Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sairaus runteli Kimmo Oksasen kasvot – onnistunut teatteriesitys näyttää, millainen tuho oli pahimmillaan

HS:n toimittaja Kimmo Oksanen kertoi kirjassa Kasvonsa menettänyt mies sen, miten hän menetti suurimman osan kasvojensa ihokudoksesta. Näyttelijä-muusikot Puntti Valtonen ja Safka Pekkonen siirtävät tarinan koskettavasti näyttämölle.

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Johnny Korkman
Puntti Valtonen (oik.) ja Safka Pekkonen esittävät yhdessä säveltämänsä näyttämösovituksen toimittaja Kimmo Oksasen palkitusta kirjasta Kasvonsa menettänyt mies.
Puntti Valtonen (oik.) ja Safka Pekkonen esittävät yhdessä säveltämänsä näyttämösovituksen toimittaja Kimmo Oksasen palkitusta kirjasta Kasvonsa menettänyt mies. Kuva: Johnny Korkman

Teatteri Kasvonsa menettänyt mies. Kimmo Oksasen kirjan sovitus ja ohjaus Kari Paukkunen, musiikki Safka Pekkonen ja Puntti Valtonen, ääni Tuomas Fränti, valot Lari Palander, puvut Anu Pirilä. Rooleissa Puntti Valtonen ja Safka Pekkonen. Kulttuurikoneen tuottaman kiertue-esityksen ensi-ilta Helsingin Kanneltalossa. ★★★★

Kirjoista tehdään käännöksiä eri kielille, mutta toisinaan kirja voi saada kokonaan uuden olomuodon.

Toimittaja Kimmo Oksasen palkittu teos Kasvonsa menettänyt mies on nyt ilmestynyt puntinnoksena ja safkannoksena.

Kulttuurikoneen tuottaman kiertue-esityksen dramatisoinnista ja ohjauksesta vastaa Kari Paukkunen, mutta lavalla nähtävät kaksi monipuolista näyttelijä-muusikkoa Puntti Valtonen ja Safka Pekkonen ovat toimineet hankkeen selkeinä lähtökohtina Oksasen kirjan ohessa.

Näyttämöversio ei irtaudu kirjasta. Tarina kahden pienen tyttären isästä, joka viruksen ja bakteerin yhteisvaikutuksesta menettää suurimman osan kasvojen ja pään alueen ihokudoksesta, saa kuitenkin pitkälti musiikillisen muodon.

Yleisön kannalta ratkaisu on armelias, ja samalla omalla tavallaan syväluotaava.

Esiintyjillä on vahva tausta musiikin saralla. Pekkonen muistetaan vuosien takaa muun muassa Juice Leskinen Slam -yhtyeen kosketinsoittajana ja Valtonen sitä seuranneen Grand Slamin kitaristina.

Nyt he vastaavat yhdessä esityksen bluesvoittoisesta musiikista. Esityksessä kuullaan Oksasen tekstiin sävellettyjen laulujen lisäksi tekstin hengessä muuten vain svengaavia estradinumeroita. Miesten ahkerasti versioima Kurt Weillin Alabama song saa samalla uuden eloisan sanoituksen.

Pekkonen ja Valtonen ovat myös taipuisia näyttelijöitä.

Valtosella on ensiluokkainen taito luoda kontakti yleisöön ja saada mielikuvat elämään. Hän ei näyttele niinkään sairaalakierteeseen joutuvaa toimittaja Oksasta, vaan henkilöhahmon sisäistä maailmaa muistoineen, aisteineen ja kuvitelmineen.

Pekkonen on Valtoselle hyvä pari näyttämön akrobaattina. Hän ilmentää suurta tarkkuutta ja tyylitajua kuvatessaan tarinan muita hahmoja pikkutytöstä iäkkääseen ylilääkäriin.

Oksasen kirjasta jää tietysti pois suuria tasoja ja teemoja. Teoksen yhteiskunnalliset rinnastukset kilpistyvät yksityisiksi kokemuksiksi, jotka näyttämön todellisuudessa saavat yleistä kantavuutta.

Katsojan ei tarvitse tietää oikeastaan mitään ennen esitystä. Teoksen lukeneet saavat näyttämölle heijastetuista kuvista vastauksen mieltä askarruttaneeseen kysymykseen: miltä potilas todellisuudessa näytti sairauden pahimpien vaiheiden aikana.

Tunnelmaltaan väkevällä esityksellä on kohottava, ehkä jopa tervehdyttävä vaikutus.

Muutaman sairaalasermin äärellä voi tapahtua ihmeitä – silloinkin kun sermit on nostettu teatterilavalle.

Sari Gustafsson
Kimmo Oksasen palkittu kirja Kasvonsa menettänyt mies on saanut näyttämötulkinnan.
Kimmo Oksasen palkittu kirja Kasvonsa menettänyt mies on saanut näyttämötulkinnan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat