Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudessa lastenohjelmassa Karvakuonoista tuttu koirahahmo selvittää miltä kiire tuntuu ja mitä tapahtuu kun hermostuu

Mies ja koira yrittävät, erehtyvät ja oivaltavat lasten asiaviihteessä.

Kulttuuri
 
Kaisu Tervonen
Jyri Pitkänen
Rami Saarijärvi ja Olli Monosen operoima Riku ovat Rami ja Riku.
Rami Saarijärvi ja Olli Monosen operoima Riku ovat Rami ja Riku. Kuva: Jyri Pitkänen

Ottaessaan selvää liikunnan riemusta Rami hyppää seivästä ja päätyy puun oksiston kautta roskikseen. Seiväshyppy on osa kymmenottelua. Koirahahmo Riku ja ihmistoverinsa Rami ovat päätelleet, että kymmenottelu tarkoittaa kymmenkertaista liikunnan riemua.

Rikun ja Ramin outo tapaus esitetään lauantaisin osana Pikku Kakkosta. Sarjan käsikirjoittaneen ja ohjanneen Teemu Palosaaren mukaan kymmenen jakson aiheet jakautuvat kahteen osaan.

”Mukana on toisaalta tällaisia negatiivissävytteisiä tuntemuksia: kiire, melu, hermostuminen. Niihin heijastuu varmaan se lapsen kokemusmaailma. Haluan myös antaa välineitä käsitellä asioita. Sitten on positiivisempia tuntemuksia: liikunnan riemu, musiikin voima, runous.”

Ylen omat lastenohjelmia koskevat periaatteet listaavat, että ”lastenohjelmien sisällöissä korostuvat suhteet ihmiseen, kulttuureihin, luontoon, ympäristöön, tietoon ja tunteisiin”.

Rikun ja Ramin outo tapaus vastaa eritoten kahteen viimeiseen. Palosaaren mukaan yksi päämääristä on osoittaa lapselle, että muutkin kokevat negatiivisia tunteita ja että niiden kanssa pystyy elämään ihmisiksi. Huumoria painotetaan myös.

”Kyllä lapsilla on oikeus vaikka pitkän päiväkotipäivän jälkeen hengähtää, istua ja viihtyä. Se on tavallaan peitelty viihteen alle se asia.”

Riku ja Rami etsivät teemoista tietoa kirjastosta ja internetistä, kokein ja mittauksin. Tärkeätä on kokeilla asioita myös itse.

”Jälkeenpäin Outoa tapausta katsottuani olen huomannut, että homma näyttää tämmöiseltä muodikkaalta ilmiöoppimiselta. Otetaan joku teema, josta pojat lähtevät etsimään tietoa, ja oikeille jäljille päädytään virheiden ja väärien ratkaisujen kautta. Vastauksia saadaan oikeasti testaamalla asioita.”

Freelancerina toimiva Palosaari on käsikirjoittanut Rikun (eli Olli Monosen operoiman koiranuken) ja Ramin (eli Rami Saarijärven ) aiempiakin ohjelmia. Koira ja mies ovat hyvä yhdistelmä, monestakin syystä.

”Siinä on vähän niin kuin lapsi ja aikuinen, mutta toisaalta se on koominen pari. Aika ronskisti ne myös koettelevat ystävyyden rajoja. Ehkä ne eivät ole niinkään koira ja mies vaan Riku ja Rami.”

Rikulla on jo ikää. Jo 1970-luvun lopulla aloittaneista Karvakuonoista tuttu kaveri kuuluu myös Palosaareen omiin lapsuusmuistoihin.

”Se on niin vetävä hahmo, että aikuiseltakin unohtuu, että se on nukke. Voi olla, että äänimies, joka menee laittamaan mikkiä Rikulle, laittaa sen siihen karvakuonon rintapieleen.”

Rikun ja Ramin outo tapaus klo 8.20 TV2:lla

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat