Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Illan tv-dokumentti rikkoo kuvaa Urho Kekkosesta: presidentti oli viimeisinä vuosinaan heikko, ei median esittämä myyttinen ihmemies

Suurin osa Urho-dokumentin materiaalista on ennen julkaisematonta

Kulttuuri
 
Tuomo Yrttiaho
Kalle Kultala
Presidentti Urho Kekkonen Kalle Kultalan ikuistamana.
Presidentti Urho Kekkonen Kalle Kultalan ikuistamana. Kuva: Kalle Kultala

Yleisradion Dokumenttiprojektissa maanantaina nähtävä Ari Lehikoisen dokumentti Urho kuvaa Urho Kekkosen (1900–1986) viimeisiä vuosia tasavallan presidenttinä ja virastaan vetäytyneenä eläkeläisenä.

Myyttisiin mittoihin kasvanut kuva presidentti Kekkosesta saa harvinaisen arkistomateriaalin ja läheisten ihmisten haastattelujen kautta uusia sävyjä: kansakunnan isä oli myös heikko ja yksinäinen.

Kolmekymmentä vuotta Kekkosen kuoleman jälkeen tietty kuva presidentistä istuu silti lujassa.

”Kekkonen leijuu edelleen ylivertaisena hahmona Suomen historiassa. Siksi erilaiset sävyt ovat tervetulleita”, sanoo mediatutkija Johanna Sumiala Helsingin yliopistosta.

Sumiala on tutkinut yhdessä Lotta Lounasmeren kanssa Kekkosen kuoleman saamaa huomioita kotimaisessa valtamediassa. Hänen mukaansa UKK:n kuoleman ja hautajaisten käsittely vahvisti myyttiä suvereenista Kekkosesta.

Kun presidentti Kekkonen kuoli elokuun 31. päivänä vuonna 1986, välitettiin kuolinuutinen kansalaisille jo tunnin kuluessa. Kyse oli poikkeuksellisesta mediatapahtumasta.

”Surumusiikki alkoi soida, ja arkinen uutisagenda sai väistyä. Eri tiedotusvälineiden uutisointi oli myös hämmästyttävän samankaltaista.”

Televisio, sanomalehdet ja radio toistivat yhdenmukaista tarinaa kuolleesta Kekkosesta: valtaannoususta siirryttiin turvalliseen mutta autoritaariseen isähahmoon ja ulkomaisten merkkihenkilöiden rinnalla vakuuttavasti esiintyneeseen poliittiseen johtajaan.

”Samalla ohitettiin kaikki poliittinen kähinöinti.”

Vaikutelma kansan kollektiivisesta surusta levisi kuoleman ja hautajaisten välisen viikon aikana. ”Helsingin Stockmann teki suruikkunan, ja lehdet kirjoittivat, että kukkakaupoista loppuivat kukat.”

Uutisoinnista muisteluun edennyt mediatapahtuma huipentui hautajaisiin, jotka Yle televisioi.

Sumialan mukaan kyse oli rituaalisesta mediatapahtumasta, jossa luotiiin jatkuvuuden tunnetta ja toisaalta valmistauduttiin siirtymään. Hän vertaa sitä Leonid Brezhnevin hautajaisiin vuonna 1982.

”Tyylissä oli paljon samaa. Kekkosen hautajaiset olivat vain askeettisempi versio.”

Vaikka Kekkonen oli terveyssyistä joutunut eroamaan virastaan jo muutamaa vuotta aiemmin, pönkitettiin kuolemaa seuranneessa mediatapahtumassa kuvaa vahvasta johtajasta. Siihen ei sopinut ajatus heikosta ja sairaasta vanhuksesta.

”Media ei huomioinut Kekkosen heikkoutta millään tavalla.”

Urhossa haastateltavat puhuvat Kekkosen terveyshuolista, joita pyrittiin järjestelmällisesti salaamaan – sekä yksinäisyydestä.

”Heikkoudet tuovat myyttiseen Kekkoseen inhimillisyyttä.”

Dokumenttiprojekti: Urho TV1:ssä klo 21.30

Kalle Kultala
Urho Kekkonen keskustelee Maarit Tyrkön ja ohjaaja Mikko Niskasen kanssa.
Urho Kekkonen keskustelee Maarit Tyrkön ja ohjaaja Mikko Niskasen kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat