Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norsua uhkaa pian dinosauruksen kohtalo – illan taitava tv-dokumentti kulkee salametsästäjien jäljillä ympäri Aasiaa ja Afrikkaa

Uhkapeliä sukupuutolla -dokumentti liittää yhteen salametsästyksen nousun ja maailmantalouden muutokset

Kulttuuri
 
Yle
Salametsästys uhkaa ajaa norsut sukupuuttoon 15 vuodessa.
Salametsästys uhkaa ajaa norsut sukupuuttoon 15 vuodessa. Kuva: Yle

Pari viikkoa sitten Helsingin Sanomissa kerrottiin, että afrikannorsujen lukumäärä on vähentynyt yli sadalla tuhannella viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n raportin mukaan Afrikassa elää noin 415 000 norsua. Vielä 1980-luvun alussa norsuja oli yli miljoona.

Taitava dokumentti Uhkapeliä sukupuutolla (2015) kertoo norsujen katoamisen taustoista. Syy on 2000-luvulla hurjasti lisääntynyt salametsästys.

Salametsästäjät himoitsevat erityisesti norsun syöksyhampaita. Lisäksi heitä kiinnostavat sarvikuonojen sarvet. Sarville ja hampaille on laajat markkinat Aasiassa.

Sarvikuonon sarvesta tehdyn jauhon uskotaan parantavan sairauksia ja auttavan krapulaan. Norsun syöksyhampaista saa kauniita esineitä.

Sarven hinta on noussut viime vuosina reilusti, dokumentissa kerrotaan. Norsunluun hinta pimeillä markkinoilla on kymmenkertaistunut 2000-luvulla. Salametsästäjien kannattaa ottaa riskejä.

Monia norsulajeja ja sarvikuonolajeja uhkaa sukupuutto. Dokumentin mukaan komeille eläimille voi käydä kuten dinosauruksille kävi, tosin eri syistä.

Ulkolinja-sarjassa esitettävä ohjelma on dramaattinen ja vauhdikas mutta samalla asiallinen ja syvällekäyvä. Noin 50-minuuttinen dokumentti kiertää ympäri maailmaa tutkailemassa salametsästystä ja laitonta kauppaa.

Keniassa käydään katsomassa salametsästäjien ampumien eläinten ruumiita. Usein eläimet eivät kuole heti ampumiseen vaan tuskallisesti myöhemmin.

Kiinassa haastatellaan norsunluuta käsittelevää kaivertajaa, joka ylistää materiaalinsa kaunista väriä. Kiinalaiset kaivertamot saavat käyttää vain laillista norsunluuta, mutta dokumentissa epäillään, ettei tästä pidetä kiinni.

Vietnamissa kuullaan sarvikuonon sarven käyttäjää, joka väittää isänsä saaneen elämäänsä lisävuosia sarvikuonojauhetta nauttimalla. Todellisuudessa jauheella ei ole väitettyjä terveyttä edistäviä ominaisuuksia.

Välillä dokumentin tekijät tekeytyvät rikkaiksi kuluttajiksi, joita kiinnostaa esimerkiksi sarvikuonon sarven palan ostaminen tai kaiverruksen saaminen kappaleeseen norsunluuta.

Uhkapeliä sukupuutolla liittää salametsästyksen nousun ansiokkaasti taloudellisiin muutoksiin maailmalla.

Norsujen ja sarvikuonojen vähenemiseen liittyvät Kiinan nouseva keskiluokka, Vietnamin avautunut talous ja afrikkalaisten alhainen tulotaso. Tämäntyyppisiä yhteyksiä ei ajankohtaisia ilmiöitä esittelevissä dokumenteissa aina tuoda esiin.

Ohjelma pohtii myös erilaisia keinoja salametsästyksen hillitsemiseksi ja eläinten pitämiseksi elossa.

On helppo arvata, että lähivuosina väitellään paljon salametsästyksen rajoittamisen tavoista.

Ulkolinja: Uhkapeliä sukupuutolla TV1:llä klo 22.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat