Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raimo Sailas on Suomen haukutuin virkamies – nyt hän paljastaa laman aikana tehtyjä salaisia suunnitelmia Suomen pelastamiseksi

Hyvinvointivaltion romuttajan leiman saanut Sailas sai presidentti Koivistolta kehotuksen tehdä hätäsuunnitelma siltä varalta, että valtion kassasta loppuu raha.

Kulttuuri
 
Sami Kero / HS
Budjettipäällikkö Raimo Sailas kirjoitti syksyllä 1992 muistion, jossa hän ehdotti, mistä valtion menoja pitää säästää. Muutamassa päivässä hänestä tuli maan kuuluisin ja myös haukutuin virkamies.
Budjettipäällikkö Raimo Sailas kirjoitti syksyllä 1992 muistion, jossa hän ehdotti, mistä valtion menoja pitää säästää. Muutamassa päivässä hänestä tuli maan kuuluisin ja myös haukutuin virkamies. Kuva: Sami Kero / HS

Tietokirja. Jarkko Vesikansa: Laman taittaja. Raimo Sailas ja kolme talouskriisiä. Otava. 521 s.

Budjettipäällikkö Raimo Sailas oli 47-vuotias kokenut ja työteliäs mutta julkisuudessa näkymätön asiantuntija, kun hänestä tuli muutamassa päivässä maan kuuluisin ja myös haukutuin virkamies.

Sailas kirjoitti syksyllä 1992 muistion, jossa hän ehdotti, mistä valtion menoja pitää säästää. Budjettipäällikkö esitti muun muassa ankaria leikkauksia sosiaalietuihin.

”Sailaksen lista” tai ”Sailaksen paperi”, molempia nimiä käytettiin, oli shokki suomalaisille.

Kuinka virkamies kehtaa! Raimo Sailas leimattiin oitis hyvinvointivaltion romuttajaksi. Leima osoittautui pysyväksi.

Juuri ilmestyneessä Jarkko Vesikansan kirjoittamassa Sailaksen elämäkerrassa Laman taittaja (Otava) selvitetään juurta jaksain, missä tilassa Suomen talous syksyllä 1992 oikein oli.

Taloustilanne oli niin katastrofaalinen, että valtiovarainministeriö teki – presidentti Mauno Koiviston kehotuksesta – hätäsuunnitelman siltä varalta, että valtion kassasta loppuisi raha. Huomattava osa valtion menoista katettiin ulkomaisella lainalla.

Salaisen suunnitelman nimeksi annettiin Toiminta valtion likviditeettikriisissä. Jos ulkomainen luotto olisi loppunut, rahaa kassassa olisi riittänyt vain muutamaksi viikoksi. Sen jälkeen valtio ei olisi pystynyt maksamaan työntekijöilleen palkkoja tai kansalaisten sosiaaliturvan menoja.

Hätätilaa kesti lähes vuoden. Näyttää siltä, että hyvinvointivaltio oli enää hiuskarvan varassa. Sailaksen ehdottamilla budjettisäästöillä onnistuttiin kuitenkin rauhoittamaan ulkomaiset lainanantajat. Luototus jatkui, ja Suomi pääsi pahimman yli.

”Loppukeväällä 1993 Sailas tunsi, että pitkän pimeän tunnelin päässä näkyi valoa”, kirjassa kerrotaan.

1990-luvun alun lama oli toinen talouskriisi Raimo Sailaksen uralla. Ensimmäinen oli ollut 1970-luvun lopulla, jolloin hän valtiovarainministeri Paul Paavelan oppipoikana harjoitteli, miten kovia päätöksiä tehdään.

Molemmilla kerroilla talouskriisi onnistuttiin taittamaan, ja niitä seurasi voimakas kasvukausi. Vuonna 1995 alkanut hyvä kausi pysähtyi vasta syksyllä 2008. Alkoi kolmas talouskriisi, jota ei ole kyetty vieläkään taittamaan.

Kesken kolmannen kriisin Raimo Sailas joutui eläkkeelle, koska eläkeiän yläraja tuli vuonna 2013 vastaan.

Siitä lähtien häneltä on kärtetty muistelmia. Sailas kelpuutti kirjan tekijäksi tohtori Jarkko Vesikansan, joka on taustaltaan taloustoimittaja.

Kirja perustuu Sailaksen haastatteluihin ja arkistoihin. Sailas ei ole pitänyt päiväkirjaa, mutta hänen erinomainen muistinsa on yhä kunnossa.

Hän selvittää juurta jaksain ne kymmenet politiikan ja talouden kiemurat, joissa hän on ollut mukana.

Vesikansa taustoittaa nämä vaiheet niin tarkasti, että lukija aivan varmasti ymmärtää, mihin kaikkeen Sailaksen kertomat asiat liittyvät.

Kun kaksi kunnianhimoista kympin poikaa ryhtyy yhdessä kirjan tekoon, tuloksena on tuhti teos.

Onneksi Vesikansan työkalupakista on löytynyt journalistisia kikkoja, joilla hän onnistuu tuomaan myös Sailaksen taustan ja persoonan esiin.

Kirjan lopussa Sailas ja Vesikansa matkustavat Nivalaan ja käyvät Sailaksen kotitalossa, jonka Inkeri ja Aarne Sailas sodan jälkeen rakensivat. Vanhemmat olivat köyhiä, mutta halusivat kouluttaa lapsensa.

Inkeri ja Aarne olivat kunnostamassa kukkapenkkiä eräänä keväisenä päivänä vuonna 1957, kun 11-vuotias Raimo ajoi polkupyörällä kotipihaan. Raimo oli käynyt tarkistamassa Nivalan keskikoulun ilmoitustaululta, oliko hän läpäissyt oppikoulun pääsykokeen.

Tilanne oli niin herkkä, että oli vaikea puhua. Raimo ei kehdannut kertoa, eivätkä vanhemmat tohtineet kysyä.

”Olin juuri katoamassa talon kulman taakse, kun äidiltä pettivät hermot, ja hän kysyi, että pääsinkö. Vastasin vain päässeeni ja jatkoin matkaa. Enkä puhunut asiasta sen enempää”, Sailas muistelee.

Jäi kertomatta, että hän oli saanut parhaat pisteet. Yksi pääsykoe ratkaisi hänen elämänsä suunnan.

Jos ei olisi päässyt, hän olisi kansakoulun jälkeen muuttanut ehkä Nivalasta Raaheen ja mennyt töihin Rautaruukin tehtaalle tai lähtenyt 1960-luvun lopulla Ruotsiin, kuten niin monet hänen ikätovereistaan (s.1945) tekivät.

Kun hän pääsi keskikouluun, avautui tie huipulle. Raimo Sailaksesta tuli ylioppilas, valtiotieteen maisteri, valtiovarainministeriön virkamies, budjettipäällikkö ja pitkäaikainen valtiosihteeri, jolle virkauran jälkeen annettiin vielä poikkeuksellinen arvonimi: Kymmenien ministerien palvelijasta tuli lopulta ministeri itsekin.

Pentti Koskinen
Budjettipäällikkö Raimo Sailas kirjoitti syksyllä 1992 muistion, jossa hän ehdotti, mistä valtion menoja pitää säästää. Muutamassa päivässä hänestä tuli maan kuuluisin ja myös haukutuin virkamies.
Budjettipäällikkö Raimo Sailas kirjoitti syksyllä 1992 muistion, jossa hän ehdotti, mistä valtion menoja pitää säästää. Muutamassa päivässä hänestä tuli maan kuuluisin ja myös haukutuin virkamies.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat