Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hymyilevän miehen piti olla ”täydellinen katastrofi” — nyt suomalaiselokuva sai Lontoossa ihastuneen vastaanoton

Seuraavaksi elokuvaa viedään Amerikkaan. Elokuva on pannut ohjaaja Juho Kuosmasen kalenterin uusiksi.

Kulttuuri
 
Jarkko Jokelainen
Hymyilevä mies sai Lontoon-ensi-iltansa torstaina Leicester Squaren Vue-teatterissa.
Hymyilevä mies sai Lontoon-ensi-iltansa torstaina Leicester Squaren Vue-teatterissa. Kuva: Jarkko Jokelainen
Kuka?

Ohjaaja-käsikirjoittaja Juho Kuosmanen

 Syntynyt Kokkolassa 1979, asuu nykyään Helsingissä.

 Kuosmasen elokuva Taulukauppiaat voitti Cannesin elokuvafestivaaleilla ykköspalkinnon nuorten sarjassa vuonna 2010.

 Hymyilevä mies on Kuosmasen ensimäinen pitkä elokuva. Elokuva sai toukokuussa Cannesin elokuvafestivaaleilla ensimmäisen palkinnon Un Certain Regard -sarjassa.

 Elokuva perustuu kokkolalaisen nyrkkeilijän Olli Mäen tarinaan.

Lontoo

20 minuuttia. Niin kauan siihen meni, että Juho Kuosmasen ohjaama Hymyilevä mies oli voittanut englantilaisen elokuvien levitysyhtiön puolelleen.

Viitisen kuukautta tämän jälkeen, viime torstaina, elokuva sai lopulta ensi-iltansa Britanniassa osana Lontoon elokuvafestivaalien ohjelmaa. Varsinaiseen teatterilevitykseen se tulee saarivaltiossa vasta maaliskuussa 2017.

Elokuvaa levittävän Mubi-yhtiön toimitusjohtaja Efe Çakarel näyttää silminnähden tyytyväiseltä kätellessään salista poistuvia katsojia Vue-teatterin aulassa, englantilaisen elokuvamaailman keskipisteessä Leicester Squarella.

”Huomasitko, miten yleisö reagoi elokuvaan?” hän intoilee. Lähes loppuunmyyty 400 hengen sali oli täyttynyt taputuksista, ja joukossa oli myös muutama riemunkiljahdus.

”Tämän elokuvan maine tulee leviämään suusta suuhun, kun katsojat tulevat suosittelemaan sitä eteenpäin”, hän uskoo. ”Niin käy vain harvoille elokuville.”

Mubi on levitysyhtiönä pieni ja vieraskielisen elokuvan mahdollisuudet ovat Britanniassa rajatut, mutta Çakarel lupaa yhtiön tekevän kaikkensa suomalaiselokuvan eteen. Edessä on vielä suurempia haasteita, sillä Mubi vastaa elokuvan levityksestä myös Pohjois-Amerikassa.

”Me laitamme kaikki pelimerkit tähän”, hän uhoaa.

Çakarel näki Hymyilevän miehen jo toukokuussa Cannesin elokuvafestivaaleilla. Katsottuaan elokuvaa 20 minuuttia hän oli valmis tekemään levityssopimuksen.

”Myöhemmin minulta kysyttiin, miksemme tehneet sopimusta jo ensimmäisen minuutin jälkeen, kun pikkulapset pillahtavat itkuun säikähtäessään auton ääntä. Elokuva on täynnä näitä pieniä herkullisia kohtauksia, jotka kasautuvat päällekkäin.”

Hymyilevän miehen rakkaustarina teki vaikutuksen levitysyhtiöön.
Hymyilevän miehen rakkaustarina teki vaikutuksen levitysyhtiöön.

Çakarel oli myyty siinä vaiheessa, kun elokuvan päähenkilö, nyrkkeilijä Olli Mäki ( Jarkko Lahti ) kyyditsee tyttöystäväänsä Raijaa ( Oona Airola ) polkupyörällä läpi kesäisen metsämaiseman. Vain hetkeä aiemmin he olivat yrittäneet käynnistää autoa, ilmeisen huonolla menestyksellä.

Myös ensi-illan katsojat vaikuttivat näkemäänsä tyytyväisiltä.

”Tiesin elokuvan kertovan nyrkkeilystä, mutta en tiennyt edes tyylilajia”, lontoolainen James Stenton sanoo salista poistuessaan. ”Pidin siitä, että elokuva oli tunteellinen mutta ei lainkaan sokerinen. Kyse ei ollutkaan menestyksestä nyrkkeilijänä, vaan tunteista.”

Saksalainen mutta Lontoossa asuva Lauren Federlei piti elokuvaa kauniina ja liikuttavana.

”Se sai ajattelemaan, mikä on tärkeää omassa elämässäni”, hän puntaroi. ”Päähenkilö ei ollut tapahtumien keskipisteessä, vaan koko ajan hieman sivussa. Hän antoi pienen panoksensa isoon kokonaisuuteen, ja se riitti tekemään hänet onnelliseksi.”

Hetkeä aiemmin, elokuvan päätyttyä, ohjaaja Juho Kuosmanen oli viihdyttänyt lontoolaisyleisöä lakonisen toteavalla tyylillään.

Jussi Nukari
Juho Kuosmanen
Juho Kuosmanen

”En voinut enää vaihtaa pääosan esittäjää. Hän oli saanut jo kaksi kertaa turpaansa elokuvan takia”, hän kertoo roolijaosta ja saa kuulijat hirnumaan.

Pääosan esittäjä oli valikoitunut sillä hetkellä, kun Kuosmanen oli paljastanut kaverilleen suunnittelevansa nyrkkeilyelokuvaa. Jarkko Lahti otti tämän niin tosissaan, että alkoi välittömästi treenata nyrkkeilyä. Nyt takana on kaksi nyrkkeilyottelua, jotka hän on hävinnyt molemmat.

Kuosmasen oma elämä koki täyskäännöksen Cannesissa toukokuussa, kun Hymyilevä mies voitti festivaalin kakkossarjan pääpalkinnon. Esikoiselokuvalle on sen jälkeen riittänyt kysyntää ja elokuvafestivaaleilla kiertäminen on täyttänyt Kuosmasen kalenterin.

”Cannesin jälkeen kaikki suunnitelmat menivät uusiksi”, Kuosmanen kertoo, kun tapaamme seuraavana päivänä. Kyseessä on jo päivän kymmenes haastattelu, ja illalla on vielä edessä Hymyilevän miehen toinen esitys haastatteluineen.

”Tässä piti olla täydellisen katastrofin ainekset”, hän naurahtaa. ”Ohjaajan ensimmäinen elokuva, mustavalkoinen nyrkkeilyelokuva Suomesta. Tiesin, että se voisi herättää kiinnostusta arthouse-festivaaleilla, mutta suuria myyntimahdollisuuksia me ei nähty.”

Toisin kävi. Cannesin jälkeen palkintoja on tullut lisää Makedoniasta ja viimeksi Sveitsistä. Levityksestä on sovittu jo pariinkymmeneen maahan: Euroopan lisäksi elokuva nähdään ainakin Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Kiinassa.

Syksyn aikana Kuosmanen joutuu matkustamaan kahdesti Yhdysvaltoihin, jossa Hymyilevä mies kilpailee Oscar-ehdokkuudesta Suomen edustajana. Lopullisista ehdokkaista päätetään tammikuussa ja palkinnot jaetaan helmikuun lopulla.

”Oscar-ehdokkuus ei ole minulle mikään pakkomielle, mutta olisihan se mahtavaa tällä elokuvalla”, hän hymyilee. ”Se olisi niin vastoin kaikkia todennäköisyyksiä.”

Esikoisohjaajalle tämä kaikki pyöritys on uutta. Kuinka olet sopeutunut elokuvan markkinointityöhön?

”Alkuun pelkäsin, että minun täytyy kohottaa itseäni ja esittää jotain muuta kuin olen. Onneksi olen saanut puhua lähinnä elokuvasta, ja muut ovat hoitaneet varsinaisen markkinoinnin.”

Aivan ongelmatonta uuteen elämäntilanteeseen sopeutuminen ei aina ole.

Syksyn aikana Kuosmasen oli tarkoitus tarttua kirjoitustyöhön ja viedä eteenpäin tulevia elokuvahankkeita. Nyt sille ei tahdo riittää aikaa.

”Tästä minua on varoiteltu. Festivaaleihin voi mennä helposti kaksi vuotta ja samalla minun täytyisi pitää huoli, että hommat etenevät”, hän huokaa. ”Minulla kestää kauan, että pääsen sopivaan luomisvireeseen. Siihen tarvitaan useampia päiviä. Nyt olen yrittänyt opetella työskentelemään matkoilla. Tänä aamuna heräsin kuudelta.”

Suunnitelmistaan hän puhuu yksityiskohtia vältellen.

”Muutamallekin elokuvalle minulla on ajatus olemassa. Vasta kirjoittaessa selviää, onko niissä tarpeeksi ainesta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat