvaltain Irakin ja Afganistanin sodat sekä Intian ydinkokeet.

Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 1997 Roy sanoikin: ”Minua kiinnostaa poliittisuuden ja henkilökohtaisuuden yhdistäminen.”

Vuonna 2005 Intian Delhissä Roy puolestaan totesi HS:lle: ”Kyllä, haluan vielä kirjoittaa romaanin.”

Mutta vuodet kuluivat eikä romaania kuulunut.

Nyt julkistettu romaani on nimeltään The Ministry of Utmost Happiness (”Äärimmäisen riemun ministeriö”) ja sen pitäisi ilmestyä ensi vuonna. Teoksen kustantaa Britanniassa Hamish Hamilton ja Intiassa Penguin.

”Olen iloinen, että The Ministry of Utmost Happinessin hullut (ja jopa häijyt) sielut ovat löytäneet tiensä maailmaan ja minä olen löytänyt kustantajani”, Arundhati Roy sanoo kustantajansa tiedotteessa.

Royn kirja-agentti luonnehtii teosta kertakaikkisen omaperäiseksi ja että teos on ”kaiken odottamisen arvoinen”.

Otavalla ei ole vielä päästy lukemaan Royn käsikirjoitusta, mutta agentin kanssa asiasta on ollut ”pitkään, pitkään puhetta”, kertoo kustannusjohtaja Minna Castrén.

”Olemme kovasti innoissamme, tätä on pitkään odotettu”, Castrén sanoo.

Suomennoksen julkaisuaikataulusta tai suomentajasta ei Castrénilla vielä ole tietoa. Selvää on vain se, että kirja halutaan niin pian kuin mahdollista.

”Jos ei heti samanaikaisesti alkuteoksen kanssa niin mahdollisimman pian.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat