Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikkimaailman kymmenen vuotta sitten häikäissyt primitiivinen sikarilaatikkomuusikko olikin huijausta

Bluesmies Seasick Steve palkittiin jopa vuoden läpimurtoartistina, mutta tuore elämäkerta paljastaa, että hahmo oli täysin keksitty, kirjoittaa musiikkitoimittaja Ilkka Mattila

Kulttuuri
 
Ilkka Mattila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n musiikkitoimittaja.
Warner Music
Seasick Steve vuonna 2008.
Seasick Steve vuonna 2008. Kuva: Warner Music

Vajaat kymmenen vuotta sitten musiikkimaailma löysi Seasick Steven. Omatekoista sikarilaatikkokitaraa soittava 66-vuotias valkoinen bluesartisti oli kuin ullakolta löytynyt aarre.

Seasick Steve eli Steven Wold kertoi viettäneensä nuoruusvuosina kiertolaiselämää Yhdysvaltojen etelävaltioissa, tehneensä hanttihommia ja oppineensa bluessoittajaksi ja 1970-luvulla elättäneensä itsensä myös katusoittajana Pariisissa.

Erityisesti Britanniassa Seasick Steve sai lämpimän vastaanoton. Hän soitti suurimmilla festivaaleilla ja pokkasi Mojo-lehden palkinnon vuoden läpimurtoartistina.

Nyt britit ovat hämmentyneitä, sillä hiljattain ilmestyneessä Matthew Wrightin elämäkertakirjassa Ramblin’ Man paljastuu, että Seasick Steve on osittain keksitty hahmo.

Todellisuudessa hän on kymmenen vuotta ilmoittamaansa nuorempi, ja kulkurielämän sijasta hän on viettänyt nuoruusvuotensa San Franciscossa ammattimuusikkona. Silloin Steven sukunimi oli Leach.

Eikä hän värjötellyt rahattomana 1970-luvun alun Pariisissa, koska hän soitti Kaliforniassa ensin intialaisvaikutteista progea soittavassa Shanti-yhtyeessä, ja vähän myöhemmin diskosoul-yhtye Crystal Grassissa.

Wold-sukunimen Leach otti käyttöön jo 1980-luvulla, ja Steve Woldina hän tuotti indieyhtye Modest Mousen ensimmäisen albumin vuonna 1995. Vuosituhannen taitteessa Steve muutti Norjaan ja tuotti siellä paikallisten artistien levyjä, kunnes keksi syntyä uudestaan Seasick Steve -hahmona.

Showbisneksessä on vuosikymmenten ajan hoettu, että jos todellisuus ja tarina ovat ristiriidassa, niin kerrotaan tarina.

Seasick Steve osoittautui Steven Leach/Woldilta erinomaiseksi keksinnöksi. Kaikki ihastuivat huumorintajuiseen vanhaan partaäijään, joka soitti primitiiviseltä kuulostavaa bluesia aikana, jolloin kaikkialla tarjottiin uutena musiikkina vain elektronista poppia tai veretöntä indietä.

The Guardian muistutti elämäkertakirjan paljastusten innoittamana, että vuonna 2008 tehdyssä haastattelussa Seasick Steve toivoi tienaavansa vihdoinkin vähän rahaa niin kauan kuin suosiota riittää. Hän myös korosti, että hänen laulujensa tarinat perustuvat omiin kokemuksiin ja muistoihin kulkurivuosilta.

Ei ole suuri yllätys jos paljastuu, että listapoppari ei oikeasti laulanutkaan hittikappaleellaan tai että räptähti on vähän liioitellut kovaa jenginuoruuttaan.

Bluesmiehen kuvaan vilunkimeininki on sopinut huonommin. Nähtäväksi jää, miten yleisö ottaa vastaan Seasick Steven uuden albumin ja pian alkavan Euroopan kiertueen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat