Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jättimäiset kulttuuripalkinnot Seppo Hoville ja suomen kielen puolustajalle

Jenny ja Antti Wihurin rahasto myönsi historiansa suurimman summan, yli 11 miljoonaa, taiteelle, tieteelle ja yhteiskunnalliselle toiminnalle.

Kulttuuri
 
Pete Aarre-Ahtio
Seppo Hovi sai 20000 euron tunnustuspalkinnon elämäntyöstään musiikin saralla.
Seppo Hovi sai 20000 euron tunnustuspalkinnon elämäntyöstään musiikin saralla. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Musiikkineuvos Seppo Hovi ja Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) pitkäaikainen johtaja Pirkko Nuolijärvi ovat saaneet Jenny ja Antti Wihurin rahaston suuret palkinnot. Palkinnot jaettiin sunnuntaina rahaston syyskokouksen yhteydessä.

Professori Nuolijärvi saa kunniapalkinnon, yhteensä 30 000 euroa, tunnustuksena työstään suomen kielen tutkijana ja sen sitkeänä puolustajana.

Nuolijärvi jäi juuri eläkkeelle Kotuksesta, jonka johtajana hän toimi vuodesta 1998 lähtien.

Emilia Kangasluoma / HS
Pirkko Nuolijärvi
Pirkko Nuolijärvi

Hän on tutkinut urallaan suomen kielen muutosta, televisiokeskustelujen vuorovaikutusta ja puhutun kielen roolia kaunokirjallisuudessa sekä tehnyt töitä ymmärrettävän virkakielen puolesta.

Vielä eläkkeelläkin Nuolijärvi aikoo jatkaa tutkimustyötään. Hän on ollut huolissaan siitä, että yliopistoissa ollaan luopumassa suomenkielisestä opetuksesta. Myös firmoissa kommunikointi tapahtuu yhä useammin englanniksi, joka ei Nuolijärven mukaan ole kuitenkaan oikeaa englantia

Seppo Hoville myönnettiin 20 000 euron arvoinen tunnustuspalkinto monipuolisesta työstä musiikin alalla. Palkintoperusteluissa Hovia kuvataan ”musiikkitaustaisen viihde- sekä tarinagenren todelliseksi moniosaajaksi”.

Hovi on ehtinyt toimia elämänsä aikana muun muassa luokanopettajana, jazzpianistina, harmonikansoittajana sekä Dannyn, Kirkan ja Juice Leskisen kosketinsoittajana.

Kaikille suomalaisille hän tuli tutuksi television välityksellä 1980-luvulta alkaen. Hovi on juontanut musiikkiohjelmia Laulunlyömät, Seppo Hovin seurassa, Tenavatähti, Karuselli ja BumtsiBum.

Klassisen musiikin saralla Hovi on esiintynyt varsinkin basso Jaakko Ryhäsen kanssa.

Kaikkiaan Jenny ja Antti Wihurin rahasto tuki tiedettä, taidetta ja muuta yhteiskunnallista toimintaa tänä vuonna 11,5 miljoonalla eurolla. Yhteissumma on rahaston historian suurin.

Kansallisgallerialle myönnettiin miljoona euroa säätiöpääomakeräykseen, jolla tuetaan Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon toimintaa, valtion taidekokoelman kartuttamista sekä taiteen tutkimus- ja kehitystoimintaa.

Tieteestä suurimman apurahan, 1,8 miljoonaa euroa, sai Wihurin tutkimuslaitos sydän- ja verisuonitautien perustutkimukseen sekä laitehankintoihin.

Taideapurahoja myönnettiin muun muassa Lapin kamariorkesterille, Avantille ja Sodankylän elokuvafestivaalille. Yhteiskunnallisen toiminnan apurahaa saivat muun muassa Aseman lapset ja Suomen meripelastusseura.

Merenkulkuneuvos Antti Wihurin ja rouva Jenny Wihurin vuonna 1942 perustama kulttuurisäätiö on jakanut 74 vuoden aikana palkintoja ja apurahoja nykyrahassa mitaten yhteensä yli 280 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat