Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitäisikö vanhempien olla huolissaan lasten selfieistä ja miten kuvista pitäisi keskustella? Asiantuntijoiden mukaan moralisointi on väärin

Selfieitä ottavien nuorten tyttöjen mollaaminen kyllästyttää toimittaja Jenni Pääskysaarta ja professori Susanna Paasosta. ”Miksei olla huolissaan keski-ikäisten miesten saliselfieistä?” kysyy Pääskysaari.

Kulttuuri
 
Mitro Härkönen
Anna Paavilaisen ja Marja Salon Sinuus-näytelmä pureutuu internetajan omakuviin ja ulkonäköpaineisiin.
Anna Paavilaisen ja Marja Salon Sinuus-näytelmä pureutuu internetajan omakuviin ja ulkonäköpaineisiin. Kuva: Mitro Härkönen

Pitääkö huolestua, jos teini-ikäinen tyttö jakaa itsestään sosiaalisessa mediassa liian paljastavia kuvia? Mitä vanhempien pitäisi ajatella lasten selfie-innostuksesta?

Tyttöjen leimaaminen huorahtaviksi on väärin, julisti näyttelijä Anna Paavilainen lauantaina Helsingin Sanomissa. Sille on englanniksi oma terminsäkin: slutshaming. Sillä tarkoitetaan moraalista paheksuntaa esimerkiksi liian paljastaviksi koetuista sosiaalisen median kuvista.

Asia on kaikkea muuta kuin helppo. Julkisuus on täynnä vähäpukeisia kauniita naisia, ja yhä nuoremmat tytöt kuvaavat itseään jatkuvasti someen.

Tässä jutussa Jenni Pääskysaari ja Susanna Paasonen pohtivat aihetta ja ottavat myös kantaa siihen, onko vanhemmilla syytä huolestumiseen.

Pääskysaari on toimittaja, joka on kirjoittanut murrosikäisille suunnatut tietokirjat Tyttö, sinä olet... (2015) ja Poika, sinä olet... (2016).

Paasonen puolestaan on mediatutkimuksen professori, joka on tutkinut paljon esimerkiksi sukupuolen esittämisen ja identiteetin kysymyksiä.

Ensimmäinen asia on se, että ainakaan ei kannata huolestua: sitä mieltä ovat sekä Pääskysaari että Paasonen.

”Yleisestikin ottaen huolissaan olo on turha ele. Jos ollaan vain huolissaan, se tapaa olla hyvinkin epämääräistä. Silloin nimenomaan slutshamingin ja moralisoinnin riski on hyvinkin todellinen”, Paasonen toteaa.

Pääskysaarta ei yllätä, että huoli kohdennetaan nimenomaan nuoriin tyttöihin:

”Miksei olla huolissaan keski-ikäisten miesten saliselfieistä? Miksi tytöille ei sallita samoja vapauksia kuin muille?”

Huolestumisen sijaan kannattaisi panostaa hyväksyntään ja rakkauteen – sekä avata omaa huoltaan sekä nuorelle että itselleen. Mistä tarkkaan ottaen on huolissaan ja miksi?

Toiseksi, maailma on muuttunut.

Jukka Gröndahl / HS
Jenni Pääskysaari on toimittaja, joka on kirjoittanut useita nuorille suunnattuja kirjoja.
Jenni Pääskysaari on toimittaja, joka on kirjoittanut useita nuorille suunnattuja kirjoja.

”Maailma ja ilmiöt ovat erilaisia kuin parikymmentä vuotta sitten”, Pääskysaari sanoo. ”Vaikka vanhempi ei voisi kuvitella poseeraavansa valokuvassa siten kuin lapsi poseeraa, se ei tarkoita, että lapsen tavassa olisi mitään väärää.”

Liisa Takala
Susanna Paasonen on mediatutkimuksen professori Turun yliopistossa.
Susanna Paasonen on mediatutkimuksen professori Turun yliopistossa.

”Selfieissähän on kyse tavallaan sosiaalisesta peilaamisesta: millaisena minä voin näyttäytyä, millaisena muut minut näkevät. Tämä on tärkeä juttu sekä nuorille että vanhemmille ihmisille”, Susanna Paasonen sanoo ja lisää:

”Hyvännäköisyyden ja seksikkyyden välillä ei mediapuheessa ole nykyään eroa. Ei tarvitse kuin katsoa iltapäivälehtien kansia tämän havaitakseen, joten ei ole yllättävää, että seksikkyys on tavoiteltava vaikutelma nuorelle.”

Kolmanneksi, selfieissä valta on kohteella itsellään, ei muilla.

”Ajatusmalli siitä, että määräysvalta tytön kehoon kuuluisi jollekin muulle kuin tytölle itselleen, on edelleen tiukassa. Selfiet haastavat näitä asenteita ja horjuttavat tätä valta-asetelmaa”, Jenni Pääskysaari sanoo.

Hyvä esimerkki tästä on maaliskuinen Kim Kardashianin nakukuvagate, jossa tosi-tv-julkkis sai alaston-selfiestään palautteeksi kritiikkiä ja huorittelua.

Mitä Pääskysaari ja Paasonen sitten sanoisivat vanhemmille, joita omien lasten kuvakulttuuri huolestuttaa?

”Tällöin asiasta kannattaa varmaankin keskustella. Huoli voi lientyä, jos vanhemmilla on ymmärrystä siitä, kenen kanssa kuvia jaetaan ja mitä niillä tehdään”, Susanna Paasonen sanoo.

”Huoli on varmasti aiheellinen siinä vaiheessa, jos lapsi ei ymmärrä, mitä saattaa pahimmillaan tapahtua, jos hän postaa itsestään hyvin intiimin kuvan, joka on tarkoitettu vain jonkun silmille. Että kuva saattaa päätyä useampiin käsiin, jolloin sitä ei saa enää poistettua”, Pääskysaari lisää.

Entäpä mitä sanoa asiasta lapsille?

”Kun käyn puhumassa näistä asioista nuorille, sanon ettei selfieissä ole mitään pahaa. Mutta jos huomaat, että kameran linssi ei koskaan käänny poispäin itsestäsi, kuvaamaan muuta maailmaa, on syytä pohtia, mitä selfiet sinulle merkitsevät ja mihin niillä pyrit. Olen myös kannustanut nuoria näyttämään itsensä muille monenlaisena – edustavana, räjähtäneenä, parhaimmillaan, rumimmillaan, haavoittuvana, vahvana”, Pääskysaari sanoo.

Hän kertookin pitävänsä esimerkiksi vloggaaja Maiju Voutilaisesta (Mansikkka), joka näyttää itsensä seuraajilleen monenlaisena.

”Se on valtavan vaikuttavaa kaiken kiillotetun, photoshopatun ja teennäisen kuvaston keskellä. Vallankumous on käynnissä!”

Anna Paavilainen, mikä miesten huutelun kohteeksi joutumisessa loukkaa?
Anna Paavilainen, mikä miesten huutelun kohteeksi joutumisessa loukkaa?
Teatterin epätasa-arvoa käsitellyt näyttelijä Anna Paavilainen kertoo, miten miesten huutelu saataisiin loppumaan. Toimittaja: Sanna Kangasniemi, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat