Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikko Kuustonen säväytti vihdoinkin – lue HS:n arviot Vain elämää -sarjan Hector-tulkinnoista

Mikael Gabriel räppäsi omasta nuoruudestaan keskellä Lumi teki enkelin eteiseen -klassikkoa

Kulttuuri
 

Helsingin Sanomien musiikkitoimittaja Ilkka Mattila arvioi tuoreeltaan Vain elämää -jaksojen musiikkiesitykset. Suositun sarjan viidennen tuotantokauden neljännessä jaksossa artistit esittivät tulkintoja Hectorin kappaleista.

Chisu: Asfalttiprinssi

★★

Chisun versioissa on kuultu aiemmissakin jaksoissa 1980-lukulaista rocksoundia. Alun perin folkrockista ja glamista risteytetty Asfalttiprinssikin oli muokattu Blondie-henkiseksi puolisynteettiseksi rockiksi.

Sovituksessa oli laitettu kertosäekin uusiksi. Chisun tulkinta alkoi turhan varovaisesti, mutta loppui raivokkaammin. Täysosumaa ei silti tullut.

Pekka Elomaa
Vain elämää -sarjassa vietettiin nyt Hectorin eli Heikki Harman päivää.
Vain elämää -sarjassa vietettiin nyt Hectorin eli Heikki Harman päivää.

Suvi Teräsniska: Yhtenä iltana

★★★

Hectorin 1990-luvun tuotannon rakastetuimpiin kuuluva kappale istui luontevasti Suvi Teräsniskan tyyliin.

Teknisesti Teräsniska on kauden paras laulaja, ja tällä kertaa laululle oli annettu paljon tilaa, vaikka täysillä vedetty kertosäe ei tullutkaan yllätyksenä. Vastapainoina toimi säkeistössä sykkinyt nurinkurinen rytmi.

Lauri Tähkä: Tuulisina öinä

★★

Hectorin runsaassa tuotannossa on runsaasti ikivihreitä ja itsestään selviä hittejä, mutta ilahduttavaa oli, että kaikki illan aikana kuullut kappaleet eivät olleet niitä eniten soitettuja. Kuten ei Lauri Tähkän valitsema Tuulisina öinäkään.

Alkuperäisversiossa ahdistus on puettu ylvääseen, jousilla rikastettuun ja progehtavaan rocksovitukseen, mutta Tähkän versiossa kertosäe oli energisempi ja valoisampi Coldplay-henkisine oo-oo -vastamelodioineen. Jotenkin sitä paatosta ja syysmyrskyn pimeyttä jäi tässä versiossa kaipaamaan.

Anna Puu: Kuunnellaan vaan taivasta

★★★

Anna Puu lauloi tällä kertaa herkästi ja vähäeleisesti, mikä oli hyvin linjassa hienostuneen bändisoinnin kanssa. Kokonaan ilman rumpuja soinut kertosäe yllätti positiivisesti, mutta vain kaksiminuuttiseksi jäänyt versio tuntui auttamattoman lyhyeltä.

Tarkkaan formatoidussa televisio-ohjelmassa on omat rajansa, mutta välillä typistetyt tulkinnat harmittavat, varsinkin musiikin varaan ideoidussa ohjelmassa. Joistakin esityksistä on nähty sentään pidempiä versioita verkossa.

Mikael Gabriel: Lumi teki enkelin eteiseen

★★★

Hectorin kuuluisin ja tunnetuin kappale on ainutlaatuinen yhdistelmä sysimustaa draamaa ja lohdullisen harmonista musiikillista ilmaisua. Siihen on vaikea kuvitella enää mitään perinteisen folkrockin keinoin luotua lisäarvoa.

Mikael Gabriel otti räpättyihin säkeistöihin mukaan omien nuoruusvuosiensa synkät ja itsetuhoiset ajatukset. Räppäys ja alkuperäistä mukailevat kertosäkeet nivoutuivat yhteen luontevasti, eikä lopputulos ollut läheskään niin muotopuoli kuin ennakolta olisi voinut pelätä.

Mikko Kuustonen: Woyzeck

★★★★

Hector teki 1970-luvun lopussa ja 1980-luvun alussa paljon aikaa kestäväksi osoittautunutta musiikkia. Modernilla ja osin synteettisellä soundilla tuotetun Eurooppa-albumin Woyzeck-kappale on sen ajan parhaita. Olikin hienoa, että siitä kuultiin nyt väkevä versio ja kaikkein hienointa oli, että sen teki aiemmissa jaksoissa bluesrockin bunkkerissa turvallisesti pysytellyt Kuustonen!

Nyt tuli vakavissaan vedetty ja kappaleen maanisen pohjavireen mukainen tulkinta. Suoristettu hardrock-kertosäe oli ehkä turhankin alleviivaava, mutta Kuustosen heittäytyminen ja riskinotto pitivät kappaletta pinnalla alusta loppuun. Ja tällä kertaa onneksi riittävän pitkänä tulkintana.

Vain elämää -sarjaa esittävä Nelonen ja Helsingin Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat