Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cheek-kirja herätti lämpimän muiston mummon kirjahyllystä

Jos joku, Cheek varmasti tietää mitä ovat Vise-Öö ja muut mummon kirjahyllyn aarteet

Kulttuuri
 
Mika Ranta / HS
Kuva: Mika Ranta / HS

Cheekin elämäkerta JHT – Musta lammas paljastaa, että Jare ”Cheek” Tiihosen vanhemmat myivät työkseen kirjoja ennen räptähden syntymää.

He kiersivät 1970-luvun lopussa Suomea asuntovaunulla, pysähtyivät kesätapahtumiin ja markettien parkkipaikoille ja myivät hyvällä menestyksellä varsinkin tietosanakirjasarjoja.

Muistattehan ne arvokkaat rivit identtisen näköisiä kirjoja vanhempien ja isovanhempien kirjahyllyssä? Ne olivat tarpeen ennen Googlea ja Wikipediaa.

Oma muistikuvani kotoa liittyy Otavan isoon tietosanakirjaan eli Encyclopaedia Fennicaan. Osaan vieläkin ulkoa sen osien selkään painetut hakusanojen lyhenteet: A-Celle, Celli-Gh, Gi-Jyrk, Jyrs-Kuur, Kuus-Mons, Mont-Pyra, Pyre-Soso, Sost-Tsc, Tse-Visc ja Vise-Öö-hakemistot.

Mummolan hyllyssä oli hieman erilainen kokoelma, sillä pappa oli hankkinut muutamastakin kirjasarjasta ensimmäisen osan tutustumistarjouksella, mutta todennut myöhemmin, että koko sarjaan ei kannata investoida.

Luin mummolassa käydessäni kirjoista artikkeleja muun muassa autoista, banaaneista ja Chilestä.

Monet olivat kuitenkin valmiita maksamaan koko sarjasta, usein pitkällä osamaksusopimuksella.

Cheekin äiti Aini Tiihonen kertoo Cheek-kirjassa, että huipputuotteita olivat Facta ja varsinkin Spectrum-kirjasarja. Vuonna 1979 16-osainen Spectrum maksoi 7 200 markkaa. Suomen pankin rahanarvolaskurin mukaan se on nykyrahassa lähes 4 000 euroa.

Vaikka suuri osa kirjasarjojen tiedosta on edelleen ajanmukaista, Spectrumien vaihtoarvo on romahtanut pahasti.

Optimistisimmat pyytävät siitä myyntipalstoilla jopa 70 euroa, mutta moni tarjoaa koko sarjaa ilmaiseksi.

Spectrum-sarjan hyllyssä viemään tilaan mahtuisi helposti parikymmentä kannettavaa tietokonetta. Jos tyytyisi edulliseen perusläppäriin, niiden hinnaksi tulisi noin 4 000 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat