Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset kuuntelevat musiikkia entistä enemmän älypuhelimesta, radio on silti suosituin

Digitaaliset musiikkipalvelut ovat tuttuja nyt myös vanhimmissa ikäryhmissä

Kulttuuri
 
Akseli Valmunen / HS
Kännykän suosio musiikin kuunteluvälineenä kasvaa samaan aikaan kun maksulliset suoratoistopalvelut yleistyvät.
Kännykän suosio musiikin kuunteluvälineenä kasvaa samaan aikaan kun maksulliset suoratoistopalvelut yleistyvät. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Älypuhelin on syrjäyttänyt tietokoneen musiikin kuuntelussa. Teoston ja Musiikkituottajien teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan musiikkia kuunnellaan Suomessa tavallisimmin auton soittimesta tai puhelimesta.

Kaksi vuotta sitten tehdyssä kyselyssä tietokone oli vielä toiseksi tärkein musiikin lähde.

Muutosta on myös digitaalisen musiikin käytössä, sillä myös vanhemmat ikäluokat käyttävät nyt enemmän verkon musiikkipalveluja. 62 prosenttia yli 56-vuotiaista vastaajista kertoi kuunnelleensa musiikkia verkossa viimeisen neljän viikon aikana.

Radio on pitänyt pintansa verkkopalvelujen suosion kasvusta huolimatta. Peräti 64 prosenttia vastaajista sanoo kuunnelleensa musiikkia radiosta viimeisen kahden päivän aikana.

Radion suosiosta kertoo myös, että erillinen radiolaite on yleisempi musiikin kuuntelun lähde kuin cd-soitin, tabletti tai mp3-soitin.

Toiseksi suosituin kanava on Youtube ja kolmanneksi yleisimmiksi ovat nousseet maksulliset suoratoistopalvelut, joista Spotify on suosituin. Sillä arvioidaan olevan Suomessa 700 000 käyttäjää.

Maksullista musiikkipalvelua käyttää noin 40 prosenttia vastaajista. Heistä valtaosa käyttää palveluihin enintään 14 euroa kuukaudessa. Television maksukanaviin ja verkko-tv -palveluihin käytetään selvästi enemmän rahaa kuin musiikkipalveluihin.

Äänilevy – joko cd, vinyylilevy tai dvd – on jäänyt digitaalisten palvelujen jalkoihin varsinkin päivittäisessä käytössä. Vain 13 prosenttia kertoi kuunnelleensa musiikkia levyltä viimeisen kahden päivän aikana.

Harvemmin musiikkia kuuntelevien keskuudessa levyt ovat yhä maksullisia suoratoistopalveluja suositumpia. Noin kaksi kolmannesta vastaajista sanoi kuunnelleensa musiikkia levyltä viimeisen puolen vuoden aikana.

Teoston ja Musiikkituottajien kyselyssä selvisi myös, että joka neljäs on käynyt jossakin elävän musiikin konsertissa kuluneen kuukauden aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat