Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä tarkoittaa, jos Fem ja Teema laitetaan yhteen? – kysyimme Yleisradiosta

Julkaisujohtajan mukaan kanavia ei yhdistetä yhdeksi, vaan molempien ohjelmistoprofiilit säilyvät jatkossakin ominaan. Femin ohjelma sijoittuisi useimmiten alkuiltaan, Teeman loppuiltaan.

Kulttuuri
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Yleisradion hallintoneuvosto päättää pian, aiotaanko Yle Femin ja Yle Teeman ohjelmistot yhdistää yhden kanavapaikan alle.
Yleisradion hallintoneuvosto päättää pian, aiotaanko Yle Femin ja Yle Teeman ohjelmistot yhdistää yhden kanavapaikan alle. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Yleisradion suunnitelmat siirtää Teema- ja Fem-televisiokanavat samalle kanavapaikalle ovat herättäneet kysymyksiä sekä kulttuuriväessä että suomenruotsalaisessa yhteisössä.

Esimerkiksi joukko nimekkäitä kulttuurivaikuttajia vetosi viime viikon lopulla sen puolesta, että ruotsinkieliset ohjelmat jaettaisiin Ylen kaikkien kanavien kesken. Samalla Teema jäisi yksin omalle kanavapaikalleen.

Suomenruotsalaiset puolestaan pohtivat oman ruotsinkielisen kanavan katoamista.

HS pyysi Yleltä vastauksia keskeisimpiin mieltä kutkuttaviin kysymyksiin kahden televisiokanavan kohtalosta.

Yleisradion julkaisujohtaja Ismo Silvo, kuinka pitkällä suunnitelmat kahden kanavan yhdistämisestä ovat?

”Kysehän ei ole kanavien yhdistämisestä, vaan kahden kanavan tuomisesta samalle kanavapaikalle omine ohjelmistoprofiileineen. Alustava suunnitelma esitellään Yleisradion hallintoneuvostolle, joka kokoontuu tämän kuun lopulla. Hallintoneuvosto sitten päättää, edetäänkö asiassa. Jos päätös on myönteinen, siitä kestää ainakin puoli vuotta ennen kuin muutos toteutuu.”

Kimmo Räisänen
Ismo Silvo
Ismo Silvo

Miten ohjelma-aika jakautuisi Femin ja Teeman ohjelmiston kesken?

”Perusjaon mukaan viitenä päivänä viikossa Femin ohjelmaa olisi alku- ja keski-illassa, ja Teeman ohjelmaa loppuillassa. Kanava vaihtuisi noin kello 20. Yhtenä arkipäivänä ja yhtenä viikonlopun päivänä taas Femin ohjelmaa olisi loppuillassa.”

Mitä säästöjä tästä kaikesta tulisi?

”Välittömiä säästöjä tulisi jakelukustannuksista, eli yhden kanavapaikan vuokrasta. Se maksaa muutama miljoona euroa vuodessa. Mutta perusidea ei kuitenkaan ole se, että haetaan säästöjä, vaikka toki on hyvä, että saadaan tähän asti jakeluun menneitä kustannuksia ohjattua sisällön tuotantoon.”

Jos kahden kanavan ohjelmatarjonnan tuo samalle kanavapaikalle, jotakin on ilmeisesti pakko karsia. Mitä aiotte vähentää?

”Nythän Teeman ohjelmassa on aika paljon uusintoja parhaaseen katseluaikaan. Kaikki uusinnat ainakin vähenevät prime timessa eli parhaassa katseluajassa. Ei uusinnoista kuitenkaan kokonaan luovuta, vaan niitä nähdään muina aikoina. Femin ohjelmasta taas on tarkoitus jättää pois ruotsalaisen SVT Worldin ohjelmisto, jota nyt näytetään Femin omien ohjelmien reunuksilla esimerkiksi päiväsaikaan ja alkuillasta. Sen sijaan SVT:n ohjelmia otetaan osaksi Femin omaa lähetysaikaa.”

Yleisradion nettisivulle kirjoittamassanne näkökulmassa sinä, luova johtaja Ville Vilén ja Svenska Ylen johtaja Marit af Björkesten sanoitte, että aiotte lisätä suomen- ja ruotsinkielisten kulttuuritoimitusten yhteistyötä. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

”Esimerkiksi kaksikielisiä kulttuuriohjelmia, joiden tekoon suomen- ja ruotsinkieliset toimitukset osallistuvat.”

Aiotte myös luoda Teemalle ja Femille selkeämmät kanavasivut Ylen nettitoistopalveluun Areenaan. Onko kanavien painopiste siirtymässä lineaarisista broadcasting-lähetyksistä suoratoistoon?

”Teeman ohjelmia katsotaan jo nyt paljon Areenasta, koska Teeman yleisö on yksi kanaviemme nuorimpia. Samoin Femin kiinnostavimmat ohjelmat voivat saada samankokoisen yleisön televisiossa ja suoratoistossa. Koko uudistuksen merkittävimpiä asioita onkin se, että siirrytään kohti suoratoistoa, ei niinkään se, että luovutaan lineaarisen television yhdestä kanavapaikasta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat